Simpler UK fares plans krijgen gemengde reacties
De door de overheid beheerde London and North Eastern Railway heeft plannen aangekondigd om haar tariefstructuur drastisch te herzien. De treinmaatschappij stelt voor om de talloze verschillende tarieven te vereenvoudigen, zodat er nog maar drie opties overblijven. Ze zeggen dat dit passagiers veel meer zekerheid zal geven over de tarieven die ze betalen. Consumentengroepen zijn bezorgd dat de spotprijzen worden afgeschaft.
LNER, de operator die verantwoordelijk is voor het grootste deel van het passagiersverkeer op de prestigieuze East Coast Main Line, verandert zijn tariefstructuur. De verandering is een proef voor een landelijke afschaffing van het verwarrende aanbod aan tickets en prijzen voor reizen op het Britse spoorwegnet. De door de overheid beheerde dienst, die Londen verbindt met het noordoosten van Engeland en het oosten van Schotland, zegt dat het vereenvoudigen van de tarieven van vitaal belang is om reizen per trein aantrekkelijker te maken.
Kaartjesautomaten verwarrender dan passagiers
De beslissing is geprezen vanwege de potentiële voordelen. Er is echter ook bezorgdheid ontstaan over mogelijke nadelen. De stap komt vlak voor een jaarlijkse tariefverhoging en tegelijkertijd heeft een consumentengroep de onregelmatigheden in de prijsstelling onderzocht, vooral bij het gebruik van kaartjesautomaten op stations.
Vorig jaar keurde de Britse regering een initiatief goed om loketten te sluiten, die vaak beschouwd worden als de enige plek voor veel reizigers om betrouwbaar tariefadvies te krijgen. Het sluitingsplan werd verworpen door een massale publieke opinie. Nu heeft de consumentenrechtenwaakhond “Which?” ontdekt dat het alternatieve aanbod – ticketautomaten – bijna overal waardeloos is.
Tarieven alstublieft angst
Which? ontdekte dat de geïnstalleerde kaartjesautomaten op stations in heel Groot-Brittannië niet de beste deals bieden. Kaartjesautomaten op stations kunnen volgens de consumentenrechtenorganisatie meer dan het dubbele kosten van online boeken. Treinkaartjes voor dezelfde dag zijn gemiddeld 52 procent duurder als ze via een automaat worden gekocht, aldus de organisatie.
LNER zegt dat hun klanten in de war zijn door het huidige aanbod van kaartjes. Dat is moeilijk te weerleggen. De meeste reizigers zijn verbijsterd door het enorme aanbod van prijzen, voorschriften en beperkingen. Reistijden, geselecteerde routes, individuele exploitanten en een veelheid aan klassen dragen allemaal bij aan de ongerustheid wanneer de conducteur (of de treinmanager, klantvertegenwoordiger, omzetmedewerker of andere exploitant-specifieke titel voor de goede ouderwetse conducteur) “alle kaartjes alstublieft” roept.
Online aankopen zijn meestal goedkoper
Om dit alles recht te zetten, zegt LNER dat ze de tariefstructuur radicaal willen vereenvoudigen. Vanaf februari zijn ze van plan om slechts drie soorten tickets aan te bieden, afhankelijk van de mate van flexibiliteit. Het bedrijf heeft al eerder het voortouw genomen. LNER liep voorop bij het afschaffen van retourtarieven, waardoor sommige reizen goedkoper werden.
.
Afwijkende ticketprijzen zijn al lang een grap van het Britse spoorwegsysteem. Which? ontdekte dat online gekochte tarieven driekwart van de tijd goedkoper waren. Gemiddeld bleken reizen op dezelfde dag 52 procent meer te kosten dan via een automaat. Onderzoekers die tickets kochten voor een enkele reis op dezelfde dag ontdekten dat een reis van Manchester naar Londen 154 procent meer kon kosten bij een stationsautomaat in vergelijking met online kopen.
Betere kans op het juiste kaartje of minder kans op het verkeerde kaartje
Eén criticus van het nieuwe, vereenvoudigde systeem waarschuwde dat het de “walk-up travel” optie voor de reiziger wegnam. Verslagen in de krant The Guardian wezen erop dat er weliswaar “turn up and go” tarieven beschikbaar waren, maar dat deze onbetaalbaar waren. Met andere woorden, passagiers zouden in een keurslijf worden gestopt door de nieuwe tariefstructuur, wat volgens hen goed nieuws zou zijn, maar alleen voor de spoorwegmaatschappijen. De extrapolatie van dat scenario zou wel eens kunnen zijn dat nog minder passagiers naar de loketten gaan. Dat zou het vuurtje voor hun afschaffing kunnen aanwakkeren.
In een vernietigende aanklacht moedigde de consumentenwaakhond reizigers aan om in eerste instantie online te boeken. “De prijsverschillen die we vonden tussen online boeken en het gebruik van ticketautomaten op stations waren gewoon verbazingwekkend”, zei Rory Boland van Which? “Elk jaar worden miljoenen tickets gekocht via ticketautomaten. Enorme aantallen van ons betalen potentieel aanzienlijk meer dan nodig is.” Onze keuze voor het verkeerde kaartje zou in de toekomst wel eens kleiner kunnen worden.
Verder lezen:
- Frankrijk bevriest prijs van bepaalde treinkaartjes in 2024
- Franse senaat waarschuwt tegen nieuw financieringsmodel spoorinfrastructuur
- Britse studie vindt vluchten tijdens de feestdagen tot vijf keer goedkoper dan de trein