EU-commissie geeft Renfe groen licht voor meer concurrentie in Spaanse treinkaartjesverkoop
De Europese Commissie heeft formeel ingestemd met de toezeggingen van Renfe, de Spaanse spoorwegexploitant in staatseigendom, om de bezorgdheid weg te nemen en de concurrentie te bevorderen in de sector van online treinkaartjes. Dit werd aangekondigd op 17 januari 2024.
Renfe, een dominante speler op de Spaanse markt voor passagiersvervoer per spoor, werd onder vuur genomen omdat het zou hebben geweigerd om uitgebreide inhoud en realtimegegevens over zijn diensten te delen met concurrerende ticketplatforms. Artikel 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) verbiedt het uitbuiten van een machtspositie die de handel zou kunnen beïnvloeden en de mededinging zou kunnen belemmeren of beperken. De uitvoering van deze verordening wordt beschreven in de antitrustverordening (Verordening nr. 1/2003), die ook van toepassing is op de nationale mededingingsautoriteiten.
Het voorlopige onderzoek van de Commissie, gestart in april 2023, onderzocht vermoedens van misbruik van de machtspositie van Renfe. Renfe concurreert met verschillende ondernemingen die via apps of websites online ticketverkoopdiensten aan klanten aanbieden. Het belangrijkste probleem was dat platformen van derden geen toegang hadden tot de volledige inhoud en real-time gegevens van Renfe, waardoor ze niet in staat waren om aanbiedingen op maat te maken en effectief te concurreren.
“Concurrentie op de markt voor online treinkaartjes is cruciaal om ervoor te zorgen dat klanten toegang hebben tot betaalbare treindiensten en om milieuvriendelijke vervoersmiddelen te promoten. Daarom hebben we onderzocht of de vermeende weigering van Renfe om rivaliserende ticketplatforms te voorzien van alle informatie die nodig is om hun aanbiedingen aan klanten te verfijnen, de concurrentie zou beperken en verstoren, wat uiteindelijk ten koste zou gaan van de consument”, verklaarde Margrethe Vestager, Executive Vice-President belast met het mededingingsbeleid, in een persbericht van 28 april 2023.
Verbintenissen van Renfe
Om aan deze bezwaren tegemoet te komen, heeft Renfe toezeggingen voorgesteld die van 26 juni tot 8 augustus 2023 aan een markttoets zijn onderworpen en waarover overleg heeft plaatsgevonden. De herziene toezeggingen zijn vierledig en omvatten het volgende.
Ten eerste, dynamische toegang. Renfe verbindt zich ertoe alle huidige en toekomstige inhoud en realtimegegevens die op haar onlinekanalen worden weergegeven, beschikbaar te maken voor externe ticketplatforms, zodat een dynamische en onbeperkte informatiestroom wordt gewaarborgd.
Ten tweede, tijdige openbaarmaking, aangezien Renfe zich ertoe verbindt om al haar huidige inhoud of realtimegegevens vóór 29 februari 2024 beschikbaar te stellen aan platforms van derden, met uitzonderingen voor specifieke inhoud waarvoor een aanbestedingsprocedure vereist is.
Ten derde verbindt Renfe zich ertoe de toegang te reguleren, door een maximale maandelijkse gemiddelde Look-to-Book-ratio (L2B) op te leggen aan platforms van derden, om eerlijke concurrentie te garanderen en verstoring van haar verkoopsysteem te voorkomen.
Tot slot verbindt de onderneming zich ertoe IT-diensten van hoge kwaliteit te leveren door een maximale foutmarge (Error Rate – ER) van 4% en een maximale maandelijkse onbeschikbaarheidsgraad (Unavailability Rate – UR) van 1% vanaf respectievelijk 2024 en 2025 te handhaven om IT-diensten van hoge kwaliteit voor platforms van derden te garanderen.
Niet-omzeilingsclausule en wettelijke goedkeuring
De toezeggingen van Renfe omvatten een niet-omzeilingsclausule die het gebruik van oneerlijke maatregelen om toegang en distributie te belemmeren, verbiedt. De Commissie is tevreden over de definitieve toezeggingen en heeft Renfe wettelijk gebonden, waarmee zij tegemoet komt aan haar voorlopige mededingingsbezwaren.
De toezeggingen, die voor onbepaalde tijd van kracht blijven, zullen worden gecontroleerd door een trustee die door Renfe wordt aangesteld voor een periode van 10 jaar, zodat een correcte tenuitvoerlegging is gewaarborgd. Het antitrustonderzoek, uitgevoerd op grond van artikel 102 VWEU, gaf Renfe de bevoegdheid om toezeggingen te doen. Als Renfe deze toezeggingen niet nakomt, behoudt de Commissie zich het recht voor om boetes op te leggen die kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet van de onderneming.
Concurrentie bevorderen
Margrethe Vestager, Vicevoorzitter van de Commissie en belast met het mededingingsbeleid, merkte op: “Het besluit van vandaag zorgt voor meer concurrentie op het gebied van online treinkaartjes in Spanje. Vanaf nu hebben onafhankelijke ticketplatforms toegang tot alle informatie die nodig is om te innoveren en effectief te concurreren met de online distributiekanalen van Renfe. Dit is van cruciaal belang voor meer betaalbare treindiensten en het bevorderen van milieuvriendelijke vervoersmiddelen.”
De goedkeuring van de toezeggingen van Renfe door de Commissie is een positieve stap in de richting van meer concurrentie in de Spaanse sector voor online treinkaartjes, waarbij de nadruk ligt op het versterken van de positie van platforms van derden en het waarborgen van de voordelen voor de consument. De bindende toezeggingen en het voortdurende toezicht hebben tot doel een gelijk speelveld te creëren en innovatie in de sector te bevorderen.
Verder lezen:
- Duitse rechtbank stelt DB in het ongelijk in rechtszaak over treinkaartjes aangespannen door Flix
- Renfe vervoert 300.000 passagiers naar Frankrijk in 6 maanden
- Duits kartelbureau geeft DB een tik op de vingers voor “misbruik van marktmacht”