VK 2023: twaalf maanden op de rails

Forth Viaduct over the river at Stirling with ScotRail train in the UK

Een terugblik op 2023 laat een jaar van ups en downs zien. Het dieptepunt was waarschijnlijk het schrappen van de Manchester-tak van het HS2-project, schrijft UK Correspondent Simon Walton. Het was de ultieme klap in het gezicht van het noorden van Engeland. De regering (die gemakshalve in het zuiden van Engeland is gevestigd) maakte de grootste blunder door de bezuiniging aan te kondigen tijdens een politieke conferentie in Manchester.

Om Manchester te annuleren terwijl je in Manchester bent, heb je lef nodig – of gevoel voor humor. Beslis zelf maar. De geruchten gingen al sinds januari. Maar voor een krantenkop van het jaar werd die pas in december overtroffen. Aan het eind van het jaar werd verkondigd dat het geld dat bespaard zou worden door HS2 in het Noorden te schrappen, geïnvesteerd zou worden in andere infrastructuurprojecten in het Noorden. Die herinvestering zou onmiddellijk beginnen. Er is al bijna een miljard pond toegezegd om afbrokkelende wegen te repareren in die grote noordelijke metropool … Londen. Tussen de geruchten van januari en de openbaring van december is er een jaar van echte dingen gebeurd op de Britse rails, en geen blunders.

Eerste minister krijgt een enkele reis

In januari vierde Chris Swan vijftig dagen als voorzitter van de Rail Freight Group. Het hoofd spoor bij Tarmac is altijd al een grote fan geweest, nu is hij ook de meest prominente ambassadeur voor de sector. “Het realiseren van de kansen voor goederenvervoer per spoor is iets waar ik enorm gepassioneerd over ben”, zei hij, en sindsdien is hij druk bezig met die diplomatieke missie. De eerste minister van de Schotse regering, Nicola Sturgeon (wat is er met haar gebeurd?), kondigde haar “Green Freeports”-initiatief aan. Precies hetzelfde als de “Freeports” in Engeland, maar dan groener en Schotser. De mond vol “Inverness and Cromarty Firth Green Freeport” en het wat makkelijker in het gehoor liggende “Forth Green Freeport” waren de twee locaties. Tot nu toe zijn er op geen van beide locaties grote stappen gezet in de richting van groen goederenvervoer per spoor, hoewel de Forth Green Freeport wel de mogelijkheid biedt om de stervende terminal van Rosyth nieuw leven in te blazen.

Aerial view of the civil engineering works for the crossing of East West Rail over the HS2 line in the UK
Een gedachtewisseling. Luchtfoto van de civieltechnische werken voor de kruising van East West Rail over de HS2-lijn

De High Speed Rail Group kwam in februari bijeen in het UK Rail Research and Innovation Network, binnen de University of Birmingham School of Engineering(de redacteur van RailTech UK modereerde). Een gezamenlijke aanpak tussen de logistieke industrie en de spoorwegsector was een gegeven resolutie en de twee partijen kwamen samen om hun intenties te bekrachtigen om de logistieke markt naar hogesnelheidstreinen te verplaatsen. Met zowel Varamis Rail als InterCity RailFreight onder de afgevaardigden was dat een gegeven. Beide bedrijven hebben het afgelopen jaar vooruitgang geboekt. Varamis in het bijzonder, is snel van één trein naar drie eenheden gegaan tegen het einde van het jaar.

Vertragingen, verstoringen, onenigheid

In maart werd Derby gekozen als het toekomstige hoofdkantoor van de toekomstige Great British Railways – een nieuw overkoepelend infrastructuuragentschap voor het VK, met ook managementtoezicht op de operaties, ter vervanging van Network Rail. Het is nog niet gebeurd. Cloburn is er doorheen gekomen. De steengroeve in Lanarkshire begon met het vervoer van de kenmerkende rode granietaggregaten per spoor. Een andere voorgestelde ontwikkeling bij Ravenscraig gebeurde niet. De voormalige staalfabriek is al lang geleden herontwikkeld tot woonwijk, dus een goederenterminal per spoor staat niet bovenaan het ‘verlanglijstje’. Zie ook Hinckley, Radlett, en een lijst van andere wooncomités, die blij zijn alles online te kunnen kopen, maar ongelukkig zijn met de distributiemiddelen in hun achtertuin.

Nova train fleet
Nova niet meer. De vier jaar oude “Nova 3” locomotiefvloot van TransPennine Express (rechts) is uit dienst genomen. bron: TransPennine Express

In april schakelde een seinstoring de diensten in het Londense Waterloo uit. Iedereen die hoopte dat dit de laatste storing van het jaar zou zijn, had het script niet goed gelezen. Snelle ongeplande ontmanteling van de dienstregeling ging door tot in december, waarbij de Great Paddington Dewiring Network Rail Wales and West Regional Director Michelle Handforth haar baan kostte. Nou, ze hoeft niet meer te pendelen vanuit Aberdeen. Minder amusant was de paniek rond de brand in Clapham in mei, die gelukkig geen dodelijke slachtoffers eiste, maar wel lastige vragen opriep over de veiligheidsprocedures in de Londense metro. Juni was een goede maand. De verbouwing van Carstairs Junction werd voltooid, Colas Rail testte met succes HVO-brandstof en er was een opleving van het vrachtvervoer in Wales. Goed zo, Wales.

Tri-modus voor ROG, geen modus voor TPE

In juli stond vracht weer op de agenda voor East West Rail. Ook de Kanaaltunnel stond weer op de agenda en Northampton boekte vooruitgang met de aansluiting van het SEGRO logistieke park op de hoofdlijn. De Ierse regering publiceerde haar plan voor de toekomst van het goederenvervoer per spoor en de Rail Operations Group nam hun eerste tri-mode locomotief van Klasse 93 in ontvangst van Stadler in Spanje. Hij werkte niet op zonne-energie, maar op windenergie en had een warmtepomp.

In augustus riep DHL het spoor uit tot logistiek van de toekomst, terwijl GBRf het tot logistiek van het heden maakte met de levering van vijftig nieuwe intermodale bedden van Greenbrier. De gemengde septembermaand begon met een zware boete voor Network Rail voor het dodelijke ongeval met de Carmont in Schotland in 2020. De onlangs ‘genationaliseerde’ passagiersvervoerder TransPennine Express stelde zijn ‘Nova 3’ treinstellen, waarvan sommige nog nooit dienst hadden gedaan, definitief buiten dienst. Betrouwbaarheidsproblemen en het denderende motorgeluid waren enkele van de redenen om het vier jaar oude rollend materieel permanent buiten dienst te stellen.

Driver (Simon Walton) looks out from the cab of 08e back down the tracks
Elektriserende ervaring. RailTech Correspondent krijgt de controle over 08e prototype

Het laatste kwartaal werd het seizoen van de ambitie. Freightliner kondigde vijfentwintig nieuwe intermodale stromen aan. GBRf zei dat ze er nog tachtig zouden doen en ook een nieuwe terminal zouden lanceren. De Rail Freight Group vierde de veerkracht in de sector en de haven van Sunderland meldde recordbewegingen per spoor. In de maand dat premier Richi Sunak de dood van HS2 Northern Leg bevestigde, was er een even snelle race om op de jusite trein te komen en te beginnen met de verkoop van het land dat verworven was voor dat deel van Birmingham naar Manchester.

In het passagiersnieuws schafte Scotland’s Railway de piekuurtarieven af voor zes maanden, sindsdien verlengd tot negen maanden. CrossCountry Trains en een mogelijke ‘open toegang’ operator Grand Union kondigden plannen aan voor rechtstreekse treinen tussen Edinburgh en Cardiff. De oprichter van Virgin Group, Richard Branson, steunde een bod voor nieuwe diensten in de Kanaaltunnel. Ondertussen nam Maritime in november de beroemde ‘Tesco-treinen’ over – de intermodale langeafstandsdiensten voor de supermarktketen – net op tijd voor de kerstvoorraad. Voorraden inslaan, wel te verstaan. Misschien Marshallen ze de treinen wel met een elektrische rangeerder – stap vooruit Positive Traction’s elektrische rangeerder – de Class 08e – het nieuwste en oudste ontwerp op het Britse netwerk in 2023.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com