Frankrijk bevriest de prijs van bepaalde treinkaartjes in 2024
Dit hele jaar zijn de treintarieven in Frankrijk gemiddeld met 5 procent gestegen. Uit gegevens van INSEE blijkt dat de prijzen van treinkaartjes tussen juni 2022 en juni 2023 gemiddeld met meer dan 8 procent zijn gestegen. Om verdere prijsstijgingen te beperken, kondigde de Franse minister van Transport Clément Beaune vorige week een prijsbevriezing aan voor verschillende SNCF-diensten. Hij kondigde ook aan dat er gewerkt wordt aan een nieuwe Franse treinpas, vergelijkbaar met het Deutschlandticket in Duitsland.
“De trein moet betaalbaar en populair zijn. Vorig jaar was er een tariefschild in een periode van zeer hoge inflatie. Ik wil dat we volgend jaar een nieuw tariefschild hebben, maar dan een die een beetje anders is”, verklaarde Clément Beaune op donderdag 7 december tijdens het nieuwsprogramma 8.30 van Franceinfo. De minister verklaarde dat het tariefschild voor 2024 gericht zal zijn op diegenen “die het het moeilijkst vinden om de trein te nemen”, namelijk de arbeidersklasse, de middenklasse, jongeren en diegenen die regelmatig op verslechterde lijnen reizen.
Daarom zullen de tarieven voor de Ouigo-treinen worden bevroren. De goedkopere treinen vertegenwoordigen één op de vier TGV’s in Frankrijk. Dezelfde maatregel zal worden toegepast op de Intercités (Intercity) treinen, die door 12 miljoen passagiers per jaar worden gebruikt. Deze maatregel zal niet worden toegepast op de klassieke InOUI hogesnelheidstreinen (Trains à Grande Vitesse, TGV) en de Transport Express régional (TER) treinen.
“Carte Avantage”
“Ik heb de SNCF gevraagd om ervoor te zorgen dat er in 2024 geen verdere verhoging van de prijsplafonds voor de SNCF “Carte Advantage” of voordeelkaarten plaatsvindt”, voegde de minister eraan toe tijdens het televisiejournaal. Het prijsplafond voor deze kaart, die door 4,5 miljoen mensen wordt gebruikt, ging in augustus van dit jaar met 10 euro omhoog, volgens Franceinfo. De kaart belooft 30 procent korting op SNCF-treinreizen en een prijsplafond voor tickets op basis van de duur van de reis.
De aankoopprijs van 49 euro voor de kaart blijft ongewijzigd en is tot 5 september voor de helft van de prijs. Voor reizen korter dan 1 uur en 30 minuten is de maximumprijs sinds augustus echter van 39 euro naar 49 euro gegaan. Voor reizen tussen 1 uur en 30 minuten en 3 uur is het prijsplafond nu 69 euro en voor reizen langer dan 3 uur is het prijsplafond nu 89 euro. Clément Beaune heeft aangegeven dat de regering geen nieuwe prijsverhoging zal toestaan in het kalenderjaar 2024.
Franse treinpas
Clément Beaune herhaalde ook dat de regering een nationale treinpas of “Pass Rail” in Frankrijk wil invoeren. Deze zou vergelijkbaar zijn met het Duitse Deutschlandticket van 49 euro, waarmee je voor een vaste prijs onbeperkt kunt reizen op het nationale spoornetwerk. In juli gaf de minister zichzelf twee jaar om dit ticket te realiseren. In september verklaarde de Franse president Emmanuel Macron in een interview: “We zullen in de komende maanden een soortgelijke dienst hebben in Frankrijk.” Volgens de meest recente verklaring van Clément Beaune moet het systeem er volgende zomer zijn.
Er is echter nog weinig bekend over de details van de financiering van een dergelijk ticket en er moeten nog besprekingen plaatsvinden met elke Franse regio. Deze meest recente verklaring van de minister gaf ook aan dat de nationale treinpas zou gelden voor TER en Intercité treinen, en niet voor TGV’s, hoewel hij in het verleden heeft gezegd dat de regering hoopt om ook bussen, trams en metro’s in grote Franse steden op te nemen.
Senaat waarschuwt voor mogelijke tariefsverhoging
De Franse Senaat waarschuwde onlangs voor het nieuwe financieringsmodel voor het spoornetwerk, dat naar verwachting in de herfst van 2024 zal worden ondertekend. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de ticketprijzen, meldt hun eigen mediakanaal Public Senat. Bij de behandeling van de begroting voor 2024 door de Senaat, hekelt een rapport van de Financiële Commissie de keuze van de staat om alleen op de SNCF te vertrouwen voor nieuwe investeringen in het spoorwegnetwerk. Zonder te weten of het bedrijf deze nieuwe kosten kan dragen, waarschuwt de commissie dat deze strategie “gevolgen kan hebben voor de ticketprijzen”.
Met zijn recente maatregelen “vaardigt de staat tegenstrijdige bevelen uit”, zegt Arnaud Aymé, transportspecialist bij het adviesbureau Sia, tegen Le Figaro. “Door de SNCF te vragen om meer bij te dragen aan de verbetering van het netwerk, zet ze de SNCF onder druk om winstgevender te zijn. Maar ze wil ook de stijging van de prijzen van treinkaartjes beperken. Het is een onoplosbaar probleem.” Er zijn nog aspecten die moeten worden onthuld en er is potentieel voor verdere ontwikkeling voordat het nieuwe contract wordt ondertekend. De Autorité de régulation des transports (ART) moet nog advies uitbrengen en de regio’s moeten nog worden geraadpleegd.
Verder lezen:
- Franse senaat waarschuwt voor nieuw financieringsmodel spoorinfrastructuur
- Tweede TGV M treinstel begint tests op het Franse netwerk
- Het einde van de iconische Parijse papieren t+ kaartjes is in zicht