Deutschlandticket gaat een jaar door, sommige financieringsmodaliteiten blijven onduidelijk
De regeringsleiders van de deelstaten zijn het op 6 november 2023 tijdens de ministersconferentie in de bondskanselarij in Berlijn eens geworden over verdere stappen om ervoor te zorgen dat het Deutschlandticket in het streekvervoer gebruikt kan blijven worden.
Het Duitse persbureau dpa meldt dat bondskanselier Olaf Scholz en de deelstaatpremiers zijn overeengekomen dat financiële middelen die dit jaar niet zijn gebruikt, in 2024 zullen worden gebruikt om bus- en treinexploitanten te compenseren voor financiële verliezen als gevolg van de goedkopere kaartjes. Zoals eind 2022 is overeengekomen, zullen de federale regering en de deelstaatregeringen dit jaar en het volgende jaar elk 1,5 miljard euro betalen om de inkomstenderving te compenseren. Ongebruikt geld uit 2023 zal nu dienen als buffer in het geval van extra kosten, waarvoor een wetswijziging nodig is.
De werkelijke extra kosten zijn echter nog onduidelijk. De federale regering en de deelstaatregeringen hebben de Conferentie van ministers van Verkeer opgedragen om een concept voor de financiering en een mechanisme voor het aanpassen van de ticketprijs te presenteren, wat ook een verhoging kan inhouden, meldt Der Zeit. Het is nog onduidelijk of de prijs van 49 euro gehandhaafd blijft.
Pro-Rail Alliance commentaar
De Duitse Pro-Rail Alliantie, Allianz pro Schiene, verwelkomt de toezegging van de federale en deelstaatregeringen om het Deutschlandticket het komende jaar voort te zetten, maar dringt er ook bij de regeringen op aan om snel een akkoord te bereiken over de langetermijnfinanciering en de ticketkosten voor de komende jaren. Algemeen directeur van de Pro-Rail Alliance, Dirk Flege, zei dinsdag in Berlijn: “Het is goed dat het Deutschlandticket doorgaat. Maar het is slecht dat belangrijke kwesties nog niet zijn opgelost. De federale regering en de deelstaatregeringen moeten het aan het begin van het jaar eens worden over een totaalpakket dat langetermijnfinanciering, de invoering van een landelijk sociaal ticket en de dringend noodzakelijke uitbreiding van het openbaar vervoer omvat.”
Met name als de federale en deelstaatregeringen een prijsverhoging zouden plannen, zou gestandaardiseerde regelgeving voor een Duits ticket met korting “des te urgenter” zijn, aldus Flege: “Naast een sociaal ticket hebben we ook een landelijk studentenkaartje nodig – gefinancierd uit de sociale begroting. Ook het vervoer van kinderen moet worden geregeld. Het Deutschlandticket moet voor iedereen betaalbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn – dan zal het een impuls geven aan de vervoerstransitie.”
Verder lezen:
- 49-euro Deutschlandticket een doorn in het oog van Flix
- Deutschlandticket een succes, maar wie betaalt?
- 49-euro Deutschlandticket ‘revolutie met groot potentieel’, zegt Duitse spoorwegalliantie