Brits onderzoek toont aan dat vluchten tijdens de feestdagen tot vijf keer goedkoper is dan de trein
Een recente reisanalyse uitgevoerd door Forbes Advisor, het platform gespecialiseerd in vergelijkingen en financiële begeleiding, heeft een opmerkelijk kostenvoordeel onthuld ten gunste van vliegreizen ten opzichte van treinreizen binnen het Verenigd Koninkrijk dit vakantieseizoen. Zo bleek een vliegreis van Londen naar Edinburgh 33 pond (ongeveer 37 euro) te kosten, wat vier keer goedkoper is dan de equivalente treinreis die 130 pond (bijna 150 euro) kost.
Het onderzoek geeft aan dat vliegen tot vijf keer voordeliger kan zijn dan kiezen voor treinreizen. Bovendien kun je verschillende Europese bestemmingen verkennen voor minder dan 100 pond (114 euro*), een aanzienlijk lagere uitgave vergeleken met binnenlandse reizen binnen het Verenigd Koninkrijk. De specifieke stijging van de kosten voor binnenlandse treinreizen komt duidelijk naar voren in de studie. Dit voorspelt niet veel goeds voor een modale verschuiving van koolstofrijk luchtvervoer naar het groenere alternatief dat reizen per trein is.
Kiezen voor een vlucht van Bristol naar Edinburgh zou slechts ongeveer 43 pond (49 euro) kosten voor een retourreis, wat een vijfvoudige kostenbesparing is ten opzichte van het treintarief van 214 pond. Op dezelfde manier is een kerstreis van Londen naar Edinburgh per vliegtuig (33 pond/ 37 euro) vier keer voordeliger dan de equivalente treinreis (130 pond/ ongeveer 150 euro). Een retourvlucht van Cardiff naar Edinburgh kost 256 pond (293 euro), terwijl het treinalternatief in deze periode 218 pond (249 euro) kost. Interessant is dat net over de grens in Bristol dezelfde vlucht naar Edinburgh beschikbaar is voor slechts 43 pond (49 euro) voor een retourvlucht.
Voor degenen die overwegen om deze kerst van Londen naar Aberdeen te vliegen, geeft de analyse een potentiële besparing aan van 84 pond (96 euro) en een tijdvoordeel van 5,5 uur ten opzichte van de treinoptie. Op dezelfde manier blijkt een retourvlucht van Newquay naar Londen voor 89 pond (101 euro) een meer kosteneffectieve en tijdsefficiënte keuze te zijn in vergelijking met een treinticket van 125 pond (143 euro) dat er zes keer zo lang over doet. Kiezen voor een vliegreis levert dus niet alleen financiële voordelen op, maar ook een aanzienlijke tijdsbesparing.
Europese korteafstandsvluchten zijn concurrerend
De analyse onthult dat het verrassend genoeg ook aanzienlijk voordeliger is om naar een aantal andere Europese landen te reizen dan door het Verenigd Koninkrijk tijdens de kerstperiode. Dit onderstreept de toenemende kosten van reizen per trein binnen het Verenigd Koninkrijk. Vluchten van Manchester naar Parijs kosten bijvoorbeeld slechts 51 pond (58 euro) en zijn daarmee betaalbaarder dan de treinreis van Manchester naar Londen tijdens de feestdagen. De treinreis naar Londen kost 33 pond (37 euro) meer dan de vlucht en een vlucht naar Londen kost meer dan het dubbele, namelijk 110 pond (125 euro).
Deze trend is niet exclusief voor het Verenigd Koninkrijk. In een vergelijking van prijzen voor trein- en vliegtickets op 112 routes in Europa, bevestigde een Greenpeace-analyse van juli 2023 dat treinen vaak, en in sommige gevallen aanzienlijk, duurder zijn dan vluchten. De studie merkt op: “Het Verenigd Koninkrijk is een hotspot geworden voor klimaatvernietigende low-cost maatschappijen. EasyJet en Ryanair vliegen van Londen naar alle andere hoofdsteden in deze analyse, behalve naar Brussel.” Zo kost de trein bijna het dubbele van het vliegtuig voor verbindingen zoals Londen – Amsterdam en Londen – Parijs. De studie merkt ook op dat “treintickets in het VK niet 4 maanden van tevoren kunnen worden gekocht, wat nadelig is voor de trein ten opzichte van het vliegtuig. Gemiddeld kost de trein twee keer zoveel als de vlucht.”
Een analyse van de non-profit Britse consumentenorganisatie Which? vond echter een lichtpuntje. Het nemen van een nachttrein kan voor bepaalde passagiers goedkoper zijn dan het nemen van een vlucht, vooral voor groepen gezinnen. Vluchten lijkt inderdaad een stuk goedkoper totdat je de kosten van bagage en een extra overnachting meerekent, aldus de consumentenorganisatie. Er is echter nog maar een beperkt aantal nachttreinroutes in Europa.
Doelen voor het koolstofarm maken van de economie
Volgens gegevens van het Europees Milieuagentschap stoten vliegtuigen gemiddeld 4,84 keer meer broeikasgassen uit dan treinen. Greenpeace suggereert dat dit cijfer een conservatieve, lage schatting is. Sinds de Europese Green Deal streeft de EU naar een vermindering van de transportemissies met 90% tegen 2050. Hoewel de Europese Unie de modal shift van lucht- naar spoorvervoer wil bevorderen en sommige landen zoals Frankrijk, Oostenrijk en Nederland korteafstandsvluchten verbieden en andere landen zoals Spanje willen volgen, wordt deze ambitie niet gedeeld door de Britse regering.
Vorige maand herhaalde de Britse premier dat het Verenigd Koninkrijk streeft naar netto nul koolstofuitstoot in 2050, met als tussenstap in 2030 een vermindering van de koolstofuitstoot met 68 procent ten opzichte van 1990. Hoewel vliegreizen slechts zeven procent van de Britse uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen, is het Verenigd Koninkrijk nog steeds verantwoordelijk voor de hoogste uitstoot van internationale vluchten op het Europese continent, met 30,3 miljoen ton CO2 in 2019, volgens Statista. Het was Frankrijk dat de hoogste uitstoot van binnenlandse vluchten had, met 4,76 miljoen metrische ton CO2 in hetzelfde jaar.
In het persbericht staat echter ook dat de Britse regering “beleidsideeën zal uitsluiten die mensen zouden verplichten om auto’s te delen, minder vlees en zuivel te eten, belasting te betalen om vliegen te ontmoedigen, of zeven vuilnisbakken te hebben om recyclingdoelen te halen – het verwijderen van verontrustende voorstellen die zouden ingrijpen in de manier waarop mensen hun leven leiden.” Vluchten zijn inderdaad vooral belangrijk voor mensen die op een eiland wonen, maar het VK heeft wel toegang tot de Kanaaltunnel, wat betekent dat er zowel een weg- als spoorverbinding met het continent is. Het VK heeft nog steeds een ‘Jet Zero’-strategie om de luchtvaart tegen 2050 netto nul te laten zijn, maar er is geen directe tussenkomst van de regering gepland om de groei van de luchtvaart te beperken.
Jet Zero 2050
Een kernaspect van het ‘Jet Zero’-beleid van het VK, waarin de stappen zijn uiteengezet die het VK zal nemen om tegen 2050 een netto nuluitstoot van de luchtvaart te bereiken, en tegen 2040 een netto nuluitstoot voor Engelse luchthavens en de binnenlandse luchtvaart van het VK, is het streven om de luchtvaart sneller koolstofvrij te maken door de toepassing van nieuwe technologieën. Dit omvat het verhogen van de financiering voor en het versnellen van de ontwikkeling van innovatieve nulemissievliegtuigen en luchtvaarttechnologie, nulemissievluchtinfrastructuur op Britse luchthavens en duurzame brandstoffen. Het VK belooft ook het UK Emissions Trading Scheme verder te ontwikkelen om de koolstofarme luchtvaart te helpen versnellen.
“Het gaat er niet om dat mensen dingen niet meer doen: het gaat erom dat we dezelfde dingen anders doen. We zullen nog steeds op vakantie vliegen, maar in efficiëntere vliegtuigen die duurzame brandstof gebruiken,” schrijft parlementslid en staatssecretaris voor Transport Grant Shapps in een rapport uit 2021 met de titel Decarbonising Transport: A Better, Greener Britain, “De Jet Zero Council zal voortbouwen op het Britse leiderschap op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstoffen om echt schuldvrij vliegen mogelijk te maken. Het Verenigd Koninkrijk is al de thuisbasis van ’s werelds eerste waterstofvliegtuig en we hebben ons tot doel gesteld om de eerste emissievrije vlucht over de Atlantische Oceaan te vliegen.”
Shapps erkende in het rapport echter wel dat het VK “bussen en treinen voordeliger en concurrerender moet maken.” Het Jet Zero beleid heeft wel betrekking op het beïnvloeden van consumentenkeuzes. Dit moet worden bereikt door consumenten te informeren over de milieu-impact van hun vluchten, duurzame vervoerswijzen van en naar de luchthaven aan te bieden en “groei in luchthavencapaciteit te ondersteunen waar dat gerechtvaardigd is”. Het wordt daarom duidelijk dat, aangezien de Britse regering geen beleid zal implementeren dat passagiers afschrikt van opties voor vliegreizen, behalve het verstrekken van informatie over de impact op het milieu, en de vluchtprijzen extreem concurrerend blijven, de spoorwegen nog veel in te halen hebben voordat de massa een stimulans heeft om de trein in eigen land te nemen.
Wegen vooruit voor het Britse spoor
Volgens de bevindingen van technologie-experts bij SilverRail is de invloed van hogesnelheidstreinen (HSR) in Europa duidelijk, met een verhoogde concurrentie op cruciale routes die naar voren komt als een cruciale factor in de groeiende aanwezigheid van de spoorindustrie op de markt in vergelijking met vliegreizen. Het Train over Plane campagne-initiatief, gericht op het vergroten van het passagiersaandeel van de spoorsector, heeft een gunstige correlatie vastgesteld tussen de introductie van hogesnelheidstreinalternatieven voor prominente Europese vliegroutes, de escalatie van de concurrentie op deze spoorroutes en een merkbare toename van het aantal passagiers dat de trein verkiest boven het vliegtuig.
Het initiatief probeert de potentiële impact van hogesnelheidstreinen in Europa te kwantificeren, rekening houdend met zowel het economische als het milieuperspectief. Zo zou meer concurrentie op de spoorwegen kunnen helpen om de reiskosten per spoor in het Verenigd Koninkrijk te verlagen, waardoor een modale verschuiving van luchtvervoer naar spoorvervoer wordt aangemoedigd. Het positieve effect van concurrentie is vastgesteld in landen van de Europese Unie zoals Frankrijk.
Aan de vrachtkant zei een woordvoerder van de Britse lobbyorganisatie Rail Partners: “Een gelijk speelveld voor treinen, vliegtuigen en auto’s is essentieel om de spoorwegsector in staat te stellen effectief te concurreren met meer koolstofrijke vormen van reizen en om te helpen onze netto nul doelstellingen te halen. Om dat te bereiken moet de regering vervoer holistisch benaderen en spoortarieven bekijken in de context van heffingen op vliegtuigpassagiers, brandstofaccijnzen en energieprijzen in het algemeen, zodat reizen met een lage CO2-uitstoot een aantrekkelijkere keuze wordt. Naast het weer aantrekken van passagiers naar het spoor, is de verschuiving van goederenvervoer van de weg naar het spoor cruciaal voor het koolstofvrij maken van de logistieke toeleveringsketens van Groot-Brittannië.
De vergelijking tussen de prijzen van trein- en vliegtuigtickets in Europa en de nadruk op hogesnelheidstreinen in Europa suggereert dat meer concurrentie op het spoor de reiskosten per spoor in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen verlagen en een verschuiving van het vliegtuig naar de trein zou kunnen aanmoedigen. Het huidige beleid en de concurrerende prijzen van vluchten, in combinatie met de focus van de Britse regering op technologische vooruitgang voor duurzame luchtvaart, geven echter aan dat het spoor hordes moet nemen voordat het een aantrekkelijkere optie wordt voor de massa. De uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen economische levensvatbaarheid, duurzaamheid voor het milieu en het gemak van reisopties.
* Valutaomrekeningen zijn bij benadering.
Verder lezen:
- Het veranderende treinreispatroon in Groot-Brittannië
- Doorbraak in Britse stakingsonderhandelingen heeft feestelijke voordelen
- Wat is er veranderd in de Europese spoorwegen: de hoogtepunten uit het laatste EU-rapport