DB gaat Duitslands langste spoortunnel naar Tsjechië bouwen

Freight train station Usti­ nad Labem, Czech Republic

Deutsche Bahn (DB) gaat de langste spoortunnel van Duitsland bouwen in het Oostelijke Ertsgebergte in Saksen, maakte het Duitse persbureau dpa maandag bekend. De aanleg van deze 30 kilometer lange tunnel, die Duitsland met Tsjechië verbindt, zal naar schatting 12 jaar in beslag nemen.

Deze tunnel zou de huidige capaciteit van de bestaande Elbevallei route voor zowel passagiers- als vrachtvervoer per spoor vergroten en een overstromingsbestendig alternatief bieden. Het zou ook de reistijd tussen Dresden en Praag verkorten van iets minder dan tweeënhalf uur naar één uur, meldt het Duitse medium Süeddeutsche Zeitung. De route tussen deze twee steden maakt deel uit van een Europese spoorcorridor die Duitse Noordzee- en Oostzeehavens via Zuidoost-Europa met Istanbul en Athene verbindt.

Van verschillende overwogen opties heeft één enkele, 30 kilometer lange volledige tunnel tussen Heidenau (een stad ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Dresden) aan de Duitse kant en Usti nad Labem in Tsjechië nu de voorkeur, kondigde DB aan. Volgens persbureau dpa moet er ongeveer 46 kilometer nieuw spoor worden aangelegd. Dit zou de langste tunnel in Duitsland zijn met meer dan een dozijn kilometer, want momenteel is de langste spoortunnel in Duitsland de 10,8 kilometer lange Landrückentunnel in Hessen. De Fehmarnbelttunnel tussen het noorden van Duitsland en Denemarken, die momenteel in aanbouw is, zal daarentegen ongeveer 18 kilometer lang zijn.

Huidige spoorverbinding tussen Heidenau in Duitsland en Usti nad Labem in Tsjechië. De reistijden zullen door de nieuwe tunnel korter worden.

Volgens DB was de optie van een volledige ondertunneling ook populairder bij de omwonenden en is er vanaf januari een dialoog met de gemeenschap gepland. Er worden twee parallelle tunnelbuizen door het oostelijke Ertsgebergte aangelegd, elk enkelsporig en te gebruiken door zowel passagiers- als goederentreinen. Aan de Duitse kant omvat de bouw van de nieuwe tunnel ook het verbeteren van de lijn tussen Dresden en Heidenau. De voorkeursoptie wordt medio volgend jaar afgerond en de documenten worden dan voorgelegd aan de Bondsdag. Aan het einde van de zittingsperiode kan dan een besluit worden genomen over de uitvoering en financiering.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com