Financieel plan Oekraïense Spoorwegen voor 2024 goedgekeurd

modernised EPL9T train of Ukrainian Railways

Het kabinet van ministers van Oekraïne heeft het financiële plan van de Oekraïense Spoorwegen voor 2024 goedgekeurd. Het omvat een loonsverhoging voor werknemers en investeringen in beschadigde infrastructuur, maar de Oekraïense Spoorwegen kunnen niet rekenen op een aanzienlijk budget van de staat, omdat de prioriteiten liggen bij defensie in de oorlog met Rusland.

“Het financieel plan voor 2024 voorziet niet in het aantrekken van fondsen uit de staatsbegroting, waarvan de prioriteit ligt bij de financiering van de defensiecapaciteiten van het land”, zei de voorzitter van de raad van bestuur van de Oekraïense Spoorwegen (Ukrzaliznytsia), Jevhen Lyashchenko. “Onze taak zal blijven bestaan uit het stabiel aanbieden van passagiers- en vrachtvervoer in oorlogstijd en het financieren van de noodzakelijke investeringen voor de ondersteuning en het herstel van de spoorweginfrastructuur ten koste van onze eigen fondsen en fondsen van internationale financiële instellingen.”

Het financiële plan voorziet ook in een verhoging van de lonen van het spoorwegpersoneel. Hun loon komt momenteel “niet overeen met hun bijdrage aan de defensiecapaciteit en het functioneren van de economie van Oekraïne, in vergelijking met andere industrieën”, aldus Ljatsjenko.

Plan voor break-even

Tijdens de voorbereiding heeft de Oekraïense premier aangegeven dat goedkeuring van het financiële plan met verliezen onmogelijk is, zei het hoofd van de Oekraïense Spoorwegen. “De regering gaf ons de opdracht om een plan te ontwikkelen om break-even te draaien. Hiervoor was het noodzakelijk om echte bronnen van extra inkomsten te vinden. Trouwens, in mei hebben we amendementen ingediend op het financiële plan, dat zelfs al een kleine winst heeft. Op dit moment is UZ niet winstgevend. Volgens onze prognose zal er over negen maanden winst zijn”, zei Jevgen Ljashtsjenko in september tegen persbureau Interfax-Oekraïne.

Volgens het goedgekeurde financiële plan zullen de verliezen in het algemeen 319 miljoen euro (12,6 miljard UAH) bedragen. Ze zullen worden gedekt door een uitgewerkt plan om break-even te draaien. De ontwikkeling van kapitaalinvesteringen is gepland op 960 miljoen euro (38 miljard UAH). Deze middelen zullen met name worden besteed aan het herstel van de door Rusland beschadigde infrastructuur en de aanleg van spoorwegverbindingen met EU-landen.

Volgens het goedgekeurde financiële plan zal de Oekraïense Spoorwegen 2,6 miljard euro (103,2 miljard UAH) aan inkomsten ontvangen. Met name de netto-inkomsten uit de verkoop van producten (goederen, werken en diensten) zijn gepland op 2,5 miljard euro (98,6 miljard UAH). Als extra bron van inkomsten wil het spoorwegbedrijf de verkoop van schroot verhogen om oude wagons te recyclen en het op de Europese markt te verkopen waar de prijzen hoger zijn, zei Lyashchenko. Daartoe stelde Ukrainian Railways voor om de verkoop van een deel van het schroot aan grote wereldwijde producenten van staalproducten gemaakt met schroot toe te staan onder directe bilaterale overeenkomsten zonder invoerrechten. Het bedrijf heeft nog niet aangekondigd of dit plan doorgaat.

Het geplande volume van de betalingen aan de staatsbegroting en lokale begrotingen in 2024 is 607 miljoen euro (24 miljard UAH), wat 5% meer is dan verwacht in 2023. De totale uitgaven zijn gepland op 2,9 miljard euro (115,8 miljard UAH). Er wordt met name een stijging van 13 procent verwacht in de kosten van verkochte goederen, voornamelijk als gevolg van de noodzaak om de lonen te verhogen en de elektriciteitstarieven te verhogen. De EBITDA – een maatstaf voor de brutowinst van een bedrijf, zonder aftrek van de kosten van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie – is gepland op het niveau van 298 miljoen euro (11,8 miljard UAH). De EBITDA-winstgevendheidsindex zal 12 procent bedragen.

Inkomsten uit vrachtvervoer en passagiersvervoer

Volgend jaar zullen de inkomsten uit vrachtvervoer naar verwachting 2 miljard euro (80,1 miljard UAH) bedragen en uit passagiersvervoer 235 miljoen euro (9,3 miljard UAH). De spoorwegmaatschappij is ook van plan om hun vrachttarieven met 20 procent te verhogen vanaf januari 2024, iets waar verladers niet blij mee zijn.

Om hun exportpotentieel te vergroten, zoekt de Oekraïense Spoorwegen naar mogelijkheden om spoorwegcorridors naar Baltische havens uit te breiden. De havens van Litouwen hebben een aanzienlijk onbenut potentieel en de organisatie van een concurrerende alternatieve route voor de levering van Oekraïense landbouwproducten en gewalst metaal aan de Baltische zeehavens, evenals voor de invoer van energiedragers naar Oekraïne kan een veelbelovende langetermijnstrategie worden, zei het hoofd van UZ tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Litouwse Spoorwegen in augustus.

“Het gespecificeerde financiële plan werd in het derde kwartaal van dit jaar opgesteld en ter overweging voorgelegd, toen het werk in de havens volledig geblokkeerd was. We hebben onze break-even voorstellen al uitgewerkt. Rekening houdend met de trend van de vorige twee maanden van dit jaar, is met name de prognose voor het vrachtvervoer optimistischer geworden”, aldus het hoofd van de Oekraïense Spoorwegen. “We zijn ook van plan om de tarieven gelijk te trekken, ze transparanter te maken en ze naar Europees model te brengen. We blijven werken aan kostenoptimalisatie.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com