Oekraïense Spoorwegen lanceert nieuwe nachttrein naar Boedapest en Wenen

De Oekraïense Spoorwegen (UZ) starten vanaf 10 december een nieuwe nachttrein naar Boedapest en Wenen. Vanaf 10 december gaat een nieuwe rechtstreekse trein nr. 143/146 Wenen-Khop-Wenen rijden, waarvan de dienstregeling aansluit op het Chop-station voor een overstap op slaapwagons naar Kiev via Lviv.

“In het algemeen hebben we tijdens de oorlog een breed netwerk van internationale routes opgebouwd. Qua volume compenseerden ze praktisch het verkeer van reguliere vluchten. We zullen ook doorgaan met het ontwikkelen van het hub-model van vervoer voor zowel binnenlandse als internationale vluchten”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur van de Oekraïense Spoorwegen, Jevhen Lyashchenko over het nieuwe treinschema voor 2024.

Naast de treinen naar Wenen en Boedapest lanceert het bedrijf ook een verbinding van Chop naar Praag in de Tsjechische Republiek (Tsjechië). De treinen naar Chop sluiten direct aan op een aantal treinen in heel Oekraïne, waardoor het een knooppunt wordt voor internationale en binnenlandse treinen. Op 11 december vorig jaar hadden de Oekraïense Spoorwegen 11 verbindingen met Hongarije, ook via Chop, dat dicht bij de grens met Hongarije en Slowakije ligt.

Een slaapcoupé van de Oekraïense Spoorwegen

Passagiers zullen het nachtgedeelte van de reis tussen Kiev, Rivne, Lutsk, Lviv en Chop doorbrengen in slaapwagons van Ukrzaliznytsia, en het daggedeelte van Chop naar Boedapest en Wenen in zitwagons van de Hongaarse Spoorwegen. Tussen 27 oktober en 17 november 2023 vond de reconstructie plaats van de spoorlijn Boedapest-Győr-Wenen (Wien), waarbij vervangende bussen werden ingezet.

De treindienstregeling

De treinen vertrekken elke dag om 16:38 vanuit Kyiv en komen aan in Lviv tussen 23:31 en 00:23 en in Chop om 06:20 . Op het station van Chop gaan de passagiers door grens- en douaneoperaties en stappen over op trein 146 van Chop naar Wenen via Boedapest, die dagelijks om 08:23 uur vertrekt uit Chop, Boedapest-Keleti tussen 14:20 en 14:40 uur, en om 17:20 uur aankomt op het hoofdstation van Wenen.

Op de terugreis vertrekt trein 143 Wenen – Chop vanuit de hoofdstad van Oostenrijk om 10:42, Boedapest-Keleti tussen 13:19 en 13:40, en komt aan in Chop om 20:59. Na aankomst op het station van Chop gaan passagiers door grens- en douanehandelingen en stappen over op trein 367, die elke dag om 23:24 vanuit Chop vertrekt en om 13:12 in Kiev aankomt. De overstap in Chop wordt gecoördineerd, wat betekent dat de trein op alle passagiers wacht, ook in geval van vertragingen.
Tickets voor het segment binnen Oekraïne zijn al te koop in de Ukrzaliznytsia-applicatie, op de website en aan de stationsloketten. Tickets voor het segment Wenen-Khop kunnen worden gekocht bij alle internationale loketten van Ukrzaliznytsia of Oostenrijk. De verkoop van online tickets naar Hongarije en Oostenrijk start in de komende weken.

In oktober kondigde UZ de lancering aan van een nieuwe spoorverbinding tussen Lviv en Warschau via het station Rawa-Ruska, met rollend materieel van de Poolse spoorwegmaatschappij SKPL.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com