MIVB werkt samen met fietsers en gebruikers van steps aan meer verkeersveiligheid
Fietsers en gebruikers van steps zijn steeds talrijker in de stad Brussel. De MIVB wil deze duurzame mobiliteitspartners bewust maken van een betere co-existentie met het openbaar vervoer.
Met dit in gedachten lanceert ze een campagne voor meer waakzaamheid en respect voor de verkeersregels, dit om de veiligheid van iedereen te garanderen.
Het aantal ongevallen waarin een bus of tram van de MIVB en een fiets, step of ander âmicromobiliteitstoestelâ betrokken ijn, daalde van 55 in 2020 tot 62 in 2021. Een cijfer dat relatief beperkt blijft gezien de 1250 bussen en trams die dagelijks in de straten van Brussel en Brussel rijden. Terwijl er steeds meer fietsen en steps in de hoofdstad te zien zijn.
Elk ongeval is er Ă©Ă©n te veel
Elk ongeval is er echter Ă©Ă©n te veel, zeker wanneer met de soms ernstige gevolgen rekening wordt gehouden. De Brusselse operator wil daarom een ââsensibiliseringscampagne lanceren en de mensen herinneren aan het belang van het respecteren van de verkeersregels en in Ă©Ă©n beweging oproepen tot waakzaamheid.
Bewustwording creëren voor een beter gebruik van het wegennet
Het doel is een beter begrip van de door iedereen ervaren werkelijkheid en op basis daarvan een aanpassing van het gedrag in het verkeer te stimuleren. In samenwerking met wielerverenigingen werd onder andere al een “live my life” georganiseerd.
Het personeel van de MIVB kreeg zo de kans om de plaats van een fietser in de straten van Brussel in te nemen, terwijl fietsers probeerden een bus te besturen op het terrein waar de buschauffers opgeleid worden. Deze uitwisseling van ervaringen bleek zeer leerrijk aan lessen en moedigde de MIVB aan om op deze weg verder te gaan voor een harmonieuzer samenleven.
Remafstand en dode hoeken
Een tram van 40 meter lang die 40 km/u rijdt, heeft ongeveer 40 meter nodig om te stoppen. Bovendien mag een tram niet van zijn traject afwijken om een ââobstakel te ontwijken. Daarom heeft de tram altijd voorrang. De bus heeft ook zijn eigen problemen.
Gezien de grootte van een bus laat de dode hoek de bestuurder niet altijd toe een inhalende fiets of step te zien, vooral als de fietsers of gebruikers van steps niet goed zichtbaar zijn (beperkte breedte van de fiets/step, ontbreken van fluorescerende kleding, enz.).
Dit is de reden waarom wanneer een bus zijn richtingaanwijzer aanzet om een halte in de bebouwde kom te verlaten, de wegcode vereist dat andere gebruikers wachten tot hij zijn manoeuvre uitvoert.
Posters
De bewustmakingscampagne zal de vorm aannemen van posters op bussen en trams, evenals beelden op sociale media. De visuals, opzettelijk uitdagend, illustreren een step of een fiets ingebed in een voertuig vergezeld van de slogan: “Beland niet in deze bus, laat hem zijn halte verlaten.” »
Een campagne die ook de metro omvat. Een scooter of step combineren met de metro is een praktische en efficiënte oplossing om je te verplaatsen. Maar vergeet niet dat er een verbod bestaat op parkeren en rondrijden met steps binnen de stations.