Verstoringen door het geven van prioriteit aan het kolentransport vallen niet uit te sluiten
Op het gebied van kolenvervoer per spoor verloopt op dit moment in Duitsland alles volgens plan, zegt Deutsche Bahn.
De plannen van de federale regering op prioriteit te geven aan het kolenvervoer per spoor lijken te werken, de eerste grote energieproductie-installaties van het land ontvangen nu regelmatig treinen.
Alles verloopt soepel
Vertragingen of treinuitval mogen echter niet worden uitgesloten, zei Oliver Luksic, de parlementaire staatssecretaris en logistiek commissaris van de federale regering.
In een interview legden een paar dagen geleden DB en het Netwerk van Europese Spoorwegen (NEE) uit dat alles momenteel soepel verloopt op het kolentransportfront. Met relatief weinig verzoeken van RU’s om kolentransport uit te voeren, werd sinds begin oktober prioriteit gegeven aan zes dagelijkse treinen.
DB wees er ook op dat de stiptheid van deze treinen bovengemiddeld was en de impact op de algeheme stiptheid slechts minimaal. Er hoefden geen bestaande paden te worden gewijzigd”. Luksic sloot echter de mogelijkheid van verstoringen op korte termijn niet uit.
Een veel gebruikt netwerk
Luksic wees op een in het oog vallend probleem van het Duitse spoorwegnet, namelijk het zware gebruik ervan.
Hij zei dat de federale regering haar best heeft gedaan om het benodigde wettelijke kader te creëren om prioriteit te geven aan treinen die kolen vervoeren; hij voegde daar echter meteen aan toe dat het onmogelijk is om te beloven dat deze tactiek op een gegeven moment geen verstoringen zou veroorzaken.
Zwaartepunten in Saarland en Luxemburg
Voor DB ligt het zwaartepunt van het kolentransport momenteel in Saarland, in het oosten van Duitsland en aan de grens met Luxemburg. Het bedrijf voedt twee energieproductie-installaties in de regio, STEAG en Bexbach.
Sigrid Nikutta, bestuurslid voor goederenvervoer bij DB, beweerde dat haar organisatie de volledige verantwoordelijkheid voor de Duitse energievoorziening op zich neemt. Met niet zo veel RU’s die aan het project willen deelnemen, is het natuurlijk logisch dat DB de koploper is.
Samenwerking is vereist
Wat zou er echter gebeuren als het kolenvervoer de komende tijd zou toenemen? “Alleen als we samenwerken, kunnen we de bevoorrading van de kolencentrales zeker stellen. Vooral de locaties in Saarland zijn van groot belang voor de energiezekerheid van het land”, aldus Luksic, die duidelijk maakte dat de term “prioriteit” ook in de praktijk zal worden gebruikt en dus niet alleen in theorie. Daarom benadrukte hij de mogelijkheid van netwerkstoringen.
De kwestie van het rollend materieel
Het mandaat van de federale regering om het kolenvervoer per spoor prioriteit te geven, omvatte ook een cluster rond het gebruik van rollend materieel onder de hierboven geschetste omstandigheden. In het bijzonder staat de verordening de heractivering van luidruchtige wagons toe in het geval van schaarste aan apparatuur. NEE wees erop dat een dergelijke maatregel tot nu toe niet van kracht is omdat het verkeer nog steeds beheersbaar is.
Toch beweert DB ook op dit scenario voorbereid te zijn, maar daarvoor werden al maatregelen getroffen. In plaats van luidruchtige wagons te gebruiken voorziet DB oudere en ongebruikte wagons van fluisterremmen voordat ze worden ingezet. “De modernisering van meer dan 1.000 kolenwagons is momenteel in volle gang. Sommige hiervan werden in reserve opgeslagen en worden nu opnieuw geactiveerd en uitgerust met fluisterremmen”, aldus het bedrijf.