De CER kaatst de bal terug naar von der Leyen: “Tijd voor concrete energiemaatregelen”
Na een aantal publieke oproepen heeft de Europese spoorwegsector Brussel rechtstreeks verzocht om actie te ondernemen tegen de elektriciteits- en energiecrisis. De CER, de Europese brancheorganisatie voor spoorbedrijven, is inmiddels in de pen geklommen.
Met een open brief aan de voorzitter van de EU-commissie, Ursula von der Leyen, riep de CER op tot buitengewone maatregelen om het spoor te beschermen als de ruggengraat van duurzame mobiliteit en vervoer in de EU. De brief ging vergezeld van de uitslag vaneen enquête die het dramatische effect aantoont van de elektriciteitsprijzen op het goederenvervoer per spoor, waarbij de kosten volgend jaar nog verder dreigen te stijgen.
Concrete voorstellen
Helaas lijkt de situatie op de elektriciteitsmarkt niet te verbeteren. De prijzen zijn verdrievoudigd ten opzichte van 2021 en lijken nieuwe recordniveaus in de vingers te hebben. De CER had de Commissie al opgeroepen om op te treden tegen de hoge kosten, net als andere verenigingen zoals ERFA en UIRR.
Maar omdat er nog geen tastbare maatregelen zijn genomen, besloot de CER Von der Leyen aan te spreken met enkele concrete voorstellen die niet zo moeilijk te realiseren zijn.
Tienvoudige prijsverhoging
In een enquête onder haar leden werd de CER met enkele ontmoedigende feiten geconfronteerd. Volgens de vereniging betalen Europese spoorwegmaatschappijen tot 420 euro per MWh in 2022. Bovendien zijn de gemiddelde elektriciteitsprijzen tenminste verdrievoudigd ten opzichte van 2021, terwijl in veel gevallen een zorgwekkende tienvoudige stijging werd vastgesteld.
Dit is echter niet het einde, aangezien veel bedrijven hun contracten voor 2023 opnieuw zullen moeten onderhandelen, met prijsprognoses van meer dan 500 euro per MWh in sommige gevallen.
Als we er rekening mee houden dat 80 procent van de treinkilometers in de meeste Europese landen op geëlektrificeerde lijnen plaatsvinden, wordt het duidelijk dat het spoor, naar verluidt de groenste vervoerswijze, een van de zwaarst getroffen bedrijfssectoren is tijdens deze crisis.
Vier onmiddellijke maatregelen
De brief aan de voorzitter van de Europese Commissie benadrukte vier maatregelen die de instelling rechtstreeks zou moeten treffen om de situatie te verlichten. DeCER benadrukte dat het van cruciaal belang is dat het spoor rechtstreeks moet kunnen profiteren van de overtollige inkomsten die voortvloeien uit het EU-interventieplan voor de noodenergiemarkt.
Het verlagen van de prijzen en het afzien of uitstellen van prijsverhogingen voor toegang tot het spoor zou als ondersteunende maatregel weer op de discussietafel van de lidstaten moeten komen.
Bovendien beweerde de CER dat het spoor een speciale behandeling moet krijgen en moet worden opgenomen in een energiebesparende toolkit in het kader van de noodinterventieregeling die voorziet in een vermindering van het elektriciteitsverbruik op bepaalde momenten van de dag.
Ten slotte moet de EU voldoende staatssteunregelingen voor het spoor voorbereiden om financiële verliezen die kunnen oplopen tot 2 miljard euro te dekken.
Alberto Mazzolla, hoofd van de CER, riep de Commissie dringend op om de sector te helpen met concrete en noodzakelijke maatregelen, aangezien er geen tijd meer te verliezen is.