SBB Cargo en de Zwitserse post testen pendeltrein

This image was originally posted to Flickr by Tiberiu Ana at https://flickr.com/photos/44344020@N00/7875325192 (archive). It was reviewed on 2019-01-05 19:43:17 by FlickreviewR 2, who found it to be licensed under the terms of the cc-by-2.0, which is compatible with the Commons. It is, however, not the same license as specified on upload, which was the cc-by-3.0, and it is unknown whether that license ever was valid. 2012, Wikimedia Commons, Picasa

Het gebruik van de trein door de postdiensten behoort in bijna alle Europese landen tot het verleden. Behalve in Zwitserland.

Een simpel principe

Eigenlijk is het een heel eenvoudig principes: zet een Eem 923 hybride locomotief vooraan en een andere achteraan met daartussen een kort stel containerwagons en je krijgt zo een “zelfrijdende” trein die het ontkoppelen/opnieuw koppelen tijdens manoeuvres in de terminals overbodig maakt.

De Eem 923 zijn geen klassieke locomotieven, het zijn hybride 2-assige locomotieven, aangedreven door zowel bovenleiding als door dieselmotoren. SBB heeft tussen 2011 en 2013 30 van deze machines ontvangen die door Stadler zijn geleverd.

De toekomst van het goederenvervoer per spoor in Zwitserland

De hele trein is uitgerust met automatische koppeling en automatische remtest, die de toekomst van het goederenvervoer per spoor in Zwitserland vertegenwoordigt. Deze trein pendelt tussen de grote pakketcentra van La Poste in Daillens (VD), HƤrkingen (SO) en Frauenfeld (TG). Het wisselen van locomotieven aan beide uiteinden wordt overbodig en dankzij het gebruik van hybride voertuigen kan de trein rechtstreeks de terminals van de pakketcentra binnenrijden. Manoeuvres worden zo geƫlimineerd, processen verlopen efficiƫnter en sneller.

Een testproject

Het doel van van dit pilootproject was om het potentieel voor tijdwinst te meten en het extra volume af te leiden dat zo kan worden overgeheveld naar het spoor. Daarnaast moest deze test het mogelijk maken om aan de weet te komen wat de gevolgen van deze nieuwe procedure zouden zijn voor de logistiek van La Poste als het pendeltreinsysteem daadwerkelijk zou worden ingevoerd.

Tegelijkertijd wordt ook ervaring opgedaan met automatisch koppelen en remmen.

Hoe zit de situatie in Belgiƫ?

In BelgiĆ« werd de eerste autonome posttrein getest in oktober 1962, meer dan 100 jaar na de eerste postauto’s. De Belgische Post gebruikte speciaal rollend materieel afkomstig van de transformatie van acht viervoudige treinstellen uit 1935 van de NMBS.

Met de technische vooruitgang van de sorteercentra werd het ambulant sorteren in 1971 snel stopgezet en de treinen gingen alleen voorgesorteerde zakken vervoeren.

Op het einde van de jaren 80 werden 15 treinstellen van het type 1954 omgebouwd, maar deze keer bleven ze eigendom van de NMBS, die ze verhuurde.

De technologische omwentelingen bij het sorteren en de valkuilen bij het verkrijgen van de juiste treinpaden maakten een einde van het postvervoer per trein. Op 31 december 2003 reed in ons land de laatste posttrein Brussel-Gent.

Auteur: Jos Sterk