Werken door Infrabel in stationsomgeving Hansbeke gaan de eindfase in
Infrabel werkt aan de aanleg van een derde en vierde spoor tussen Landegem en Aalter. In Hansbeke voorziet Infrabel een doortocht door de gemeente. Het gaat niet alleen over 2 extra spoorlijnen, maar ook over een nieuwe rondweg, een nieuw station, een ontdubbeld rioleringsstelsel en de heraanleg van de aanpalende straten.
Locatie
Stationsomgeving Hansbeke
Planning
Begin: 11/02/2019
Eind: Eind 2022
Welke werken voert Infrabel uit ?
Infrabel legt twee extra sporen aan voor meer capaciteit op de spoorlijn tussen Brugge en Gent. De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken vanuit het binnenland en komt ook het goederenverkeer ten goede.
NMBS profiteerde daarvan om de perrons in de verschillende stations op de spoorlijn te verhogen en te vernieuwen om de toegankelijkheid van station en trein te verbeteren. De perrons werden verhoogd en zijn voortaan uitgerust met schuilhuisjes, zitbanken, energiezuinige ledverlichting, luidsprekers en blindengeleidetegels. Via comfortabele fiets-en voetpaden is de stationstunnel vlot en veilig te bereiken.
Comfortabele trap
Er werd ook een nieuwe onderdoorgang voor voetgangers en fietsers aangelegd ter hoogte van het station van Hansbeke. Een brede, licht gebogen trappenpartij leidt naar een banaanvormig tunnelplein onder de sporen. Aan de andere kant ligt in symmetrie een andere trap naar boven.
Bedoeling is dat dit een comfortabele trap van 11 en 12 treden wordt, met leuningen. Er worden fietsgeulen voorzien, zodat je de fiets aan de hand over de trap kan meenemen. Fietsers, rolstoelgebruikers of trappenhaters kunnen ook via een hellend vlak van 4,30 m breed naar het tunnelplein. Daarvoor moet je wel een stuk in de Merendreestraat gaan, ongeveer tot waar nu de tijdelijke toegang naar het perron richting Gent ligt. Aan de kant van de Nevelestraat is er een hellend vlak richting Zandestraat en een richting Reibroekstraat. Die laatste is iets minder breed en heeft wel tussenbordessen.
Meer details
De stationsomgeving en aanpalende straten werden ook gemoderniseerd. De N461 en N437 zijn via een nieuwe weg verbonden, op die manier is het dorpscentrum van Hansbeke gevrijwaard van doorgaand verkeer. De Nevelestraat-Hansbekedorp kreeg een knip voor het autoverkeer ter hoogte van het spoor.
Het doorgaande verkeer rijdt niet meer door het dorpscentrum, maar via een nieuwe rondweg rond Hansbeke met een tunnel onder het spoor. De nieuwe weg verlaat de Nevelestraat (N437) aan de Rostraat en sluit iets voorbij de Voordestraat terug aan op Hansbekedorp-Vaartstraat (N461). Alle verplaatsingen voor fietsers in de dorpskern zijn hetzelfde als voor de werken dankzij de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor. Tussen de Rostraat en de Zandestraat kwam er een dubbelrichtingsfietspad naast de nieuwe rondweg.
Tegelijk werd ook de fietssnelweg gerealiseerd tussen Aalter en Landegem.
Wanneer werkt Infrabel?
In de periode van 21 oktober tot 5 december vinden er over de hele spoorlijn tussen Gent en Brugge verschillende onderhouds- en vernieuwingswerken plaats aan de spoorinfrastructuur. In de zone Hansbeke gebeuren er werken aan de bovenleiding, seininrichting en wissels. Onze onderhoudsdiensten voeren verder ook nog onderhoudswerken uit aan de sporen tussen Gent en Hansbeke.
Infrabel werkt tijdens volgende nachten (23u-4u):
Maandagnacht 7 tot donderdagochtend 10 november
Maandagnacht 14 tot zaterdagochtend 19 november
Maandagnacht 28 november tot vrijdagochtend 2 december
En doorlopend (24u/24) tijdens volgende weekends:
21-24 oktober (vrijdagnacht tot maandagochtend)
11-14 november (vrijdagnacht tot maandagochtend)
3-5 december (zaterdagnacht tot maandagochtend)
Eind 2022 zullen alle werken aan de stationsomgeving afgerond zijn
Impact van de werken?
Wegens het gebruik van machines en spoorkranen zullen deze werken geluidshinder met zich meebrengen.
Tijdens de weekends van 22-23 oktober, 12-13 november en 3-4 december is het treinverkeer onderbroken. Meer info omtrent de aangepaste dienstregeling kan u terugvinden via de reisplanner, de website of de NMBS-app.
Het is jammer genoeg altijd mogelijk dat de de werkplanning moeten worden herzien, bijvoorbeeld als gevolg van slecht weer. Daarom is de timing die wordt meegegeven steeds indicatief en is het altijd mogelijk dat die nog wijzigt.