Deutsche Bahn en Siemens testen de Mireo Plus H waterstoftrein met mobiel tanken van waterstof

2020, Wikimedia Commons

Dit markeert de volgende mijlpaal in het H2goesRail-project.

DB-CEO Richard Lutz, Siemens-CEO Roland Busch en de Duitse staatssecretaris Hartmut Höppner nemen deel aan de eerste testrit met de Mireo Plus H met het mobiele tankproces, dat vanaf 2024 in het reguliere passagiersvervoer zal worden gebruikt.

Het mobiele waterstoftankproces zal worden gedemonstreerd bij aankomst van de waterstoftrein in het Siemens-testcentrum in Wegberg-Wildenrath (NRW).

Waterstof tanken

Het trein- en mobiele tankstation is te bezichtigen op InnoTrans 2022

Dr. Richard Lutz, CEO van Deutsche Bahn zei:

“Waterstof is een belangrijk onderdeel van de mobiliteit van de toekomst. Ik ben dan ook erg blij dat we vandaag de volgende belangrijke mijlpaal in het H2goesRail project hebben bereikt. Ons doel is duidelijk: in 2040 is Deutsche Bahn klimaatneutraal. Een belangrijke hefboom hierbij is het afscheid van diesel. Met dit mobiel waterstoftankstation en de bijbehorende onderhoudsinfrastructuur tonen we opnieuw hoe uitmuntende en innovatieve aandrijftechnologieën eruit zien en hoe de klimaatneutrale mobiliteit van morgen zal werken.”

Om ervoor te zorgen dat de waterstoftechnologie kan concurreren met de eerder gebruikte dieselbrandstof, is een snel tankproces noodzakelijk. Daarom heeft DB een nieuwe methode ontwikkeld waarbij waterstoftreinen net zo snel kunnen worden getankt als een dieseltreinstel.

De waterstof wordt geproduceerd door DB Energie in Tübingen met groene stroom die rechtstreeks van de bovenleiding komt.

Deutsche Bahn en Siemens Mobility op InnoTrans 2022

Het tanken van een waterstoftrein duurt voor het eerst niet langer dan het tanken van een dieseltreinstel

Siemens en Deutsche Bahn presenteerden het H2goesRail-project voor het eerst aan het grote publiek in november 2020. Het project wordt gefinancierd door het federale ministerie voor digitale zaken en transport (BMDV) als onderdeel van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie.

Dr. Roland Busch, CEO van Siemens AG zei:

“Vandaag zetten we samen met onze partners een beslissende stap richting de toekomst van klimaatneutraal transport. De nieuwe Mireo Plus H trein stoot niets uit. Hij heeft een actieradius van ongeveer 1.000 kilometer, kan snelheden tot 160 km/u halen en kan snel worden bijgetankt. Een enkele trein bespaart tot 45.000 ton CO2 over zijn levensduur van 30 jaar in vergelijking met autoritten.”

Deutsche Bahn en Siemens Mobility presenteren op InnoTrans 2022 het H2goesRail-project, de Mireo Plus H en het waterstoftankstation.

Auteur: Jos Sterk