De lijn L162 Namen-Aarlen werd in augustus in drie fasen onderbroken
Het was gepland en het werd tijdig aangekondigd. De L162-lijn tussen Namen en Aarlen wordt in augustus voor drie weken onderbroken.
Het verkeer zal op drie opeenvolgende trajecten tussen Jemelle en Aarlen volledig worden onderbroken.
De spoorverbinding Brussel – Luxemburg – Straatsburg is een van de trans-Europese projecten die door de Europese Commissie als prioriteit zijn aangemerkt (TEN-T – Trans-European Transport Network).
Moderniseringswerken op as 3
In dit kader hebben de Belgische regering en het Waalse Gewest in 2006 beslist om ingrijpende moderniseringswerken uit te voeren op de lijnen 161 (Brussel – Namen) en 162 (Namen – Luxemburg), oftewel as 3.
De verschillende investeringen hebben zowel tot doel de capaciteit van de bestaande infrastructuur te behouden (op het vlak van sporen, bovenleidingen, seingeving of burgerlijke bouwkunde), als om de capaciteit ervan uit te breiden (rectificatie van het tracé, ontwikkeling van stations, enz.).
De lijnen L161 en L162 werden respectievelijk in 1856 en 1859 ingehuldigd en in 1956 volledig geëlektrificeerd op 3kV tot aan het station van Luxemburg, waardoor Belgische treinen de hoofdstad van het Groothertogdom konden bereiken zonder de spanning te veranderen.
Werken worden in opeenvolgende fasen uitgevoerd
De werken omvatten een herelektrificatie van de L162-lijn op 25 kV AC in plaats van 3 kV, maar ook het vernieuwen van de verouderde apparatuur van een lijn die behoorlijk te lijden heeft onder het klimaat van de Ardennen.
Sommige bouwplaatsen vereisen een volledige verkeersbeperking omdat het niet mogelijk is om op uitwijkstroken te werken (afsluiting van één rijstrook terwijl de andere in dienst blijft). Zo worden voor deze maand augustus de werken in drie opeenvolgende fasen op verschillende secties uitgevoerd:
– Van 6/08 tot 12/08 tussen Libramont en Aarlen;
– Van 13/08 tot 19/08 tussen Libramont en Sterpenich en Athus;
– Van 20/08 tot 28/08 tussen Rochefort Jemelle en Marbehan.
Van 3 tot 25kV
In de Europese spoorwegomgeving is 25.000 volt wisselstroom de referentiestroom. Natuurlijk erfde Infrabel in 2005 het 3.000 volt-net van de NMBS, maar de beheerder en de uitbater van het Belgische spoorwegnet is al vertrouwd met de 25.000 volt-techniek die geïnstalleerd is op de 4 hogesnelheidslijnen en op de lijn Athus-Maas tussen Dinant en Athus.
Een bovenleiding van 25 kV heeft een andere architectuur dan de bovenleiding van 3 kV en alles draait er dus om een technische assemblage te combineren die zowel 3 kV als 25 kV kan ondersteunen.
Wat de L162-lijn betreft, is het een kwestie van “overschakelen” van de ene spanning naar de andere met de nieuwe elektrische onderstations die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van Elia. Iets was in Europa vrij uniek mag worden genoemd.
De invoering van 25V zal de NMBS natuurlijk verplichten om enkel dubbelstroom/dual-voltage 25kV/3kV rollend materieel te exploiteren, wat een kwaliteitsgarantie is omdat dit rollend materieel precies het modernste is dat momenteel in gebruik is in de NMBS-vloot (Desiro, 18/19 locomotieven, AM96-treinstellen en nieuwe M7-composities worden geleverd).
Snelheid gaat naar omhoog
De modernisering omvat ook een verhoging van de referentiesnelheid van de L162, die momenteel beperkt is tot 130 km/u. Een detail dat niet onbelangrijk is. De reistijd Brussel-Luxemburg per trein wordt vaak geciteerd als voorbeeld van traag vervoer tussen de twee hoofdsteden, dit in vergelijking met de autosnelweg E411 die parallel loopt aan de L162.
In het verleden werden projecten voor nieuwe trajecten tussen Jemelle en Libramont besproken, maar die werden afgewezen gezien de omvang van de kosten in deze geografisch moeilijke streek. Er was ook het project om kanteltreinen – met kantelbakken – te gebruiken, maar dit vereist een versteviging van het spoor gezien de druk die erop werd uitgeoefend.
150 bochten rechttrekken
Al deze projecten werden uiteindelijk opgegeven ten gunste van een rechttrekken van de bestaande bochten om de referentiesnelheid te verhogen tot 160 km/u. Zo moesten bijna 150 bochten over de hele lijn worden rechtgetrokken. Het corrigeren van sommige bochten vereiste zware ingrepen omdat er in rotsen moest gehakt worden. De kromtestraal van het spoor moest namelijk aanzienlijk worden vergroot om een verhoging van de snelheden mogelijk te maken.
Sommige dijken en bruggen, versleten door het gebruik in de loop van de tijd, zijn vernieuwd terwijl overwegen werden afgeschaft. Aan het station van Ciney zijn de perrons met honderd meter verlengd.
As 3 is een belangrijke as voor Wallonië die vanaf het begin van het schooljaar ongetwijfeld een grote opleving van de trafiek zal kennen.