Flexibelere inzet van machinisten moet het goederenvervoer per spoor in Duitsland verlichten

Flickr

Door machinisten flexibeler in te zetten bij de vele spoorgoederenvervoerbedrijven in Duitsland, zou de spoorcapaciteit, die momenteel op veel plaatsen in het land onder druk staat, beter kunnen worden benut. Een project met de Pro-Rail Alliance en met startup Menlo79 heeft tot doel uit te zoeken of en hoe een digitale oplossing de inzet van chauffeurs kan transformeren en verbeteren.

Samenwerken over de bedrijfsgrenzen heen

In Duitsland zijn er meer dan 300 goederenspoorwegondernemingen actief op het openbare spoorwegnet. Het spoornetwerk van het land zit momenteel op veel plaatsen aan zijn limiet, mede door een recordaantal plaatsen waar wordt gewerkt. De gevolgen zijn vertragingen en tijdelijk geparkeerde goederentreinen. Dit legt extra druk op het netwerk.

“Om ervoor te zorgen dat de maximale rij- en rusttijden worden nageleefd en tegelijkertijd te voorkomen dat treinen door een gebrek aan personeel stil komen te staan, is het zinvol om over de bedrijfsgrenzen heen samen te werken en dat op de eerste plaats in het geval van lange vertragingen”, aldus Bernhard Knierim, projectmanager van de Pro-Rail Alliantie.

Machinist moet meer tijd doorbrengen in zijn cabine

Menlo79, dat het consortium dat betrokken bij het project leidt, is een startup die een digitale oplossing heeft ontwikkeld voor de planning van machinisten. Het project heeft de werktitel “Wilson.Share”, verwijzend naar de achternaam van de machinist van de eerste Duitse spoorwegmaatschappij.

Softwareoplossingen zoals die ontwikkeld door Menlo79 GmbH zouden de capaciteitsproblemen in Duitsland moeten helpen oplossingen, zegt de Pro-Rail Alliantie.

Het project onderzoekt de vraag hoe digitaal ondersteunde bedrijfsoverstijgende samenwerking bij de inzet van personeel het goederenvervoer per spoor kan stimuleen. Knierim: “Veel vertragingen worden veroorzaakt door druk verkeer en lange ritten naar de werkplek. Als machinisten meer tijd in taxi’s en op ICE-treinen doorbrengen dan in de cabine, is dat voor alle betrokkenen niet bepaald de beste oplossing.”

Oplossing die op korte termijn kan werken

Het Wilson.Share-project wordt gefinancierd door het federale ministerie van Digitale Zaken en Transport (BMVI) via het federale programma “Future of Rail Freight Transport”. Het betreft een totale investering van 4,2 miljoen euro. Naast de Pro-Rail Alliance en de consortiumleider Menlo79 GmbH maken de bedrijven SCI Verkehr GmbH, Trainbutlers GmbH & Co. KG en Enginec e.K deel uit van het project.

Een eerste pilootproject staat gepland voor volgend jaar. “Er zijn nog veel vragen te beantwoorden, van acceptatie tot juridische en technische aspecten”, zegt Gerrit Koch tegen Krax van Menlo79. “Wat nodig is, is een effectieve oplossing die ook op korte termijn kan werken en die samenwerking tussen de bedrijven in de dagelijkse bedrijfsvoering mogelijk maakt”.

Auteur: Jos Sterk