DB Schenker helpt Deutsche Bahn weer winstgevend te worden
De logistieke dochteronderneming DB Schenker leverde verreweg de grootste bijdrage aan de positieve evolutie van de resultaten van Deutsche Bahn (DB), dat dit eerste halfjaar voor het eerst sinds de coronacrisis een positief bedrijfsresultaat rapporteerde.
“De eerste helft van 2022 is Schenker’s meest succesvolle gebleken in de 150-jarige geschiedenis van het bedrijf”, zegt Levin Holle, Chief Financial Officer van DB.
Bedrijfsresultaat x2
DB Schenker verdubbelde bijna zijn bedrijfsresultaat ten opzichte van de eerste zes maanden van 2021 tot ongeveer 1,2 miljard euro. “Onze logistieke dochteronderneming ondersteunt de positieve ontwikkeling van de DB Group op een krachtige manier”, aldus Holle. Volgens het bedrijf was er meer vraag naar internationale logistiek dan ooit tevoren.
Halfjaarcijfers
Deutsche Bahn publiceerde vorige week 28 juli haar halfjaarcijfers en zei dat de eerste helft van 2022 werd afgesloten met een bedrijfsresultaat (gecorrigeerde EBIT) van 876 miljoen euro. De geconsolideerde omzet steeg met 28,4 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van 2021 tot ongeveer 28,0 miljard euro.
Ironisch genoeg liep een dag eerder het nieuws binnen over extra staatssteun aan de Duitse spoorwegmaatschappij naar buiten. Deutsche Bahn zal 215 miljoen euro ontvangen in de vorm van een kapitaalinjectie in het kader van de EU-richtlijn voor staatssteun, met als doel het bedrijf te compenseren voor de verliezen van zijn dochterondernemingen geleden als gevolg van de Covid-19-pandemie tussen 16 maart en 31 mei 2020.
De dochterondernemingen die daarvan profiteren zijn DB Netze, de Duitse spoorweginfrastructuurbeheerder; DB Energie, de leverancier van tractiekracht en DB Station & Service.
DB Netze
De infrastructuurbeheerder heeft inderdaad betere tijden gekend. De Duitse spoorinfrastructuur kan de groei van het verkeer momenteel niet bijhouden. Meer files op het spoor en vertragingen zijn het logische gevolg. De impact is nu al te zien in de supply chain van de logistieke sector, die sterk afhankelijk is van het Duitse netwerk.
Kwaliteit en stiptheid zijn momenteel onaanvaardbaar laag, benadrukte CEO van het bedrijf Richard Lutz. Maar dit verklaart ook waarom het bedrijf fors investeert in de uitbreiding van het netwerk. Samen met de federale overheid stroomden ook dit jaar DB-investeringen van 5,4 miljard euro naar de spoorweginfrastructuur in Duitsland. “Het doel is om de infrastructuur in alle dimensies klaar te maken voor de toekomst”, aldus DB.