MIVB voert vernieuwingen in de stations door
Brussel Mobiliteit zette haar renovatieprogramma van de (pre)metrostations verder. De stations De Brouckère en Clemenceau werden volledig heringericht, met nieuwe liften, meer licht en een betere doorstroming van de reizigers.
Het station Roodebeek kreeg een gedeeltelijke renovatie. Het is nu toegankelijker dankzij nieuwe liften, nieuwe aanduidingen voor blinden en slechtzienden en toiletten die toegankelijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit. Een belangrijke vernieuwing is dat reizigers nu het station kunnen doorkruisen zonder beneden naar de perrons te gaan, dankzij een nieuwe loopbrug. Die werd gebouwd zonder het metroverkeer te onderbreken.
Nog een nieuwigheid: in september wijdden de MIVB en Brussel Mobiliteit het nieuwe geïntegreerde dispatchingcentrum in: het Brussels Mobility Center. Deze ruimte van 2.500 m² verenigt de verschillende dispatchings van de MIVB en Mobiris, het verkeerscentrum van Brussel Mobiliteit.
Nieuwe formules en nieuwe diensten
In 2021 zagen nieuwe reisformules het daglicht: de Brupass en Brupass XL. Brupass laat toe te reizen op de lijnen van alle Belgische vervoersmaatschappijen – MIVB, De Lijn, TEC en NMBS – in heel Brussel (behalve vanaf de luchthaven). De “XL”-versie is, zoals de naam al aangeeft, geldig in een ruimer gebied, namelijk binnen een straal van 11,5 kilometer rond het centrum van Brussel.
Op digitaal vlak, evolueert de mobiele app van de MIVB voortdurend om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de reizigers. In 2021 rondde het aantal downloads de kaap van 1,25 miljoen. Een andere app is in de maak: Move Brussels, de MaaS-app van de MIVB, wat staat voor Mobility as a Service.
De app brengt verschillende operatoren samen voor zachte en deelmobiliteit om de combinatie van zachte vervoerswijzen aan te moedigen en een modal shift teweeg te brengen. Het proefproject van deze toepassing werd in 2021 voortgezet met een panel van testers. De lancering van de MaaS-app is gepland in de herfst van 2022.
De MIVB zet zich in voor het milieu
De MIVB biedt niet alleen een milieuvriendelijke mobiliteitsoplossing, maar werkt ook aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van haar activiteiten. Tussen 2018 en 2021 verbeterden de energieprestaties met 6,2%. Dit werd mogelijk door de dieselbussenvloot geleidelijk te vervangen door hybride en volledig elektrische bussen en door aandacht te besteden aan het milieu bij de vernieuwing en bouw van infrastructuur.
Zo is de nieuwe Erasmusremise onderworpen aan een BREEAM-milieucertificeringsproces (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Dat was eerder ook al het geval voor de Marconi-site, het station De Brouckère en het onderhoudscentrum in Haren. Bovendien installeerde de MIVB op deze gebouwen meer dan 9.300 m² zonnepanelen, waarvan de energieproductie overeenstemt met het jaarlijkse verbruik van 402 tot 440 Brusselse gezinnen.