Inkomsten De Lijn bleven vorig jaar onder de verwachtingen
De cijfers van De Lijn waren dit jaar aan de flauwe kant, hoewel het bedrijf de strategie dit jaar aanscherpte onder het motto Resoluut Vernieuwen. Het aantal reizigers herstelde zich niet tot pre-corona niveau en daardoor bleven ook de inkomsten onder de verwachtingen. Het boekjaar werd met een verlies van 6 miljoen euro afgesloten door een uitzonderlijke boeking.
Ook in 2021 hield het coronavirus de hele samenleving nog in zijn greep. Veiligheid van reizigers en medewerkers bleef de focus. Er werd in 2021 nog meer ingezet op het poetsen van de voertuigen, op het optimaal ventileren van de voertuigen, en op het monitoren van de drukte op de voertuigen.
Autocars ingezet
Tijdens het grootste gedeelte van het jaar werden er autocars ingezet tijdens de spits om de drukte op de schoolritten te verminderen. Daarnaast optimaliseerde De Lijn de druktebarometer in de app.
Tijdens de vierde coronagolf aan het einde van het jaar piekte het aantal zieke chauffeurs en chauffeurs in quarantaine. Een plotse piek in het aantal zieke chauffeurs kan niet onmiddellijk worden opgevangen. Door een gerichte spreiding van de ritten die uitvallen, probeerden de planners de impact voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken.
2022 begon opnieuw onder de coronavloek
Het management ging er vanuit dat 2022 dat opnieuw een normaal jaar zou zijn, zonder al te veel impact van corona. De eerste maanden van het jaar bleek echter dat we nog niet verlost waren van de invloed van het virus. Door de nieuwe corona-golf kende De Lijn (net zoals heel de maatschappij) heel wat personeelsuitval tijdens de eerste maanden. Ook andere virussen en bacteriën die na het wegvallen van de mondmaskers in grote delen van het maatschappelijk leven terug rondgingen, zorgden voor een verhoogd ziekteverzuim bij De Lijn-medewerkers.
De covidpandemie had grote gevolgen voor de reizigersaantallen van De Lijn. Globaal reisden in 2021 40% minder reizigers met De Lijn dan voor de corona-pandemie. Door het verminderde aantal reizigers zag De Lijn haar inkomsten in 2021 dalen met 75,5 miljoen euro.
De vele bijkomende preventieve maatregelen (zoals het extra ontsmetten of de inzet van autocars) zorgden voor 67,3 miljoen euro aan meerkosten. De Lijn ontving een extra compensatie van de Vlaamse Regering om deze meerkosten en verlies aan inkomsten goed te maken.