TX Logistik lanceert intermodale dienst Duisburg-Zweden voor Samskip

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/04/22/tx-logistik-launches-duisburg-sweden-intermodal-service-for-samskip/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-16

Een nieuwe intermodale spoorverbinding tussen Duisburg in Duitsland en Katerineholm in Zweden is begin april opgestart door TX Logistik. De spoorwegmaatschappij exploiteert twee wekelijkse retourdiensten tussen de twee bestemmingen voor Samskip Multimodal. TX Logistik is de operator van de dienst, terwijl Samskip verantwoordelijk is voor het beheer van de beschikbare slotcapaciteit.

De eerste trein vertrok op 6 april vanaf de Duisburg Rail Terminal (DRT) in Duisburg, waarbij TX Logistik de tractie op het station van Krefeld Uerdingen overnam. De route loopt verder via Padborg en de Öresundbrug in Denemarken, om later Malmö in Zweden en uiteindelijk Katrineholm te bereiken. Katerineholm ligt in de provincie Södermanlands län, ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van Stockholm. De bestemming is de terminal GDL in Katrineholm.

Speciale licentie voor Öresund Bridge

Samskip en TX Logistik werken al jaren samen in de maritieme sector, meer bepaald wat betreft transportcontainers in zeehaven-achterlandverkeer op de route Rotterdam – München”, zegt Bernd Weisweiler, directeur business development bij TX Logistik. De langdurige synergie tussen beide bedrijven is echter niet de belangrijkste reden om de verbinding Duisburg-Katerineholm te lanceren.

De Öresundbrug in Denemarken is in dit opzicht van cruciaal belang, aangezien TX Logistik een van de maar drie spoorweglogistiekbedrijven is die een vergunning hebben om de brug te gebruiken. Dankzij deze vergunning is het gebruik van de route uiteindelijk een haalbare kaart.

Wat betreft de technische aspecten van de nieuwe treindienst: de treinen zijn ongeveer 700 meter lang en kunnen tot 42 laadeenheden vervoeren, waaronder wissellaadbakken, opleggers en containers. Ze zijn voornamelijk geladen met industriële en consumptiegoederen”, legt TX Logistik uit.

Auteur: Jos Sterk