Spaanse spoorwegmaatschappijen in de problemen door stijging elektriciteitsprijs met 80 procent

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/31/80-price-increase-for-electricity-puts-spanish-railway-firms-in-trouble/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-13

De Spaanse spoorwegondernemingen hebben hun bezorgdheid geuit over de ongekende toename van de kosten als gevolg van de hoge elektriciteitsprijzen. Zij hebben de overheid om steun gevraagd, kwestie van verstoring van hun dienstverlening te voorkomen.

De aanvraag voor steun werd bevestigd door het Spaanse centrum voor bevordering van het vervoer van goederen per spoor, CPTMF, dat een ​​ontmoeting met het hoofd van het verantwoordelijke ministerie, Raquel Sánchez, heeft aangevraagd om de kwestie te bespreken.

Dure elektriciteit doet veel pijn

De hoge exploitatiekosten zijn een direct gevolg van de hoge elektriciteitstarieven die door de infrastructuurbeheerder ADIF worden aangerekend. Volgens CPTMF zijn deze kosten met 80 procent gestegen. De huidige situatie heeft ernstige gevolgen voor zijn klanten, zegt de overkoepelende organisatie, en ze vraagt het ministerie om te praten over maatregelen die de pijn kunnen helpen verzachten

Soortgelijke problemen in andere landen

Niet alleen de Spaanse spoorwegsector maakt zich zorgen over de stijging van de energieprijzen en de daarmee gepaard gaande stijging van de elektriciteitsprijzen. In Hongarije spreken spoorwegmaatschappijen van een prijsstijging voor tractie-energie met bijna 300 procent en ze hebben op hun beurt hun regering gevraagd om in te grijpen.

In België is Lineas het eerste privébedrijf dat vanaf 1 april 2022 een dynamische energietoeslag toepast op al zijn transporten. Bedoeling is uiteraard om de stijgende energieprijzen te compenseren, aangezien het bedrijf de hoge energieprijzen niet langer kan opvangen. Sinds eind vorig jaar leggen de energieprijzen een zware financiële last op de spoorwegmaatschappij, legt Lineas uit.

Geen overheidssteun

Hoewel de algemene tendens is dat bedrijven overheidssteun vragen, riep de Duitse vakorganisatie Allianz pro Schiene haar regering op om de brandstofbelasting niet verder te verlagen. Berlijn zou in plaats daarvan de nadruk moeten leggen op een verlaging van het totale energieverbruik.

Op zijn beurt wijst ook Allianz pro Schiene op de gestegen elektriciteitskosten, die de afgelopen 1,5 jaar zijn verdrievoudigd. Ter vergelijking: er vond ‘slechts’ een stijging van 80 procent van de prijs van dieselbrandstof betreft. Als zodanig zou de regering moeten overwegen om haar belasting op tractiekracht te schrappen, zo pleitte de overkoepelende organisatie.

Auteur: Jos Sterk