Transittijden Nieuwe Zijderoute zijn weer genormaliseerd, wat is er veranderd?

Nieuwe zijderoute grensovergang
Foto: RailFreight.com

Als je experts uit de spoorwegindustrie vroeg om de Nieuwe Zijderoute in 2021 te definiëren, was het sleutelwoord onvermijdelijk ‘congestie’. Twee maanden in het nieuwe jaar lijkt die congestie te zijn afgenomen en kunnen treinen met redelijke transittijden van China naar Europa sporen.

Treinen tussen China en Europa hebben nu transittijden van minder dan 20 dagen, na een lange periode van wat werd beschreven als een heuse puinhoop op de Nieuwe Zijderoute. “Het is alleszins de moeite van het vermelden waard dat de transporttijd naar Polen sinds enkele weken minder dan 20 dagen is, en vorige week hebben we de eerste twee treinen geregistreerd die binnen 14 dagen in Małaszewicze aankwamen”, zei Jakub Walczak van C.H. Robinson.

Heel snel

Lange tijd waren transittijden van meer dan 30 dagen tussen de continenten allesbehalve ongebruikelijk, en sommigen beweerden zelfs dat de zeevaart sneller zou blijven zolang de corridor te kampen had met congestie. De belangrijkste reden die werd genoemd was een toename van de vraag naar transport, terwijl sommige grensgebieden de plotselinge toename van het aantal treinen niet aankonden. Daardoor stonden ladingen soms dagenlang vast aan de grens.

Momenteel gaat het aan de grensovergang van Brest (Wit-Rusland) naar Malaszewicze (Polen) heel snel, zegt Martin Koubek van Metrans. “We zijn in staat om alles binnen een dag af te handelen. Ook het herladen in de terminal Europort gaat erg snel.”

“Over het algemeen duurt het 14-22 dagen van China naar Polen en 18-26 dagen van China naar Duitsland”, zegt Louis, COO van de Chinese expediteur TopRail. “De congestie op de Nieuwe Zijderoute is alleszins flink afgenomen.”

Wat is er veranderd?

Hoe valt deze plotselinge verandering te verklaren in een situatie die nog maar een paar maanden geleden hopeloos leek? De meeste experts uit de industrie schrijven dit toe aan het feit dat er momenteel minder vrachtvolume op de corridor is. Dit als een gevolg van het Chinese nieuwjaar. China keert net terug uit deze feestelijke periode, waarin de productie traditioneel vertraagt.

Volgens DB Cargo Eurasia begon de situatie al in januari te verbeteren, net voor het Chinese Nieuwjaar. “Er is in ieder geval een zichtbare vertraging merkbaar, laat daar geen twijfels over bestaan.”

Terug naar zee

Een andere reden die enkele belangrijke spelers in de sector geven voor de verbeterde situatie, is het feit dat de zeescheepvaartprijzen weer genormaliseerd zijn. Tijdens de pandemie stegen de zeescheepvaarttarieven torenhoog, omdat veel afvaarten werden geannuleerd en de druk op de toeleveringsketen toenam. Mede hierdoor verschoof het transport naar de rails, waar de treinen gewoon bleven rijden.

Hoewel velen graag hadden gezien dat deze situatie behouden bleef, wijzen de cijfers op een geleidelijke omgekeerde verschuiving naar zeevracht. “De daling van de zeevrachttarieven en de relatief voldoende beschikbare laadruimte hebben ook een impact gehad op het volume van de spoorvracht.

Geen slecht nieuws

Een deel van de goederen die oorspronkelijk via de oceaan werden verscheept, werd tijdelijk verplaatst naar het spoor. Maar zodra de situatie op de zeevrachtmarkt verbeterde, keerden deze stromen terug naar de zee”, zegt de Chinese expediteur THI.

Maar als dit resulteert in betere transittijden, kunnen de voordelen niet ontkend worden. Want 20 dagen klinkt misschien goed, maar het is nog altijd niet de ideale transittijd voor een treinreis, vinden de experts. “Als er geen files zijn, duurt de spoortijd naar Duitsland ongeveer 14-16 dagen”, zegt THI.

Nog meer verbetering door te investeren in infrastructuur

“Om de transittijd op de Euraziatische Corridor verder te verbeteren, is het noodzakelijk om te investeren in de infrastructuur en de digitalisering van de Euraziatische Corridor”, meent DB Cargo Eurasia. De operator vindt dat er meer volumes moeten worden verwerkt en dit met meer capaciteit op de belangrijkste knooppunten. “De routes Polen-Wit-Rusland-Rusland/Kazachstan/Mongolië naar China worden intensief gebruikt. Dit geldt vooral aan de grensovergangen, waar de overslag en de douane- en grensprocedures plaatsvinden.”

THI is van mening dat beide partijen toegevingen zullen moeten doen. “De havens in Europa moeten hun herlaadcapaciteit verbeteren en de douaneprocedures vereenvoudigen. China moet anderzijds vooraf preventieve maatregelen nemen en meer aandacht besteden aan eventuele chaotische situaties op de markt of aan de plotselinge toename van het aantal treinen in westelijke richting. China heeft het vertrek van treinen uit kleine treinstations al beperkt en als gevolg van verminderde subsidies is dit soort transport mogelijk uit de markt gehaald.

Auteur: Jos Sterk