SNCF Voyageurs en Alstom presenteren eerste Franse hybride trein

https://www.railtech.be/fr/materiel-roulant/2022/02/22/sncf-voyageurs-et-alstom-presentent-le-premier-train-hybride-francais/

Een jaar na de hybridisatie en na 8 maanden testen, presenteren SNCF Voyageurs en Alstom de eerste Franse hybride trein vanaf de Alstom-site in Reichshoffen en vanaf het hoofdkantoor van Regions Français in Parijs, met deelname van Occitanië, Grand-Est Regions , Nieuw-Aquitanië en Centre-Val-de-Loire.

Een Franse primeur

Deze regionale trein op elektrische thermische batterij is het eerste hybridisatieproject voor een Régiolis-trein in Frankrijk. Het project werd in 2018 gelanceerd door de SNCF-groep en door Alstom, met een financiële deelname van de Franse regio’s Occitanië, Grand-Est, Nouvelle-Aquitaine en Centre-Val-de-Loire en de levering door de regio Occitanië van een trein uit zijn liO-vloot.

De doelstellingen zijn de vermindering van het energieverbruik en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, met een oplossing die het gebruik van het bestaande thermische park mogelijk maakt zonder de infrastructuur aan te passen. De ambitie van het project is om bij te dragen aan het koolstofarm maken van de regionale treinvloot (TER).

Acht maanden testen

De validatie van de energieopslagsystemen op de Alstom-site in Tarbes, een expertisecentrum voor “groene” tractiesystemen, eind 2020 maakte het mogelijk om begin 2021 over te gaan tot de hybridisatie van de eerste Régiolis op de Alstom-site in Reichshoffen. De hybridisatie van de trein bestond uit het vervangen van de helft van de verbrandingsmotoren door energieopslagsystemen bestaande uit lithium-ionbatterijen. Ook is de trein tijdelijk uitgerust met een laboratoriumwagen en sensoren om de energiestromen te meten.

Uitgerust met zijn twee energieopslagsystemen en zijn laboratoriumwagen, werd in de loop van 2021 gestart met testen. In Reichshoffen vond een statische en dynamische ontwikkelingsfase tot 60 km/u plaats om de werking van de trein te controleren evenals zijn hybride tractiemodus. Daarna gingen de tests verder op de Vélim-ring in Tsjechië, met validatie- en certificeringstests tot 160 km/u. Alle nieuwe treintractiemodi konden dus worden getest op de werksnelheid van deze apparatuur en de routesimulatiemodellen werden gevalideerd.

Eerste feedback was afdoende

Uit de tests bleek dat de trein zich gedroeg zoals verwacht kon worden. De mate van energieterugwinning tijdens het remmen, die wordt gebruikt om de batterijen op te laden, bereikt een zeer hoog niveau van meer dan 90%, waardoor energiebesparingen tot 20% mogelijk zijn, afhankelijk van de route.

Dankzij een actieradius van zo’n 20 kilometer kan de trein in de emissievrije modus rijden zonder gebruik te maken van verbrandingsmotoren: deze functionaliteit zal tijdens de commerciële dienst worden getest om de overlast in bepaalde stedelijke gebieden te verminderen. De hybride regionale trein zal op niet-geëlektrificeerde lijnen hetzelfde bereik hebben als de dual-mode thermisch elektrische versie, tot 1.000 kilometer.

Wat zijn de volgende stappen?

De eerste hybride regionale trein staat op het punt het Reichshoffen-terrein te verlaten om te starten met de laatste testfase die zal plaatsvinden op het nationale spoorwegnet. Deze laatste tests zullen SNCF Voyageurs in staat stellen om het toelatingsdossier af te ronden dat zal worden voorgelegd aan de openbare spoorwegveiligheidsinstelling (EPSF) om de vergunningen te verkrijgen die nodig zijn voor zijn commerciële exploitatie van de nieuwkomer.

Deze periode zal ook door SNCF Voyageurs worden gebruikt om zich voor te bereiden op de exploitatie van de trein op verschillende manieren (verkeersplan, opleiding van het personeel, enzovoort). De start van de experimentele commerciële dienst zal plaatsvinden in het tweede kwartaal van 2023 met circulatie in elk van de partnerregio’s van het project, alvorens de industriële inzet van de hybridisatie-oplossing op de bestaande Régiolis-vloot te overwegen.

“De tests van de eerste Régiolis-hybride tonen aan dat de hybridisatie van thermische treinen zowel technisch als economisch een realistische oplossing is om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Alstom is bijzonder trots om samen met de SNCF en de regio’s Occitanie, Grand-Est, Nouvelle-Aquitaine en Centre-Val de Loire bij te dragen aan schonere en duurzamere mobiliteit”, zo stelde Jean-Baptiste Eyméoud, president van Alstom Frankrijk.

Auteur: Jos Sterk