RailWatch rolt monitoringsysteem uit in nog drie bijkomende landen

https://www.railfreight.com/technology/2022/02/02/railwatch-rolls-out-monitoring-system-in-three-more-countries/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-05

Het Duitse dataproviderbedrijf RailWatch maakt een grote sprong voorwaarts met de implementatie van zijn wayside wagon-monitoringsysteem in heel Europa. In 2021 breidde RailWatch zijn controlestations in Duitsland uit, terwijl het samenwerkte met METRANS om het DigiTwin inspectie- en meetsysteem te ontwikkelen. Momenteel breidt het bedrijf zijn stationsnetwerk verder uit met nieuwe installaties in Zwitserland, Tsjechië en Nederland.

Michel Breuer, CEO en medeoprichter van RailWatch, is enthousiast over de uitbreiding: “Dit is een enorme stap voorwaarts voor ons”, zo zei hij. De twee nieuwe meetstations bevinden zich in Allmendingen (Zwitserland) en  Leipnik (Tsjechië). Twee andere stations zijn gevestigd in Nederland, waar RailWatch samenwerkt met het Nederlandse bedrijf Sitech Services om wagons die van en naar de chemische fabriek Chemelot rijden te monitoren.

Wat komt er nog meer?

Het Duitse bedrijf koestert daarnaast grote dromen. “We zullen onze klanten de hoogst mogelijke datakwaliteit en altijd de nieuwste voorwaarden bieden. Dit gaan we vooral bereiken door op zoveel mogelijk locaties een groot aantal metingen te doen. Voor 2022 is als volgende stap voorzien het opzetten van stations in Frankrijk en Slowakije”.

Samenwerking met METRANS

RailWatch houdt de wagons in de gaten in Duitsland, waar het ook samenwerkt met METRANS via het DigiTwin-project. DigiTwin is een meetsysteem dat wordt gebruikt om de veiligheidstoestand van goederenwagons te inspecteren voordat de trein vertrekt. De bedrijven zullen de nieuwe tool tot 2023 testen onder financiering van het Duitse Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur.

Het DigiTwin-systeem zal met name gegevens verzamelen over wielprofielen, wielvlakken, warmteontwikkeling, ondervloer, zijaanzichten en vrije hoogte van het laadprofiel. Er zullen ook duizenden foto’s van de wagons worden gemaakt. Op basis van al deze gegevens wordt met behulp van kunstmatige intelligentiesoftware een ‘Digital Twin-versie’ van elke wagon samengesteld.

Bovendien zal de gegevensbeoordeling compatibel zijn met het algemene gebruikscontract voor wagons (GCU), waarin de rechten en plichten van wagonhouders en spoorwegondernemingen zijn vastgelegd.

Auteur: Jos Sterk