De Lijn buigt zich over achterstallig onderhoud traminfrastructuur

Openbare vervoersmaatschappij De Lijn voert onderzoek uit naar de kosten die gemoeid zijn bij het up-to-date maken van de traminfrastructuur. “De laatste jaren zijn de vervangingswerken verwaarloosd, waardoor we een inhaalslag moeten maken”, vertelde algemeen directeur Ann Schoubs in een persconferentie waarin zij terugblik op de eerste honderd dagen aan het roer van de openbare vervoersmaatschappij.
Ann Schoubs, die drie maanden geleden in dienst is getreden als algemeen directeur van De Lijn, zegt dat een grondige facelift van de traminfrastructuur noodzakelijk is om de concurrentiepositie ten opzichte van andere mobiliteit te versterken en de veiligheid te garanderen. “Infrastructuur is berekend op een levensduur van 25 jaar. Dit houdt in er elk jaar 4 procent vervangen moet worden. De laatste jaren zijn deze vervangingen niet gedaan. Dit moet nu ingehaald worden.”
Honderden miljoenen euro’s
De kersverse topvrouw kan nog niet inschatten welke kosten hieraan verbonden zijn, maar dat zal al snel in de honderden miljoenen lopen. Alhoewel forse bedragen, vallen deze in het niets bij de begroting die De Lijn heeft opgemaakt voor de gewenste vergroening van haar buspark en bijbehorende infrastructuur. Ook hier is het ‘onderhoudt’ verwaarloosd en wordt rondgereden in voertuigen tot twintig jaar oud die zien uitgerust met euro drie en euro vier motoren. Normaal gezien moeten bussen na vijftien jaar vervangen worden.
Voor de vervanging van de oude bussen door nieuwe elektrische voertuigen en de aanpassing van de infrastructuur denkt De Lijn 2,3 miljard euro nodig te hebben.
De openbare vervoersmaatschappij staat voor een grootschalige hervorming die kadert in het een nieuw mobiliteitsplan dat vanaf 2022 uitgerold gaat worden. Het nieuwe systeem voorziet in vraag gestuurde mobiliteit, waar voordien het aanbod leidend was. In de praktijk betekent dit onder andere dat het busvervoer op drukke lijnen wordt opgevoerd, terwijl belbussen in landelijke gebieden vervangen worden door OV en taxi’s.
Passagiersaantallen gehalveerd
Schoubs is ingestapt in roerige tijden. De resultatenrekening heeft door de coronacrisis een behoorlijke deuk opgelopen en de reizigersaantallen bedragen op het moment 50 procent van het pre-corona niveau. Schoubs, die aangeeft dat de begrotingsgaten door de overheid nog aangevuld worden, geeft aan dat het mogelijk nog jaren duurt voordat de oude activiteitsgraad is behaald. Daarbij is het lokken van nieuwe passagiers ook van essentieel belang. Want corona heeft ook een wissel getrokken op het woon-werk-verkeer. De kans dat thuiswerken ook na de pandemie tot op zekere hoogte wordt voortgezet is volgens haar groot.