Hogesnelheidstrein Thalys gaat op termijn ook Eurostar heten

Een Thalys-trein

Hogesnelheidstrein Thalys, bekend van de snelle trein tussen Amsterdam en Parijs, gaat op den duur Eurostar heten, net als de treinen naar Londen. De ondernemingen achter de treinen pikken hun eerdere fusieplannen namelijk weer op. Dat bevestigde Sophie Dutordoir, algemeen directeur van de NMBS, afgelopen maandag tijdens het bezoek van de Connecting Europe Express-trein in Brussel.

De fusieplannen waren vanwege de coronacrisis tijdelijk op de lange baan geschoven. Het is de bedoeling dat de merknaam Thalys op termijn verdwijnt. De fusieholding zal in Brussel worden gevestigd. De SNCF wordt de meerderheidsaandeelhouder van deze holding, terwijl de NMBS 18,5 procent van de aandelen zal bezitten. Het proces van het bundelen van middelen zal naar verwachting nog minstens twee jaar duren.

Fusieplannen

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF kondigde de fusieplannen al in 2019 aan. De Fransen bezitten van beide bedrijven de meerderheid van de aandelen. Maar door de virusuitbraak en de vele reisbeperkingen kregen de spoorvervoerders het moeilijk. Hierdoor liepen de reizigersaantallen drastisch terug. Thalys moest zelfs voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf aankloppen bij banken om zijn toekomst veilig te stellen.

De samensmelting houdt in dat er een nieuwe houdstermaatschappij komt, die de entiteiten Eurostar en Thalys overkoepelt en Brussel als hoofdvestiging krijgt. Binnen twee tot drie jaar zal Eurostar dan de enige merknaam worden van de volledige vloot van zowat vijftig hogesnelheidstreinen. Er moeten nog wel enkele stappen gezet worden voor de fusie een feit is. Zo moet het plan nog worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Dat gebeurt waarschijnlijk begin volgend jaar.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.