Infrabel neemt eerste Waalse werktreinen in gebruik
Infrabel heeft de eerste werktreinen van Waalse makelij in gebruik genomen. De machines maken onderdeel uit van een bestelling van zeventien werktreinen die de spoorbeheerder eerder plaatste bij twee Waalse machinebouwers. Aan de bestelling hangt een kostenplaatje 7,2 miljoen euro.
De eerste soort werktrein is een zogeheten loswagen, waarmee grote hoeveelheden ballast naar de werf getransporteerd kunnen worden. De tweede is de spoorlaadmachine en dient om spoorstaven te vervoeren. Met deze werktrein kunnen twee personen vlot en veilig spoorstaven laden en lossen terwijl hier vroeger zes mensen voor nodig waren.
“Waals ontwerp springt eruit”
Infrabel had een tender op Europees niveau uitgeschreven voor de productie van de werktreinen. Op deze offerteaanvraag hadden enkele zeer grote industriële spelers gereageerd. De oplossing die er volgens Infrabel met kop en schouders bovenuit stak was die van CML Industries uit Libramont en Daxi nv uit Jumet (Daxi nv).
Zodoende werd de bestelling van 7,2 miljoen euro voor tien loswagens en acht spoorlaadmachines geplaatst bij de twee Waalse machinebouwers. De eerste van deze machines, die op een terrein in de buurt van het station van Libramont geassembleerd werden, zijn recent geleverd. De rest volgt nog.
Spoorlaadmachine van 600.000 euro
De bestelde spoorlaadmachine dient voor het vervoeren van kleine stukken spoorstaven. Elk jaar vernieuwt Infrabel gemiddeld 600 kilometer spoorstaven. Voor het overgrote deel gaat het om 300 meter lange spoorstaven die door de werkplaats in Schaarbeek worden geleverd en met een speciale trein naar de werf worden gevoerd.
Tegelijkertijd moeten de technische teams voor dringende herstellingen of wanneer ze moeten werken aan bochten met een kleine boogstraal, een beroep kunnen doen op een kleinere en meer wendbare trein: de spoorlaadmachine. Zo moeten er jaarlijks ongeveer 100 kilometer korte spoorstaven vervoerd worden.
Bediening door twee werknemers in plaats van zes
Het concept dat in Libramont werd ontwikkeld, kan 27 spoorstaven van 18 of 27 meter lang vervoeren. De spoorlaadmachine bestaat uit twee identieke elementen en is volgens Infrabel ergonomisch en veilig: een magnetisch veld zorgt er bijvoorbeeld voor dat de spoorstaven op de wagens blijven vastliggen.
De goederenbehandeling verloopt volledig geautomatiseerd, zodat het personeel op een veilige afstand blijft. Voor de bediening van de machine zijn er slechts twee personen nodig, terwijl dat er voor het huidige model zes zijn. Tegen 2022 zal Infrabel over acht spoorlaadmachines beschikken die het overal op het spoornet kan inzetten. De kostprijs per werktrein bedraagt 600.000 euro.
450 ballast lossen met kipwagen
Ook de loswagens van Belgische makelij, waarvan er tien besteld zijn, zijn uniek volgens Infrabel. âDaxi en CML Industries hebben een werktuig ontwikkeld waarmee tot 450 ton ballast met behulp van een kipwagen over twee keer 5 wagens kan worden verspreidâ, klinkt het.
Het resultaat van het Waalse onderzoeks- en ontwikkelingswerk betekent een reeks verbeteringen ten opzichte van het bestaande materieel op de markt, aldus Infrabel. âBij deze âmade in Belgiumâ werktreinen is slechts Ă©Ă©n persoon nodig om het materiaal te lossen. “Een generator maakt het voertuig volledig autonoom, terwijl de huidige loswagens, die een beperkte capaciteit hebben en aan de privĂ©sector worden verhuurd, gedurende het hele werkproces gekoppeld moeten zijn aan een locomotief. Ten slotte veroorzaken deze treinen minder overlast dan ballastwagens die met een kraan worden gelost.â
Interesse van buitenlandse bedrijven en spoorbeheerders
Deze investering in de tien loswagens van 2,4 miljoen euro wordt in 10 jaar afgeschreven voor materieel met een geschatte levensduur van 40 jaar. Infrabel spreekt derhalve van een âeconomisch verantwoorde keuzeâ door zijn werkmateriaal te vernieuwen. “Beide werktreinen wekken nu al belangstelling bij buitenlandse bedrijven en spoornetbeheerders”, zegt de spoorbeheerder.
Waalse bedrijven gespecialiseerd in spoormachines
CML Industries, dat al meer dan 30 jaar actief is in de productie van mechanisch materiaal op maat, ontwerpt en bouwt uitrustingen en machines voor de spoorwegsector. De onderneming beschikt over een eigen ingenieursbureau en werkplaats. Ze bouwt en assembleert bijna alle onderdelen in Libramont.
Voor CML luidt deze dubbele opdracht de overstap van een in zeker opzicht ambachtelijke werkwijze naar een meer industriële organisatie met de aanwerving van drie ingenieurs, twee bachelors en twee extra technici. Het bedrijf heeft nu 25 mensen in dienst.
Daxi nv, uit Jumet bij Charleroi, is een dertig jaar oud bedrijf dat in 2018 werd overgenomen door twee jonge ondernemers. Het leverde de spoorwagens voor de twee voorgestelde werktuigen. Daxi is actief in spoorinfrastructuur, ontwerp en verkoop van spoortoestellen, materieel en expertise, rollend materieel van wagens, locomotieven, takel- en handlingswerktuigen voor spoorwerken en engineering. Daxi heeft ongeveer tien mensen in dienst.
Lees ook:Â