MIVB neemt nieuwe metroremise in gebruik

MIVB neemt derde remise in gebruik
MIVB neemt derde remise in gebruik. @MIVB

De Brusselse vervoersorganisatie MIVB heeft een nieuwe metroremise in gebruik genomen en heeft nu drie stelplaatsen verspreid over Brussel. De nieuwe, ondergrondse remise Erasmus ligt achter het gelijknamige metrostation in Brussel en moet de stalling en het onderhoud van de nieuwe M7-metrostellen faciliteren. 

De nieuwe metroremise die woensdag feestelijk geopend werd, is sinds 2017 in aanbouw. Het vormt het antwoord op de groeiende vloot die voorzien is voor de komende jaren. “Om de frequenties van de bestaande metrolijnen te verhogen en in de indienststelling van de toekomstige metrolijn 3 te voorzien, heeft de MIVB nieuwe metrostellen nodig. Een toename van de vloot noodzaakt een uitbreiding van de stallingscapaciteit en de onderhoudsmogelijkheden van de voertuigen”, verklaart het Brussels vervoersbedrijf de nieuwbouw.

Delta, Jacques Brel en Erasmus

De MIVB telde tot voor kort twee metrodepots: eentje in Oudergem (Delta) en eentje in Anderlecht (Jacques Brel). Deze kunnen samen 66 metrostellen onderbrengen, wat overeenstemt met alle MX- en M6-metrostellen van de MIVB. “Maar er ontbrak capaciteit om er de nieuwe M7-metrostellen te ontvangen, die we besteld hebben en die momenteel worden geleverd”, geeft het vervoersbedrijf aan.

Een ondergrondse remise

De bouw van de nieuwe Erasmusremise startte in 2017. Het depot ligt op enkele honderden meter van het gelijknamige metrostation (eindpunt metrolijn 5). De ondergrondse stelplaats is 900 meter lang en kan onderdak bieden aan 23 metrostellen en er nog eens zeven onderhouden.  Alleen het administratieve gebouw bij de remise is bovengronds zichtbaar.

MIVB neemt derde remise in gebruik.

De werkplaats is uitgerust met onderhoudsinstallaties voor de metrostellen: twee werkkuilen, een hefstand, drie passerelles, een metro wasstraat en een kuil voor het schoonmaken van de binnenkant van de metrostellen. Tevens werden twee rolbruggen van 110 meter lang geïnstalleerd.

Testspoor in aanbouw

Met de ingebruikname van de nieuwe onderhoudsplaats is het werk nog niet gedaan. MIVB geeft aan dat er naast de remise nog een testspoor van een kilometer lang gebouwd wordt. Dit zal dienen om metro’s te testen die uit onderhoud komen. Indienststelling van het testspoor is voorzien voor eind 2023.

Tijdens de officiële inhuldiging van de remise, in aanwezigheid van Elke Van den Brandt, Brussels minister voor Mobiliteit, onthulde bouwverantwoordelijke Pascal Tielemans een aantal statistieken in verband met de bouw.

  • Een grondoppervlak van meer dan 30.000 m², waarvan 99 procent ondergronds, met specifieke bouwtechnieken
  • Funderingen tot 30 meter diepte
  • 340 zuilen geplaatst
  • 400.000 m³ grond uitgegraven
  • 168.000 m³ beton ter plaatse gegoten
  • 11 kilometer laagspanningskabels
  • 13 kilometer brandblusslangen

Bouw in twee fases opgedeeld

Extra moeilijkheid bij de werkzaamheden was dat het bovengrondse verkeer tijdens de duur van de werf moest blijven doorgaan. De bouw werd hierdoor in twee fases opgesplitst. Eerst kwamen de wanden en zuilen er aan één kant en daarna aan de andere. Nadat vervolgens de dakplaat was geïnstalleerd, kon de remise uitgegraven worden.

MIVB neemt derde remise in gebruik.

De werkplaats werd afgelopen juni bij wijze van test in gebruik genomen om de betrouwbaarheid van de uitrustingen te kunnen nagaan. Momenteel staan er zes metrostellen in de stelplaats. Tegen de herfst moeten nog acht andere voertuigen onderdak krijgen in Erasmus en op termijn gaat het om 23 metro’s in de stelplaats en tegelijk 7 in onderhoud.

M7 metrotoestellen

Momenteel zijn de metrostellen die in de stelplaats staan voertuigen van het type M6, maar op termijn komen er alleen M7-metrostellen.

Alleen het administratieve gebouw van de Erasmus remiseis bovengronds zichtbaar.

Verhoging metrocapaciteit mogelijk

De nieuwe Erasmusremise is een belangrijke stap voor onze Brusselse metro volgens het MIVB. Dankzij een verhoging van de stallingscapaciteiten kan vanaf oktober de frequentie van metrolijnen 2 en 6 verhoogd worden naar een metro om de 2,5 minuten tijdens de spits. En in de komende jaren zal ook de frequentie van de lijnen 1 en 5 toenemen. De remise zal dan ook dienen om er de metrostellen onderdak te bieden die de komende jaren op de nieuwe lijn 3 zullen rijden.

Lees ook:

M7-metro Brussel neemt voor het eerst reizigers mee
Metro’s in Brussel rijden straks iedere 2 minuten met nieuwe M7-metrostellen

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal