Keltische verbindingen

Trage start voor rechtstreekse treinverbinding Cardiff-Edinburgh

Straddling the border. A Scotland-Wales direct service is provided by CrossCountry Trains. A Voyager on the route on the Royal Border Bridge over the River Tweed - which is ironically entirely in England

Het is nu bijna zes maanden oud. Ministers in Wales en Schotland hebben de nieuwe dagelijkse directe verbinding tussen Cardiff en Edinburgh geprezen. De ontwikkeling van de route laat echter te wensen over.

De hoop op een uitgebreidere dienstregeling tussen Wales en Schotland zal nog even op zich laten wachten. De herziening van de dienstregeling in mei, voor heel Groot-BrittanniĆ«, levert nog niet meer rechtstreekse treinen op. Een voorgestelde “open toegang” operator heeft nog niets concreets opgeleverd tussen de twee hoofdsteden.

Verwachtingen van reizigers managen

Bijna vier decennia nadat de laatste rechtstreekse verbinding verdween, zijn Edinburgh en Cardiff eindelijk weer per spoor met elkaar verbonden. Na een fanfare van verwachtingen rijdt de eendaagse dienst van CrossCountry Trains sinds december 2024 stilletjes op en neer door het land.

De nieuwe verbinding, die elke weekdag om 09:45 uur vertrekt vanaf Cardiff Central en om 13:07 uur vanaf Edinburgh Waverley in zuidelijke richting vertrekt, werd met enthousiasme begroet door insiders uit de spoorwegindustrie en politici die een betere interstedelijke connectiviteit wilden vieren. Maar regelmatige reizigers kunnen hun verwachtingen misschien beter bijstellen.

Voyage Voyager

De dienst wordt geƫxploiteerd door CrossCountry, een bedrijf dat vaak wordt geassocieerd met drukke treinen en staanplaatsen, en maakt gebruik van de bekende Voyager-treinen. Deze dieseltreinen zijn al sinds het begin van de jaren 2000 het werkpaard van de Britse intercitytreinen. Hoewel de Voyagers hoge snelheden kunnen halen, hebben ze een beperkt aantal zitplaatsen in vergelijking met langere elektrische treinen en, wat cruciaal is voor een reis van 455 mijl, beroemde krappe omstandigheden aan boord.

eenheid van CrossCountry Trains Voyager in Newport in Zuid-Wales. Ā© XC

De dienst zelf is niet bepaald een sprint. Er wordt gestopt op 22 stations tussen de twee hoofdsteden, waaronder drukke hubs zoals Birmingham New Street en kleinere stations zoals Tamworth en Lydney. Dit stop-startkarakter kan passagiers afschrikken om de hele reis te maken, die anders misschien de voorkeur geven aan een snellere verbinding met een overstap, zelfs als dat betekent dat ze met tassen over de perrons moeten sjouwen.

Symbolisch belangrijk, maar een belasting voor de vloot

Het uitgestrekte netwerk van CrossCountry strekt zich uit van Aberdeen tot Penzance. Hoewel deze twee bestemmingen net hun befaamde lange rechtstreekse dienst hebben verloren, rijdt CrossCountry nog steeds enkele van de langste ononderbroken diensten in het Verenigd Koninkrijk. Het is echter ook ƩƩn van de drukst bezette diensten, wat regelmatig leidt tot klachten van klanten over overbezetting, vooral tijdens de spitsuren. De toevoeging van de doorgaande trein Cardiff-Edinburgh is weliswaar symbolisch belangrijk, maar zal de druk op de overbelaste vloot van CrossCountry wellicht niet verlichten.

De vervoerder heeft bevestigd dat er geen extra Cardiff-Edinburgh treinen zullen worden toegevoegd aan de komende dienstregelingwijziging van mei 2025, ondanks de algemene opfrissing van veel Britse spoordienstregelingen. De eens per dag rechtstreekse dienst blijft de enige optie voor passagiers die willen reizen zonder over te stappen.

Gok op open toegang voor FirstGroup

Ondertussen blijft het bredere landschap van de Britse open-toegang spoordiensten verschuiven. Met nationalisatie in het verschiet heeft de Britse regering laten doorschemeren dat open toegang misschien niet bovenaan de agenda staat. Dat kan Grand Union, een toekomstige Cardiff-Edinburgh exploitant, overgehaald hebben om zijn activa te verkopen aan de multinational FirstGroup. Het conglomeraat uit Aberdeen koopt open toegangspanden op alsof ze uit de mode zijn. Het zou een lucratieve gok kunnen zijn – als het iets oplevert.

De hoop was gevestigd op een expresdienst tussen de twee landen. Dat kan nog steeds het geval zijn, alleen niet in deze herziening van de dienstregeling. Voorlopig biedt de CrossCountry service een nuttige, zij het af en toe oncomfortabele, optie voor diegenen die zonder overstap helemaal van de Schotse hoofdstad naar de Welshe hoofdstad willen rijden. Verwacht alleen geen soepele, luxueuze rit door Groot-Brittanniƫ. Neem zeven uur geduld mee en bereid je voor om de bezienswaardigheden onderweg af te vinken.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit de oorspronkelijke taal naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com