Portugal bevestigt toegangspoort voor hogesnelheidstrein naar Porto, maar aannemer probeert station stilletjes 2 km naar het zuiden te verplaatsen

Portugal heeft de locatie van het hogesnelheidsstation Gaia net ten zuiden van Porto officieel bevestigd – maar niet zonder turbulentie. Een tegenvoorstel van het winnende bouwconsortium roept nu op om het station 2 kilometer naar het zuiden te verplaatsen, een plan dat wordt gesteund door lokale politici, maar dat blijkbaar niet bekend was bij de infrastructuurbeheerder van Portugal of de gemeenteraad van Porto.
De Portugese regering heeft Santo Ovídio formeel vastgelegd als de locatie van het toekomstige hogesnelheidsstation dat Vila Nova de Gaia bedient, gescheiden van Porto door de rivier de Douro, en heeft de beslissing gepubliceerd in haar onlangs goedgekeurde Nationale Spoorwegplan. Maar terwijl de inkt droog is, probeert de aannemer die verantwoordelijk is voor de levering van het Porto-Oiã deel van de lijn, in een deal ter waarde van € 1,95 miljard, het station 2 kilometer naar het zuiden te verplaatsen – een zet die de lokale, regionale en nationale autoriteiten verrast heeft.
Het LusoLav consortium, bestaande uit zes van Portugals grootste bouwbedrijven, wil het Gaia station verplaatsen naar het nabijgelegen Vilar do Paraíso. Hoewel ze beweren dat de verandering van locatie de engineering zou vereenvoudigen en de bouwrisico’s beter beheersbaar zou maken, is er veel verzet tegen zo’n aanzienlijk gewijzigd plan van politieke leiders, planners en omwonenden.
De nieuwe locatie zou in wezen de onmiddellijke toegang tot de metro van Porto elimineren en de oppervlaktebouw verdrievoudigen in dichtbevolkte en ecologisch kwetsbare gebieden. En het feit dat het alternatief achter gesloten deuren werd ontwikkeld en gepresenteerd nadat de regering het oorspronkelijke plan al had goedgekeurd – zonder voorafgaand overleg met belangrijke belanghebbenden zoals Infraestruturas de Portugal, de gemeenteraad van Porto of Metro do Porto – heeft de bezorgdheid nog vergroot.
Een bevestigd knooppunt voor het zuiden van Porto
Maar dit alles is, voorlopig althans, academisch. Officieel goedgekeurd door de regering op 10 maart en vorige week gepubliceerd in het Portugese staatsblad voor wettelijk bindende openbare documenten, noemt het nieuwe Nationale Spoorwegplan expliciet het oorspronkelijk aangewezen Santo Ovídio als de locatie voor het toekomstige Gaia AV-station – de eerste halte aan de kant van het grootstedelijk gebied Porto van de hogesnelheidslijn Lissabon-Porto.
Het station is strategisch gelegen binnen het zuidelijke stedelijke bereik van Porto en werd geselecteerd vanwege de directe toegang tot de eerder genoemde metrolijnen, waardoor het een natuurlijke multimodale toegangspoort is tot de bredere Atlantische corridor. Volgens het plan zal het ook dienen als springplank voor toekomstige grensoverschrijdende verbindingen met Galicië en Noord-Spanje.
“Dit is een Nationaal Spoorwegplan met verschillende infrastructuren dat is goedgekeurd na een zeer lang debat en nationale consensus,” zei minister van het voorzitterschap António Leitão Amaro tijdens de goedkeuring.
Een last-minute worp voor een nieuwe locatie
Ondanks deze formele bevestiging diende het LusoLav consortium onlangs een voorstel in om het station ongeveer 2 kilometer naar het zuiden te verplaatsen, naar Vilar do Paraíso, waardoor niet alleen de voetafdruk van het station zou veranderen, maar ook de bijbehorende infrastructuur. In het nieuwe plan zou de enkele weg-spoorbrug over de rivier de Douro vervangen worden door twee aparte bruggen – één voor het spoor en één voor de weg.
Het consortium zegt dat de reden voor de verandering is dat de hoeveelheid ondergrondse tunnels drastisch zou worden verminderd, evenals de complexiteit van de bouw. Ze beweren dat de bestaande Santo Ovídio-locatie overbelast is, met dichte overlappende infrastructuur, ondergrondse metrolijnen en smalle toegangsgangen. LusoLav beweert dat het scheiden van de weg- en spoorwegovergangen in twee bruggen de financiële risico’s en de tijdsrisico’s die gepaard gaan met infrastructuur voor meervoudig gebruik kan verminderen en de onderhoudsverantwoordelijkheden kan verduidelijken.
En hoewel het consortium toegeeft dat het nieuwe station duurder is, suggereren ze dat het makkelijker te bouwen en te financieren is dan een Santo Ovídio-ontwerp dat 60 meter onder de grond zou liggen. Wat de metroverbindingen betreft, stellen ze een verlenging van de geplande Ruby Line voor , die de directe Yellow Line-verbinding zou vervangen die momenteel is geïntegreerd in de Santo Ovídio-locatie (de Ruby Line zou ook Santo Ovídio bereiken).
Lokale steun, nationale verwarring
Bizar genoeg stemde de gemeenteraad van Gaia – het stadsbestuur – op 10 april voor het voorstel, zonder de steun of zelfs kennis van belangrijke belanghebbenden. De raad zegt dat dit geen formele afwijzing van Santo Ovídio was, maar eerder een niet-bindende steunbetuiging aan een alternatief ontwerp dat “binnen de corridor past” als de nationale autoriteiten besluiten het te heroverwegen.

Het plan en de steun ervoor hebben verrassend genoeg de wenkbrauwen doen fronsen. Infraestruturas de Portugal (IP), het staatsagentschap dat toezicht houdt op het project, moet het definitieve concessiecontract nog ondertekenen en zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van de voorgestelde wijzigingen. Metro do Porto en de gemeenteraad van Porto werden blijkbaar ook buitengesloten, ondanks de grote gevolgen voor het netwerkontwerp en de stedelijke integratie.
Op dit moment ligt de locatie van het station officieel nog steeds vast op Santo Ovídio en elke afwijking vereist een formele wijziging van het Nationale Spoorwegplan, een herziening van de milieugoedkeuringen en nieuwe onderhandelingen over het bouwcontract.
Grote verstoring voor Porto
Voor critici is het voorstel op meerdere fronten problematisch. Niet alleen zou de verschuiving naar Vilar do Paraíso het station beroven van zijn directe metroverbinding, het zou ook de impact van het project op de omgeving drastisch vergroten. Uit de eigen documenten van het consortium blijkt dat het nieuwe tracé de hoeveelheid bovengrondse bebouwing meer dan zou verdrievoudigen, waardoor uitgravingen, taluds en steunmuren in nauwer contact zouden komen met bestaande woon- en industriegebieden. Daar komt nog bij dat de voorgestelde stationslocatie in een nationaal ecologisch reservaat ligt, waardoor de angst voor onomkeerbare verstoring van het milieu toeneemt.
Wat het verzet echter vooral heeft aangewakkerd, is het proces zelf. Het feit dat zo’n belangrijke afwijking van het goedgekeurde plan privé tussen de aannemer en het Gaia-management is ontwikkeld – zonder Infraestruturas de Portugal, het stadsbestuur van Porto of Metro do Porto hiervan op de hoogte te stellen – heeft beschuldigingen van ondoorzichtigheid en slecht bestuur aangewakkerd. Met de parlementsverkiezingen van 18 mei in het vooruitzicht heeft de gemeenteraad – die verschilt van de Raad – zijn eigen standpunt over deze kwestie uitgesteld. De gemeenteraad heeft meer tijd gevraagd om de volledige implicaties te beoordelen van een voorstel dat volgens velen de integriteit van de infrastructuurplanning van de staat ondermijnt.
Het blijft onduidelijk of de regering of het IP de wijzigingen uiteindelijk zal accepteren. Maar voorlopig blijft Santo Ovídio de enige wettelijk erkende locatie voor het station – en elke poging om dat te herschrijven zal moeten gebeuren in het volle zicht van het publiek, niet achter gesloten deuren.
Lees meer:
- Spanje, Portugal streven naar HS-lijn Madrid-Lissabon in 2030
- Portugal gunt 1,95 miljard euro contract voor hogesnelheidslijn Porto
- Portugal: vakbonden en privébedrijven pikken €20 treinabonnement af