Franse demonstranten in ’trein van woede’ eisen betrouwbare verbindingen met Parijs

Actievoerders stapten op 15 april in twee symbolische protesttreinen tussen Clermont-Ferrand en Parijs om een betrouwbaardere spoorverbinding voor de lange termijn te eisen. Lokale ambtenaren en verschillende spoorwegorganisaties beweren dat de lijnen naar Midden- en Zuid-Frankrijk verouderd, onderbenut en slecht verbonden zijn.

Ja tegen een betrouwbare en duurzame trein Parijs – Clermont, nee tegen een doodlopende spoorlijn voor Auvergne! Een duidelijke boodschap van de actiegroepen die aan boord stapten van een “trein van woede” – zoals ze het noemden – naar Parijs om actie te eisen.

Honderden passagiers en lokale verkozenen van de lijnen Parijs-Orléans-Limoges-Toulouse (POLT) en Parijs-Clermont-Ferrand reisden naar Parijs om investeringen in de lijnen te eisen, volgens Actu.fr. Ze waren van plan om bijeen te komen bij het Gare d’Austerlitz voordat ze een witboek met hun eisen bij de regering zouden indienen.

Hoewel veel ambtenaren aan boord van de treinen waren, ontbraken er enkele, zoals de voorzitter van het departement Puy-de-Dôme, die zei dat hij de ondernomen werkzaamheden een kans wil geven. De burgemeester van Clermont-Ferrand, Olivier Bianchi, noemde het een “politieke fout” en zei: “Natuurlijk hebben we net een ontmoeting gehad met de minister in Clermont. Maar dit bezoek is niet het einde van onze strijd. Het is niet onbeleefd om vandaag terug te komen om de druk op de ketel te houden”, meldt La Montagne.

Niet aan de maat

De Franse minister van Transport, Philippe Tabarot, heeft al toegegeven dat “de kwaliteit van de dienstverlening te wensen overlaat” en kondigde een aantal tijdelijke maatregelen aan, waaronder 10.000 tickets voor € 19 die in juni te koop zijn, een korting van 10% op abonnementen en een uitgebreide compensatie voor vertragingen van meer dan drie uur.

De campagnevoerders benadrukken dat strategische lijnen tussen grootstedelijke gebieden in Frankrijk gesloten of opgeschort zijn, met in het slechtste geval één trein per twee uur gedurende een dagelijks tijdsbestek van 5 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds, met inbegrip van het weekend. De lijn Clermont – Parijs zag in 2023 ongeveer 1,9 miljoen passagiers, bestaat uit 413 kilometer spoor en doorkruist vier regio’s in Midden-Frankrijk.

Terug naar het spoorknooppunt dat het ooit was

De beloofde toekomstige Metropolitan Regional Express Service (SERM) zal geen van de terugkerende problemen oplossen, zeggen de actiegroepen, aangezien het verouderende netwerk “al lang te lijden heeft” onder sluitingen en een zeer beperkte service tussen steden. “Clermont-Ferrand moet weer het spoorwegknooppunt worden dat het ooit was. Alle recente verkeersstatistieken laten een aanzienlijke toename van het spoorgebruik zien. Wie kan tegen de behoeften van de burgers ingaan?”.

Nieuw rollend materieel is onderweg, maar met de staat van het netwerk is dat niet genoeg, zeggen de campagnevoerders. Een toezichthoudend comité voor de lijn Parijs-Clermont-Ferrand Intercités, gehouden op 11 april in Clermont-Ferrand, bevestigde dat de treinen, Oxygène genaamd, naar verwachting in 2027 geleverd zullen worden en momenteel getest worden. Ondanks een investering van bijna 1 miljard euro tussen 2018 en 2026, zeggen verenigingen zoals Urgence Ligne POLT dat er meer nodig is en schatten dat er nog eens 2,5 tot 3 miljard nodig is om de infrastructuur volledig te vernieuwen.

Actieplan

Op 23 februari 2024 lanceerden de Franse minister van Transport en de voorzitter van de SNCF in Clermont-Ferrand een actieplan om de kwaliteit van de dienstverlening op de lijn Parijs-Clermont-Ferrand te verbeteren. Volgens SNCF Réseau omvat het plan concrete maatregelen zoals het plaatsen van omheiningen om te voorkomen dat wilde dieren en vee het spoor oversteken, het rooien van vegetatie om brandgevaar te verminderen en het kappen van bomen die tijdens stormen kunnen omvallen. Er zullen sensoren worden toegevoegd voor het op afstand monitoren van belangrijke infrastructuur zoals spoorwegovergangen en seinen, om voorspellend onderhoud en snellere reparaties mogelijk te maken.

Bij incidenten zal de respons worden versterkt door de inzet van diesellocomotieven voor noodgevallen en de activering van een nationale crisiseenheid, waarbij civiele beschermingsteams reizigers sneller zullen helpen. De resultaten hiervan lijken echter niet te worden gevoeld door de regio, met als gevolg dat actiegroepen de “woedetrein” campagne organiseren.

Het Collectif des Usagers des Transports du Haut Allier komt al sinds 2009 op voor de spoorwegen in Midden-Frankrijk, in 2020 gevolgd door de groep Nous Voyageurs! In 2023 werd een nieuwe coalitie gevormd onder de naam AuRAil, die 22 organisaties uit de hele regio Auvergne-Rhône-Alpes vertegenwoordigt. Naast de roep om een betere infrastructuur, vragen ze ook om de terugkeer van de nachttrein “Massif Central”, met vertakkingen tussen Parijs en steden als Clermont-Ferrand, Alès, Nîmes, Millau, Béziers, Aurillac en Brive.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit de oorspronkelijke taal naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com