eisen van gerechtigheid voor de 57 doden

Landelijke staking in Griekenland twee jaar na ramp met Tempi-trein

The scene of the Greek train tragedy on 28 February 2023.

Twee jaar na de ramp met de Tempi-trein in Griekenland, waarbij 57 mensen om het leven kwamen, houden spoorwegmedewerkers en andere sectoren in heel Griekenland aanstaande vrijdag een landelijke staking van 24 uur. Een 178 pagina’s tellend rapport dat deze week is gepubliceerd door de Griekse organisatie voor transportveiligheid beschrijft alles wat tot het ongeluk heeft geleid: ernstige menselijke fouten, gebrek aan training, veiligheidsprotocollen en signaleringsapparatuur.

De TRAINOSE werknemersvakbond heeft 28 februari uitgeroepen tot een officiële stakingsdag om ervoor te zorgen dat de ramp met de Tempi in 2023 niet wordt vergeten. Hun eisen omvatten gerechtigheid en aansprakelijkheid voor de verantwoordelijken, verbeterde veiligheidssystemen, waaronder ETCS en GSM-R, en de vervanging van verouderd rollend materieel.

De vakbond benadrukte dat hervormingen op het gebied van spoorwegveiligheid niet beperkt mogen blijven tot het straffen van individuen, maar ook systeemveranderingen moeten omvatten om toekomstige tragedies te voorkomen. In totaal kwamen 57 mensen om het leven bij het ongeval, waarvan 11 personeelsleden of onderaannemers die voor Hellenic Train werkten, 81 mensen raakten ernstig gewond en 99 mensen hadden lichte lichamelijke verwondingen.

178 pagina’s tellend rapport

Een rapport van de Griekse Nationale Organisatie voor Onderzoek van Lucht- en Spoorwegongevallen en Transportveiligheid (EODASAAM) werd dinsdag gepresenteerd door Christos Papadimitriou en andere onderzoeksfunctionarissen. Het is bedoeld om de veiligheid op het spoor te verbeteren en toekomstige ongelukken te voorkomen, waarbij expliciet wordt vermeld dat het niet de bedoeling is om schuld of aansprakelijkheid vast te stellen. Het legt niet alleen de opeenvolging van fouten vast die hebben geleid tot het tragische ongeval in Tempi, maar ook onderliggende factoren die een rol hebben gespeeld.

Het onderzoek legt de nadruk op slechte infrastructuur, inadequate personeelstraining en een gebrek aan veiligheidsprotocollen, verergerd door jaren van onderfinanciering in de Griekse spoorwegsector. De Griekse spoorwegsector had zwaar te lijden onder de economische crisis die in 2009 begon en er was geen strategische langetermijnplanning om de Griekse spoorwegsector na deze periode nieuw leven in te blazen.

Door het ontbreken van een nationaal onderzoeksorgaan voor de onafhankelijke analyse van ongevallen en incidenten was de Griekse spoorwegsector volledig afhankelijk van de onderzoeken die door de exploitanten werden uitgevoerd. Deze interne onderzoeken richten zich echter op fouten van individuele eerstelijnspersoneelsleden en missen systematisch de nodige diepgang om duurzame veranderingen door te voeren.

Lees hier het volledige EODASAAM-rapport in het Engels.

Mysterieuze brandstof veroorzaakte enorme vuurbal

Het rapport benadrukt ook hoe de nasleep van het ongeluk niet goed werd aangepakt. De plaats van het ongeval werd in de dagen erna niet goed in kaart gebracht, waardoor vitale informatie verloren ging. “Er was geen daadwerkelijke coördinatie, noch op operationeel, noch op strategisch niveau, van de verschillende diensten op de plaats van de botsing. Elke dienst bleef opereren volgens zijn eigen orders, initiatieven en personeel zonder enige interactie op organisatorisch niveau”, aldus het rapport.

Een van de belangrijkste elementen die op dit moment nog in het duister tast, is de exacte oorzaak van de enorme explosie die volgde na de crash. “Met het bestaande bewijsmateriaal is het onmogelijk om vast te stellen wat precies de oorzaak was, maar simulaties wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een tot nu toe onbekende brandstof”, aldus het rapport.

De technische uitrusting van het gebruikte rollend materieel heeft geen aanleiding gegeven tot de vorming en uitbreiding van de enorme vuurbal die na de botsing ontstond en vervolgens resulteerde in de secundaire branden. Het is nog steeds mogelijk dat de lading van de betrokken goederentrein iets te maken had met de brandstof.

protests in Greece after the 2023 Tempi disaster

Protesten in heel Griekenland

Twee jaar na het ongeluk vonden er landelijke protesten en stakingen plaats en de publieke onrust is nog niet voorbij. Vrijdag 28 februari hebben niet alleen werknemers van de spoorwegen, maar ook van openbare instellingen, de bouw, de belastingdienst en de gezondheidszorg aangekondigd het werk neer te leggen om het tragische ongeval en het verlies van levens te herdenken, maar ook om te eisen dat er actie wordt ondernomen om dit in de toekomst te voorkomen.

Een petitie heeft al meer dan 1 miljoen handtekeningen verzameld en eist dat er een einde komt aan de politieke immuniteit voor ambtenaren die betrokken zijn bij het falen van de veiligheid. De petitie roept op tot grondwettelijke hervormingen om ervoor te zorgen dat ministers en andere politieke figuren strafrechtelijk verantwoordelijk worden gehouden voor hun beslissingen. De vraag van het publiek naar gerechtigheid en spoorwegveiligheid blijft sterk, waarbij demonstranten erop aandringen dat geen enkele politieke carrière “gebouwd mag worden op de tragedie van Tempi”.

Om de slachtoffers van Tempi te eren werd een herdenkingslied uitgebracht met de naam De Trein des Doods. Het lied is gecomponeerd door Stefanos Kardiolakas, met teksten van Stamatis Dimitras en wordt uitgevoerd door Chrysiida en het kinderkoor van het Mikis Theodorakis Museum van Zatounas. Het lied geeft de tragedie, angst en roep om gerechtigheid weer die volgden op de crash.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com