Een steek in de tijd...

ERTMS: hoe sneller de uitrol van ETCS, ‘hoe goedkoper het wordt’.

Italy's ETCS rollout is doing well, and it's saving them cash.
Italy's ETCS rollout is doing well, and it's saving them cash.

Als het nog niet duidelijk was, de gegevens zijn binnen: ETCS, Europa’s gedigitaliseerde treinbesturingssysteem, wordt volgens een nieuwe studie veel effectiever ingevoerd in Italië, België en Tsjechië dan in Duitsland en Frankrijk. Dat komt blijkbaar door ambitieuze binnenlandse ERTMS-versnellingsplannen waar het sommige van de grotere Europese netwerken aan ontbreekt. En dat gaat ze geld kosten.

In een nieuwe studie over de huidige implementatie van het European Train Control System (ETCS) door de Duitse mobiliteitsadviesgroep SCI Verkehr worden de uitroldoelen van Italië, België en Tsjechië geprezen. Ondertussen hekelt SCI Verkehr grote spoorwegmarkten zoals Duitsland, Frankrijk en Polen omdat ze “erg aarzelen” om hun hele netwerk uit te rusten met het digitale signaleringssysteem, en stelt dat ze “aanzienlijke extra inspanningen” zullen moeten leveren om de doelstelling van de implementatie van ETCS op hun kernnetwerken te halen.

25,7 miljard euro voor ETCS tegen 2034

Voor wie het vergeten is: het European Rail Traffic Management System (ERTMS) is het overkoepelende systeem voor standaardisering van spoorsignalering, terwijl ETCS een kernonderdeel van ERTMS is, specifiek gericht op treinbesturing en veiligheidsfunctionaliteiten. ERTMS omvat bredere elementen zoals GSM-R voor communicatie en systeembrede interoperabiliteit, en ETCS regelt specifiek trein- en baaninteracties om treinsnelheden, seinen en remmen te beheren.

How is the ETCS rollout going in Belgium?
Hoe verloopt de uitrol van ETCS in België? © Infrabel

In wezen is ERTMS het brein dat de treinsystemen coördineert, terwijl ETCS de hand aan de knoppen is. In het rapport van SCI Verkehr wordt voorspeld dat de spoorwegen tegen 2034 25,7 miljard euro zullen uitgeven om sporen te upgraden met nieuwe ETCS-technologie. Tegen 2040 zal dit systeem geïnstalleerd zijn op ongeveer 110.000 extra kilometers spoor, wat 63 procent van het netwerk dekt. Maar zoals het adviesbureau stelt – en iedereen die de kwestie volgt is het daarmee eens – “verschilt de uitrol van ETCS in Europa momenteel sterk” van land tot land.

Wie gaat er voor – en wat bespaart het hen?

Hoewel de EU-lidstaten verplicht zijn om ETCS tegen 2030 op de Europese spoorwegcorridors te implementeren, zegt het rapport dat sommige landen “verder gaan dan dat” door zichzelf tot doel te stellen hun spoorwegnet volledig uit te rusten. Ze noemen België, Tsjechië en Italië als goede voorbeelden – België heeft nu 79 procent ETCS-dekking. En dit maakt de uitrol op de lange termijn blijkbaar goedkoper.

De studie wijst op het ambitieuze ERTMS-versnellingsplan van Rome om het volledige Italiaanse spoorwegnet van 16.800 kilometer tegen 2036 uit te rusten met ETCS. Volgens SCI Verkehr laat de Italiaanse aanpak zien “hoe een solide strategisch plan de weg kan vrijmaken voor een snellere en meer kosteneffectieve implementatie”. Het bedrijf zegt dat het toepassen van een dergelijk kader in wezen een “solide financieringstoezegging, gecentraliseerde coördinatie en een duidelijk tijdschema” biedt voor de ontmanteling van oudere signaleringssystemen, wat kosten bespaart.

Terwijl Italië en andere Europese landen zoals België hun netwerkcapaciteit geleidelijk eerder kunnen verhogen, staat Duitsland volgens het rapport voor aanzienlijk meer uitdagingen bij de invoering van ETCS, deels vanwege minder ambitieuze doelstellingen. Hoewel het de bedoeling is om het hele netwerk tegen 2043 uit te rusten, wordt de vooruitgang belemmerd door “een gebrek aan financiering, capaciteitsknelpunten bij leveranciers en ontoereikende coördinatie”. Blijkbaar geldt: hoe later de doelstellingen, hoe hoger de kosten.

Waarom de vertraging?

Waarom zijn sommige landen dan zo terughoudend om over te stappen op een nieuw systeem als er besparingen mogelijk zijn? Dat heeft deels te maken met timing. Denemarken en Zwitserland hebben hun volledige signaleringssystemen sneller vervangen door ETCS omdat hun oude systemen over de datum waren; België is begonnen met de invoering van ETCS op nationaal niveau om de veiligheid te verbeteren na een groot ongeval.

Ondertussen duurde het lang voordat Frankrijk en Duitsland overtuigd werden om hun eigen beproefde systemen, zoals TVM-430 op Franse hogesnelheidslijnen en LZB op Duitse hoofdlijnen, op te geven ten gunste van een Europese standaard. Waarom veranderen als alles goed gaat? Om ze wat speling te geven: Frankrijk en Duitsland hebben allebei aanzienlijk grotere netwerken dan de vorige landen in kwestie, dus de revisie leek drastischer.

En dan is er nog het probleem dat een van de grote voordelen van ERTMS – interoperabiliteit aan de grenzen – niet noodzakelijkerwijs de vruchten afwerpt die het had moeten afwerpen. Met zo’n sporadische trans-Europese uitrol, komen de verschillende ERTMS niveaus – hoe treinen communiceren met baanapparatuur – en basislijnen – het overkoepelende besturingssysteem – vaak niet overeen tussen landen. Dat betekent dat treinen met meerdere systemen moeten werken – een dure taak op zich – binnen een systeem dat pan-Europees reizen eenvoudiger had moeten maken (je kunt ons diepgaande rapport over deze kwestie hieronder lezen).

Oproep voor een gecoördineerde uitrol

Veel pan-Europese spoorweggroepen en de Commissie roepen nu op tot een meer geïntegreerde en gecoördineerde reactie op de uitrol van ETCS en ERTMS. Dit alles vindt plaats op een moment dat de Europese Commissie dreigt met het intrekken van fondsen voor de implementatie van de systemen, wat betekent dat veel landen zich zullen afvragen wat het oplevert om verder te gaan met de Europese standaard als ze niet financieel worden gesteund door Brussel.

En dan is er ook nog het punt dat landen die hebben geprobeerd om op hetzelfde moment naar een bepaald ERTMS-niveau toe te werken – zoals Nederland – in de steek zijn gelaten en hun uitrol aanzienlijk hebben zien ontsporen (ze proberen nu een voorbeeld te nemen aan België). Voorlopig lijkt het er echter op dat de ETCS-winnaars diegenen zijn die de vooruitziende blik hadden om de systemen zo vroeg mogelijk in te voeren. En later betekent dat meer geld om elders in het spoorwegnet te investeren.

Geïnteresseerd in ETCS en ERTMS? Met tal van panels, papers en workshops over de laatste hot topics van onze sector, kom naar RailTech Belgium 2025 om bruikbare inzichten te verwerven, in contact te komen met marktleiders en de toekomst van het spoor in België en daarbuiten vorm te geven. Bekijk ons conferentieprogramma en verzeker je vandaag nog van een plaats – inschrijvingen zijn nu open!

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com