Waarom de nieuwe Alstom-trein van Roemenië maar twee ritten per dag maakt
De eerste nieuwe Roemeense staatstrein in 20 jaar, de Alstom Coradia Stream, was bedoeld als een nieuwe start voor het Roemeense passagiersvervoer per spoor. In plaats daarvan rijdt de trein nog maar twee keer per dag – de helft van het oorspronkelijk geplande schema – vanwege hardnekkige systeemproblemen aan boord.
De trein, die op 20 november 2024 begon te rijden tussen Boekarest en Brașov, zou medio december vier keer per dag gaan rijden. Maar de Franse fabrikant Alstom heeft volgens HotNews.ro verzocht om de trein na slechts twee ritten per dag terug te brengen naar het depot, waardoor CFR Călători de gaten in de dienstregeling moet opvullen.
Dit volgt op slechts één dag na de grootse opening met premier Marcel Ciolacu en minister van Transport Sorin Grindeanu aan boord, toen de trein niet vertrok op de geplande dienst. Passagiers die het vertrek van 5:40 uur vanuit Boekarest Gara de Nord verwachtten, moesten wachten omdat de trein abrupt werd vervangen door een CFR Călători die om 6:11 uur vertrok, 30 minuten te laat.
Het probleem was een fout in de boordcomputer die niet op tijd kon worden gereset nadat de trein ’s nachts naar het depot was verplaatst – wat verklaart waarom Alstom bijzonder voorzichtig is. Alstom staat er blijkbaar op dat de trein na twee ritten wordt teruggebracht naar het depot en pas de volgende dag weer wordt vrijgegeven.
Eén Alstom trein rijdt, meer vertraagd
Hoewel er meerdere Coradia Stream eenheden zijn gebouwd voor Roemenië, zegt HotNews.ro dat er op dit moment slechts één in passagiersdienst is. Een tweede trein zou in het voorjaar in dienst kunnen komen, maar gezien de vele vertragingen in het project is niets zeker.
De directeur van CFR Călători, Traian Preoteasa, bevestigde dat de treinen technische problemen hebben met hun boordsystemen, maar hij sprak niet van “storingen”. “We hebben geen enkele Alstom-trein geannuleerd, maar Alstom heeft ons gevraagd om het elektrische frame na 11 uur ’s ochtends het depot binnen te laten rijden, omdat ze kleine problemen hadden om te repareren. De trein had ook een later vertrek, maar Alstom stelde het frame niet beschikbaar aan ons,” zei Preoteasa.
“Alstom wil het in het depot hebben om enkele… Ik zou het niet eens storingen willen noemen, maar er zou iets zijn met het boordsysteem. Alstom vroeg ons om de trein na de tweede rit naar het depot te brengen en ze gaven hem ons pas de volgende dag.”
Dit heeft CFR Călători gedwongen om de ontbrekende Coradia Stream-diensten te vervangen door oudere treinen met locomotieven – niet de ideale situatie aangezien de Roemeense spoorweghervorming bedoeld was om de afhankelijkheid van verouderd rollend materieel te verminderen.
Te weinig treinen, en op de verkeerde uren?
Naast de beperkte dienstverlening heeft zelfs de enige Coradia Stream trein die rijdt een beperkte dienstregeling. Hij vertrekt om 6:31 uur uit Boekarest, bereikt Brașov om 8:59 uur, keert terug om 10:25 uur en komt terug in de hoofdstad om 12:58 uur.
Ondertussen heeft CFR Călători blijkbaar minstens 30 miljoen lei (6 miljoen euro) aan inkomsten voor 2024 misgelopen door de ontbrekende Alstom-treinen. Het oorspronkelijke contract voorzag in de levering van 12 eenheden tegen februari 2024, maar er zijn nog geen extra treinen aangekomen.
Enkele extra Coradia Stream treinen worden verwacht tegen de zomer van 2025, met plannen om ze in te zetten op de route Boekarest-Constanța, een belangrijke corridor tijdens het drukke vakantieseizoen. Ondertussen wacht CFR Călători nog steeds op nieuwe locomotieven die gefinancierd worden door het PNRR-herstelfonds van de EU, naast 14-15 nieuwe wagons die bestemd zijn voor het Roemeense zomerspoornetwerk.
Roemenië is niet de enige die te kampen heeft met vertragingen op het gebied van nieuw rollend materieel. Alstom ligt ook achter op schema in Frankrijk, waar de nieuwe TGV M hogesnelheidstreinen voor de SNCF pas in 2026 in gebruik zullen worden genomen, ruim na de oorspronkelijk beloofde deadline van 2024. Dat komt deels doordat de SNCF wil dat ze een miljoen kilometer pre-operationeel testen voordat ze commercieel gaan rijden, wat op basis van het voorbeeld van Roemenië begrijpelijk is.
Je kunt ons volledige verhaal over de kwestie hier lezen.
Lees meer:
- ‘Er rijden geen waterstoftreinen!’ Roemenië schrapt H2-plannen en investeert EU-fondsen in wegen
- Wat Stadlers eerste in Hongarije gebouwde dubbeldekker betekent voor de verschuiving van het spoor naar Oost-Europa
- UNIFE waarschuwt dat EU-landen ‘miljarden’ aan spoorfondsen dreigen te verliezen als ze geen actie ondernemen voor de deadline van 2026