Eurostar boekt ‘ongekende’ passagiersgroei van 5% voor 2024
Eurostar verwelkomde een recordaantal van 19,5 miljoen passagiers in 2024, een stijging van 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat komt neer op 850.000 extra reizigers. “Het was een jaar van ongekende groei,” zei Eurostar CEO Gwendoline Cazenave.
De groei werd deels gedreven door een sterke vraag naar internationale treinreizen, mede door de Olympische en Paralympische Spelen die afgelopen zomer in Parijs werden gehouden. De groei is dus niet bepaald organisch, maar Eurostar wil daar niet op focussen. “2024 is een jaar van ongekende groei geweest voor Eurostar, waarin we onze eigen records hebben gebroken. Ik wil onze klanten bedanken voor hun vertrouwen en ons team feliciteren met deze fantastische prestatie, vooral in ons 30-jarig jubileumjaar”, zegt Cazenave in een verklaring die de vervoerder gisteren verstuurde.
Volgens haar “bewijzen deze resultaten de grote vraag naar duurzame internationale treinreizen. We hebben ambitieuze plannen om te groeien naar 30 miljoen passagiers en te investeren in wel 50 nieuwe treinen. Zo blijven we ook in de toekomst een unieke en hoogwaardige reiservaring bieden.”
De grootste toename in aantallen was te zien tussen Londen en Parijs, met 280.000 extra passagiers, daarna Londen en Brussel met 250.000 meer, Parijs en Brussel met 160.000 meer reizigers en tot slot Parijs en Nederland met 140.000 meer reizigers.
Niet alles ging goed voor Eurostar
Tijdens de Spelen vervoerde Eurostar zeven teams, met in totaal 2.000 atleten en ondersteunend personeel, op meer dan 900 treinen. Voor de terugreis werden zes speciale treinen gebruikt. Wat de cijfers van Eurostar ook kan hebben geholpen, was de herintroductie van het ‘Snap’-programma. “Dit is een programma speciaal voor reizigers die houden van spontane uitjes,” zei de vervoerder. “Met ‘Snap’ krijg je tot 50 procent korting, ideaal voor last-minute reizen. Via snap.eurostar.com kunnen klanten hun reisdatum en bestemming kiezen. Twee dagen voor vertrek zal Eurostar de treintijden en reisdetails bevestigen.”
Maar niet alles ging goed voor Eurostar in 2024. Vanaf 15 juni 2024 kon de maatschappij bijvoorbeeld niet meer ‘veilig vertrekken’ vanaf Amsterdam Centraal. Dat betekent dat passagiers die naar Londen gaan wel kunnen instappen in Amsterdam, maar dat ze moeten uitstappen in Brussel om daar door alle veiligheidscontroles te gaan. Dat komt omdat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU en er dus geen vrij verkeer van personen meer geldt voor passagiers die naar Groot-Brittannië gaan. Vanaf 10 februari kunnen passagiers die naar Londen gaan weer door alle controles in Amsterdam en wordt Amsterdam-Londen dus weer een rechtstreekse verbinding.
Daarnaast werd de vervoerder ook geconfronteerd met sabotageacties rond de start van de Olympische Spelen. De Franse spoorwegen (SNCF) bleken plotseling het doelwit van opzettelijke brandstichting. Als gevolg hiervan was het hogesnelheidsverkeer van Parijs naar het westen, noorden en noordoosten enkele dagen zeer moeilijk. Veel TGV’s reden niet of moesten omrijden over oudere spoorlijnen. Ook Eurostar had ernstig te lijden onder de beperkingen. En dan was er ook nog het feit dat ze werden uitgeroepen tot de slechtste van 26 spoorwegmaatschappijen in Europa, wat niet geholpen kan hebben.
SkyTeam en nieuwe treinen
Eurostar hoopt dit jaar nog meer reizigers aan te trekken, vooral diegenen die de trein nemen na een aansluitende vlucht. Daarom heeft de maatschappij een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met SkyTeam, om geïntegreerd intermodaal reizen per vliegtuig en trein mogelijk te maken voor miljoenen reizigers. “Als eerste niet-luchtvaartpartner op het SkyTeam-netwerk biedt Eurostar de mogelijkheid om lange- en middellangeafstandsvluchten te combineren met duurzame treinreizen in één handige boeking, terwijl klanten kunnen blijven genieten van de voordelen die SkyTeam biedt,” stelt de maatschappij zelf.
Eurostar geeft ook aan dat het zal investeren in nieuwe treinen, in de hoop dat de groei van de afgelopen jaren kan worden voortgezet in de komende jaren. Dit is echter geen nieuws, want de vervoerder kondigde dit al aan in mei vorig jaar. “Na sterke financiële resultaten in 2023 – met een recordomzet van 2 miljard euro – en een succesvolle herfinanciering van schulden, is Eurostar van plan om te investeren in maximaal 50 nieuwe treinen. Deze uitbreiding zal de huidige vloot van 17 e320-treinen aanvullen, waardoor het totale aantal treinen op 67 komt, een stijging van 30 procent ten opzichte van de huidige 51 treinen. Hoewel de ontwerpen nog niet zijn bevestigd, zullen de nieuwe treinen de lat hoger leggen op het gebied van klantervaring en comfort. De eerste nieuwe treinen worden verwacht vanaf 2030.”
Misschien hebben ze die wel nodig, want er komt duidelijk meer concurrentie langs de Kanaaltunnel. Toch, voor nu, gefeliciteerd Eurostar. Je hebt een overwinning nodig.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in RailTech’s zusterpublicatie SpoorPro.nl.
Lees meer:
- Virgin ‘gaat HS-treinen kopen’ om monopolie van Eurostar op Kanaaltunnel te bestrijden
- Eurostar gaat vanaf februari rechtstreeks A’dam-Londen rijden
- Waarom dreigt Eurostar Nederland te verlaten?
- Nieuwe Nederlandse speler Heuro gaat concurreren met Eurostar om prijzen te verlagen
- Eurostar laat treinen vanaf 2030 rijden op hernieuwbare energie