"duidelijke voordelen

In België reden vorig jaar meer dan 50 treinen door rood. Maakt de 79% ETCS-dekking een verschil?

What's the new ETCS system doing to help accident prevention in Belgium?
What's the new ETCS system doing to help accident prevention in Belgium?

Infrabel heeft bekendgemaakt dat in 2024 51 van de ongeveer 1,5 miljoen treinen op de hoofdlijnen in België door een rood sein reden. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2023, maar wat doet het veiligheidssysteem ETCS signalisatie – dat vanaf 2024 op 79 procent van de Belgische sporen is geïnstalleerd – om te helpen?

Vorig jaar reden er dagelijks gemiddeld 3.800 passagierstreinen en 400 goederentreinen op de hoofdsporen van het Belgische spoorwegnet, wat betekent dat er jaarlijks in totaal ongeveer 1,5 miljoen treinen op de Belgische sporen reden. Eenenvijftig daarvan reden volgens Infrabel in die periode door rood. Dat is een percentage van 0,0034 procent. Toch kan elk van deze incidenten een catastrofale ramp veroorzaken.

Geen enkel van deze incidenten heeft echter tot een ongeval geleid, aldus de Belgische spoorbeheerder, en dit cijfer is gedaald ten opzichte van de 54 gevallen het jaar voordien. Infrabel benadrukte ook dat het voorbijrijden van een rood sein niet altijd een onmiddellijk gevaar inhoudt; het gevaar ontstaat immers wanneer een trein een kruising met een ander spoor bereikt.

Vorig jaar gebeurde dat in 14 van de 51 gevallen. Dat is 27,5 procent van de tijd, een daling ten opzichte van de 31,5 procent in 2023. Het aantal onregelmatige spoorkruisingen op nevensporen, waar treinen met een snelheid van minder dan 40 km/u en meestal onbeladen rijden, daalde ook van 44 in 2023 naar 40 in 2024.

Wat doet ETCS om te helpen?

De vraag is wat de uitrol van European Train Control System (ETCS) – dat continu de snelheid van treinen controleert en automatisch aan de rem kan trekken in dergelijke gevaarlijke situaties – doet om dergelijke aantallen omlaag te helpen brengen.

How is the ETCS rollout going in Belgium?
Hoe verloopt de uitrol van ETCS in België? © Infrabel

In 2024 was volgens Infrabel nog eens 1.085 km van zijn sporen uitgerust met het systeem, waardoor nu 79 procent van de hoofdlijnen van het netwerk – zo’n 5.058 km – is uitgerust met ETCS. Volgens het bedrijf tonen de resultaten in 2024 “duidelijk de voordelen aan” van het systeem.

Het bedrijf meldt namelijk dat toen ETCS vorig jaar ingreep in dergelijke risicovolle kruisingsituaties, het eerste potentieel gevaarlijke punt slechts één keer werd bereikt. In dat geval sloot het veiligheidssysteem elk risico op een botsing uit.

“Bij het overschrijden van de rode seinen voorkwam het systeem elk risico op een botsing”, zegt Infrabel in een verklaring. “Deze doeltreffendheid rechtvaardigt verdere en grotere investeringen in dit systeem en garandeert een veiliger spoornet voor reizigers en goederen.”

Europees leider in ETCS

Met een netwerk dat sinds vorig jaar voor 79 procent is uitgerust met ETCS, blijft België een van de koplopers in Europa als het gaat om de steeds moeizame uitrol van het systeem. Het lijkt zelfs alleen Zwitserland achter zich te laten, dat nu blijkbaar ETCS heeft uitgerold op het grootste deel van zijn netwerk, en Luxemburg, dat de uitrol in 2017 voltooide. Het is echter vermeldenswaard dat het netwerk van dit laatste statelet ongeveer 7,4 procent van de grootte van dat van België is.

Global ERTMS contracted tracks (km) In Europe as of 2023.
Wereldwijd ERTMS gecontracteerde sporen (km) in Europa vanaf 2023. © ERTMS.net

In 2023 had België het hoogste aantal ERTMS (het overkoepelende kader voor het beheer van het spoorverkeer in Europa, waarvan ETCS een belangrijk onderdeel is) gecontracteerde sporen per kilometer in Europa en het op drie na hoogste aantal ERTMS-voertuigen voor de updates. Ondertussen zal het volgens zijn ETCS Masterplan tegen eind 2025 klaar zijn met de installatie van het systeem op het hele netwerk.

Het relatieve succes van de invoering van het Europese veiligheidsinitiatief voor seinen is deels te danken aan de vroege start van de uitrol en de gefaseerde aanpak bij de installatie van het systeem, waarbij verschillende niveaus van het ERTMS-systeem in verschillende fasen langs bepaalde sporen worden geïnstalleerd. Zo werd ERTMS niveau 1 in plaats van niveau 2 ingevoerd op veel van de sporen, tot grote verbazing van veel andere Europese landen.

Waarom investeert België in oudere systemen?

Maar hoe heeft dat geholpen? “Hoe komt het dat die Belgen, die rare jongens, nog steeds in oudere systemen investeren?” vroeg Jochen Bultinck, COO van Infrabel, zich af tijdens een interview met RailTech’s zusterblad SpoorPro. “Maar dat was de pragmatische aanpak. We moesten over een paar jaar klaar zijn. Als ingenieur kun je het nieuwste van het nieuwste willen, maar dat is menselijk en financieel niet haalbaar.”

Lees hieronder waarom RailTech zo’n voorsprong heeft op buurland Nederland en hoe de Nederlanders nu proberen de achterstand in te halen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com