Renfe krijgt lening van €280 miljoen voor modernisering forensentrein te midden van dreigende liberalisering
Het Spaanse Renfe heeft een lening van 280 miljoen euro afgesloten bij de openbare financiering van rollend materieel EUROFIMA voor de herfinanciering van 152 EMU’s van klasse 447 die sinds 2020 zijn aangepast en voor de financiering van 30 extra eenheden van dezelfde klasse. Maar wat vertelt dit financieringsmodel ons over de manier waarop de nationale vervoerder zich probeert te weren tegen de opkomende concurrentie in het kader van de liberalisering van het spoorvervoer door de EU?
De 280 miljoen euro gaat naar de herfinanciering van de 182 EMU’s, driewagen-eenheden gebouwd door het Spaanse CAF en Siemens Mobility, die een aanzienlijke upgrade hebben ondergaan om te voldoen aan de toenemende vraag naar spoorvervoer in de Spaanse stedelijke en voorstedelijke gebieden. In wezen zullen ze dienen als de ruggengraat van de pendeldiensten van Renfe Cercanías, om het staatsbedrijf concurrerend te houden nu de routes worden opengesteld voor concurrentie.
In het kader van het streven van de EU naar meer concurrerende spoordiensten wordt het forensennetwerk in Spanje voor het eerst geliberaliseerd in 2026. De regering, gesteund door de Spaanse mededingingsautoriteit, introduceert een gefaseerd plan om particuliere exploitanten te laten bieden op routes die momenteel worden beheerd door Renfe.
ODV-routes komen in aanmerking voor liberalisering
Deze verandering zal bescheiden beginnen, met slechts 3% van de Public Service Obligation (PSO) routes – verplicht gesteld en gefinancierd door de staat om essentiële openbaar vervoer verbindingen te garanderen – open voor biedingen in het begin, om de interesse van de markt te peilen. Er wordt verwacht dat bedrijven als Arriva, Alsa en SNCF mee zullen dingen naar de concurrentie, wat betekent dat Renfe zijn diensten zal moeten verbeteren om de controle over de forensenlijnen te behouden.
De modernisering van het rollend materieel is een belangrijk onderdeel van de strategie van Renfe om zijn dominante positie te behouden nu de concurrentie toeneemt. De verbeteringen, gefinancierd met een tienjarige lening van EUROFIMA, omvatten verbeterde toegankelijkheidsvoorzieningen zoals lagevloertoegang, rolstoelplaatsen, universeel toegankelijke toiletten, gemoderniseerd interieur en een vernieuwd passagiersinformatiesysteem.
Waarom zou Renfe een lening aangaan?
EUROFIMA, een coöperatieve supranationale organisatie die in 1956 is opgericht door grote Europese spoorwegmaatschappijen, waaronder Deutsche Bahn, SNCF, Trenitalia en Renfe, verstrekt goedkope leningen voor de aankoop en modernisering van rollend materieel, met de nadruk op ODV-contracten. Ze kan dit doen door gebruik te maken van haar sterke AA-kredietbeoordeling, die deels te danken is aan het feit dat ze alleen spoorwegen financiert, wat algemeen wordt beschouwd als een investering met een laag risico. Tot nu toe heeft ze meer dan 92 miljard euro aan dergelijke projecten gefinancierd.
🔧 🔩 Para reforzar la línea C1 de @CercaniasVLC, Renfe ha trasladado dos S-447 y una unidad diésel de Fuente de San Luis a Silla por carretera, al carecer de vías este tramo. In Silla zijn de trenes in elkaar gezet en zijn de tests voor de ingebruikname uitgevoerd. pic.twitter.com/0wUX8iHDM
– Renfe (@Renfe) 18 november 2024
Maar waarom zijn Renfe en haar collega’s, met aanzienlijke overheidsfinanciering, afhankelijk van dit soort leningen? Ondanks de steun van de Spaanse overheid maakt Renfe, net als andere spoorwegexploitanten met overheidssteun, vaak gebruik van externe leningen – voornamelijk van de Europese Investeringsbank (EIB) of EUROFIMA – om moderniseringen en uitbreidingen van de vloot te financieren.
Hoewel van Renfe en zijn genationaliseerde collega’s niet wordt verwacht dat ze volledig winstgevend opereren, betekent lenen van deze instellingen dat ze de kosten van grote investeringen in de tijd kunnen spreiden. Dat zorgt er niet alleen voor dat de EU-regels voor staatssteun worden nageleefd, maar helpt ook om een evenwicht te vinden tussen openbare dienstverplichtingen, zoals regionale en forenzenroutes, en meer commercieel levensvatbare diensten zoals hogesnelheidstreinen.
Terugvechten tegen concurrentie
Dit wordt steeds meer een probleem nu de EU snel liberaliseringen doorvoert. Particuliere spoorwegexploitanten en hun vertegenwoordigers hebben vaak kritiek op de vermeende voordelen van staatsspoorwegen, vooral op het gebied van financiering en subsidies. De mogelijkheid om de mededingingswetten van de EU te omzeilen en tegelijkertijd de pendeltreinen uit te breiden met dergelijke leningen kan inderdaad worden gezien als een manier om open spoorwegexploitanten van de markt te houden.
Maar bedrijven die door de staat worden gesteund, zoals Renfe, beginnen het echt te voelen op de meest concurrerende lijnen; met de komst van het budget Ouigo van de SNCF en het door Trenitalia gesteunde Iryo in de afgelopen jaren op enkele van de meest winstgevende hogesnelheidslijnen van Spanje, heeft Renfe de inkomsten per passagier met wel 40% zien dalen. De Spaanse openbare spoorwegmaatschappij heeft zelfs de helft van haar passagiers verloren op een van haar meest representatieve routes – tussen Madrid en Valencia – deels dankzij de goedkopere kaartjes.
Dit mogen dan wel staatsbedrijven zijn, die ook aandeelhouder zijn van EUROFIMA, maar als Renfe zijn steeds meer onder druk staande hogesnelheidsdiensten wil ondersteunen, lijkt het een goede zet om leningen van dergelijke mechanismen te gebruiken om het noodlijdende forensentreinverkeer overeind te houden. Maar of dit genoeg zal zijn om de dreigende uitdagingen van de liberalisering het hoofd te bieden, valt nog te bezien nu de concurrentie op het Spaanse spoorwegnet toeneemt.
Lees meer:
- Renfe-chef Raül Blanco neemt ontslag, bondgenoot Puente neemt over
- Spanje: tunnelwerkzaamheden zetten regionaal spoor in zuiden op zijn kop voor 2025
- Catalonië gaat ‘over twee of drie jaar’ over op normaalspoor
- Spanje in Frankrijk: Renfe start lijn Barcelona-Toulouse in 2025
- Volgend jaar weer nachttreinen tussen Spanje en Portugal?
- Spanje: ‘nieuwe fase’ van liberalisering gaat van start met 3 meer concurrerende corridors