volledig autonoom

NL: bestuurderloze trein ‘succesvol getest’ op Nederlands netwerk

The self-driving train has shown, among other things, how it reacts when there are dummies on the track.

Zelfrijdende treinen op reguliere netwerken kunnen soms als een utopie aanvoelen, maar de laatste tijd is er enige vooruitgang geboekt in de wereld van de Europese spoorwegautomatisering. De Nederlandse nationale spoorwegmaatschappij NS heeft samen met de Spaanse treinfabrikant CAF onderzoek gedaan naar ‘Automatic Train Operation’ (ATO). De conclusie? Ze hebben onlangs – en met succes – een autonome trein laten rijden in de buurt van de Nederlandse stad Groningen, waarbij het voertuig zonder bestuurder koppelde en obstakels detecteerde. De betrouwbaarheid is bewezen.

CAF beschrijft een onderzoek naar twee componenten. De eerste bestond uit ‘uitputtende tests’ van het ATO-systeem op GoA2-niveau (automatisch rijden met machinist in de cabine). Dit wordt al gebruikt op het hele Nederlandse spoorwegnet, ongeacht het aanwezige treinbeveiligingssysteem, of dat nu ETCS, het landelijke ATB-systeem of een combinatie van beide is. Het doel was om verbeteringen in energie-efficiëntie, punctualiteit en capaciteit te evalueren voor meer dan 40.000 afgelegde kilometers.

Het tweede deel van het onderzoek ging over rangeren, met tests gericht op afstandsbediening en geautomatiseerde acties. “Het succes van het programma werd bewezen in een demonstratie tussen depot De Vork en het hoofdstation in Groningen,” aldus CAF. Er werden twee op afstand bestuurde ritten uitgevoerd (GoA1), inclusief aan- en afkoppelen. Er werd ook een eenmalige test uitgevoerd met een NS Sprinter die volledig autonoom reed, dus zonder menselijke controle (GoA4).

Automatic Train Operation
Een testopstelling voor het project (© CAF)

Volledig autonoom

De laatste test omvatte een aantal geavanceerde taken, zoals het activeren van cabines, aan- en afkoppelen, rijden in overeenstemming met de signalering langs het spoor en, belangrijk voor de veiligheid, het detecteren van obstakels. Dit waren onder andere stootblokken, treinen en dummy’s die mensen op het spoor moesten voorstellen. “Ondanks slechte weersomstandigheden, zoals hevige regen en sneeuw gedurende de nacht, hebben de observatiesystemen hun betrouwbaarheid bewezen”, aldus CAF.

NS benadrukte dat er nooit passagiers in de treinen zaten en dat het reguliere treinverkeer geen hinder ondervond van de tests. “Het programma is afgerond en zal dit jaar eindigen,” vertelde de woordvoerder aan RailTech’s zusterpublicatie SpoorPro. Volgend jaar gaat het bedrijf verder met het ontwikkelen en testen van de technologie in Europees verband (ERJU). “Het plan is om dat ook in Groningen te doen”, aldus de vervoerder.

Dit artikel verscheen eerst in RailTech’s zusterpublicatie SpoorPro.nl.

Lees ook:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com