Waterstof hoofdpijn

Alstom heeft ‘vertrouwen beschaamd’ in waterstof: Duitse regionale spoorwegen ruilen H2-vloot in voor dieseltreinen

Some of Germany's regional hydrogen trains will have to be replaced by diesel rolling stock for a year.

De groene lokroep van waterstof lijkt officieel te zijn gevallen in het zuidwesten van Duitsland. Voorlopig tenminste… Regionale spoorwegmaatschappij RMV, die diensten onderhoudt in de regio Hessen, heeft aangekondigd dat het zijn relatief nieuwe waterstofvloot vanaf volgend jaar gaat vervangen door dieselaangedreven rollend materieel. Dit na een “twee jaar durende reeks van ongelukken”. Het bedrijf zei dat Alstom, de fabrikant achter de waterstoftreinen, “het vertrouwen in nieuwe aandrijftechnologieën een slechte dienst heeft bewezen”.

RMV, dat treinen exploiteert in de regio Frankfurt-Rijn-Main en een van de grootste vervoersorganisaties in het land is, zegt dat vanaf volgend jaar 16 dieselaangedreven Lint41 treinen de Coradia waterstoftreinen van Alstom zullen vervangen op de regionale lijn Bad Homburg – Brandoberndorf.

Dat gebeurt terwijl Alstom, dat ook de Lint41’s levert, een algehele revisie uitvoert van de “foutgevoelige technische componenten” van de waterstofaangedreven iLint-voertuigen “om een langdurige betrouwbare exploitatie te garanderen in het Taunus-netwerk na 2025”.

Het bedrijf zei dat het in de afgelopen maanden samen met de Duitse operator, Regionalverkehre Start Deutschland, “intensieve inspanningen” had geleverd om vervangingen voor de defecte waterstoftreinen te organiseren, en dat deze “nu succesvol” waren. De vervangende dieselvoertuigen zullen vanaf januari 2025 geleidelijk de ritten overnemen en worden tot eind volgend jaar verhuurd. Ondertussen zal de lijn Königstein – Frankfurt gebruik blijven maken van waterstoftreinen.

Waterstof hoofdpijn

“Door onze toevlucht te nemen tot de beproefde dieseltreinen bereiken we het belangrijkste: een betrouwbaar aanbod van ritten met de Taunusbahn voor onze burgers,” zei de voorzitter van de Raad van Toezicht van het RMV, Ulrich Krebs, bij de aankondiging van het gebruik van het nieuwe rollend materieel. Hij benadrukte echter dat de beslissing om terug te schakelen naar niet-duurzame brandstof niet was wat het bedrijf wilde.

“Dieseltreinen hebben niet langer een toekomst op lange termijn,” zei hij. “Des te betreurenswaardiger is het dat Alstom met zijn twee jaar durende reeks ongelukken het vertrouwen in nieuwe aandrijvingstechnologieën een slechte dienst heeft bewezen.”

Een van de redenen waarom de flop van de waterstoftreinen zo teleurstellend is, is dat het Duitsland een relatief goedkope manier had geboden om zijn enorme spoornetwerk groener te maken zonder elektrische treinen te gebruiken. Ongeveer 38 procent van de lijnen in het land is niet geëlektrificeerd en de geschatte kosten om het resterende netwerk te elektrificeren lopen in de tientallen miljarden euro’s. Het gebruik van waterstoftreinen was een potentieel alternatief. Het gebruik van waterstoftreinen bood een potentieel alternatief. Maar omdat het H2-aanbod van Alstom in Hessen niet levensvatbaar bleek, heeft RMV de situatie moeten heroverwegen.

Alstom draait op voor de kosten

“Nadat we in de zomer eindelijk de betrouwbaarheid hadden bereikt die onze passagiers terecht eisten, werden ze vanaf de nazomer opnieuw het slachtoffer van technische problemen met de waterstoftreinen,” zegt RMV-directeur Knut Ringat.

“De verantwoordelijke fabrikant, Alstom, heeft nu ad hoc maatregelen genomen zoals het opvoeren van de productie van belangrijke reserveonderdelen en extra ploegen voor het werkplaatspersoneel om ervoor te zorgen dat er voldoende voertuigen voor het stabilisatieschema beschikbaar zijn tegen de tijd dat de dieseltreinen gaan rijden,” voegde hij eraan toe.

Ringat zei dat Alstom het komende jaar moet gebruiken “om de vloot eindelijk geschikt te maken voor betrouwbaarheid op de lange termijn”. Hij benadrukte dat Alstom de extra kosten zal dragen, zoals het huren van de vervangende vloot.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com