NL personentrein moet lijden onder 80 weken werk in Duitsland
Passagiers die vanuit Nederland naar Duitsland reizen, zullen de dupe worden van de start van langdurige spoorwegwerkzaamheden in Duitsland langs de zogenaamde “Holland Lijn”, het traject dat Hannover verbindt met de Nederlandse grens bij Bad Bentheim. In feite zal de lijn gedurende 80 weken onderhevig zijn aan sluitingen en bezuinigingen, waarbij de Betuweroute naar verwachting een groot deel van het werk van de belangrijke goederenlijn zal overnemen. Dat betekent jongleren met een veel hogere capaciteit, en voor de Nederlandse spoorwegmaatschappij NS zijn er drie treinen die getroffen zullen worden door de sluiting van het Duitse spoor.
Deze maand gaan de 80 weken durende werkzaamheden aan het spoor tussen Nederland en Duitsland officieel van start. DB InfraGO gaat een derde spoor aanleggen tussen Emmerich en Oberhausen vlakbij de grens langs de zogenaamde Hollandlijn. Aanvankelijk werd gedacht dat de nabijgelegen Betuwelijn, cruciaal voor het Nederlandse goederenvervoer per spoor, 80 weken dicht zou gaan en dat al het goederenvervoer in plaats daarvan over de Brabantlijn zou moeten gaan. Nu blijkt dat het misschien toch niet zo erg is. De route zal slechts 20 weken volledig worden afgesloten.
De periode van 80 weken duurt in principe 80 weken en loopt grofweg van deze maand tot mei 2026. Van die 80 weken kan een enkel spoor in Duitsland 60 weken gebruikt worden en dus kan de Betuwelijn ook gebruikt worden, zij het in iets mindere mate dan normaal. De Duitse spoorwegen zullen de resterende 20 weken volledig buiten dienst zijn en in die periode kan de Betuwelijn, die de grootste haven van Europa, Rotterdam, verbindt met het industriële hart van Duitsland, helemaal niet worden gebruikt. Wat betekent dat voor Nederlandse reizigers?
Wat betekent dit voor het Nederlandse passagiersvervoer per spoor?
“We zullen er van tijd tot tijd naar moeten kijken,” zegt woordvoerster Anita Middelkoop. “In ieder geval is het nu zo dat de Nightjets vanuit Amsterdam richting Wenen/Innsbruck en richting Zürich rijden met een aangepaste dienstregeling gedurende 2025. Ze zullen in die periode ook niet via Arnhem rijden. De Nightjet naar Wenen/Innsbruck stopt in Deventer en rijdt dan via Hengelo, maar stopt daar niet, en de Nightjet naar Zürich rijdt via Eindhoven en Venlo, met een stop in Eindhoven.”
Dan is er nog de ICE naar Frankfurt. Die rijdt nu nog niet via Arnhem, maar vanaf 15 december wel, behalve als de Hollandlijn helemaal dicht is. Dan rijdt de trein Duitsland binnen via Venlo. De trein stopt in Mönchengladbach en daar kunnen reizigers overstappen op treinen naar Düsseldorf, Keulen of Frankfurt. De IC naar Berlijn wordt niet beïnvloed door de werkzaamheden aan de Hollandstrecke, omdat deze sowieso via de Bentheim-route zal rijden, langs Hengelo.
Anderhalf uur langer
Dan zijn er nog de stoptreinen van Arnhem naar Düsseldorf, de RE 19, waarvoor Deutsche Bahn in de periodes dat de Hollandstrecke is afgesloten bussen inzet. Die bus rijdt van Arnhem via Zevenaar, Elten en Emmerik naar Oberhausen met slechts één halte in Wesel. In Oberhausen staat de trein richting Düsseldorf Hauptbahnhof (HBF) weer klaar. Reizigers hebben hier wel een lange adem voor nodig: terwijl de trein er op het traject Arnhem-Düsseldorf al 1 uur en 50 minuten over doet, duurt de reis met de bus 3 uur en 18 minuten. Vanaf Zevenaar duurt de reis bijna drie uur en vanaf Emmerik iets minder dan tweeënhalf uur.
De enige alternatieven om tijdens de volledige sluitingen met de trein naar Duitsland te komen zijn met ICE via Venlo, met RE 18 (Maastricht – Heerlen – Aachen Hbf.) via Herzogenrath, met RB 51 (Enschede-Dortmund) of RB 64 (Enschede-Münster) via Gronau of met RB 61 (Hengelo-Bielefeld) of Intercity Berlijn via Bad Bentheim.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in RailTech’s zusterpublicatie, SpoorPro.nl.
Lees meer:
- Eurostar gaat vanaf februari rechtstreeks A’dam-Londen rijden
- ERTMS: Wat een nieuwe aanbesteding onthult over NL’s ‘herijkte’ uitrol
- Europese Slaaptrein: Nachttrein A’dam-Barca mogelijk uitgesteld tot 2027 – CEO