Intelligent Rail Summit ’24: Riga Rail Baltica station ziet concrete stappen voorwaarts
Het is nog maar drie weken tot de International Rail Summit ’24 in Estland en het megaproject Rail Baltica is het geschenk dat blijft geven. Terwijl de werkzaamheden aan de nieuwe luchthaven van Riga doorgaan, wordt er nu gebouwd aan de viaducten die de Rail Baltica treinlijn van en naar de toekomstige passagiersterminal zullen brengen. Het is een enorme klus en groot nieuws voor zowel Letland als IRS24, terwijl we ons voorbereiden op de bijeenkomst van de topmensen uit de sector in Tallinn om de laatste ontwikkelingen in spoorwegtechnologie en natuurlijk Rail Baltica te bespreken. Tijd om je ticket te kopen…
De managers van Rail Baltica hebben de afgelopen weken meer dan een miljard euro aan contracten en aanbestedingen toegezegd om het megaproject te realiseren. Eerder deze maand lanceerde Estland een grootschalige infrastructuuraanbesteding ter waarde van 932 miljoen euro voor de hoofdlijn van Rail Baltica. Ondertussen startte de Litouwse regering de maand oktober met een reeks nieuwe aankondigingen voor Rail Baltica, waaronder de ondertekening van een contract ter waarde van 98 miljoen euro voor de aanleg van 17 km spoor voor het megaproject.
Nu is het de beurt aan Letland voor belangrijke ontwikkelingen. Het kondigde maandag aan dat “de volgende mijlpaal” was bereikt in de ontwikkeling van het station Rail Baltica tegenover de nieuwe luchthaven van Riga: aannemer B.S.L. Infra heeft de bouw voltooid van het gewapend betonnen geraamte, dat nu drie verdiepingen hoog is, voor de viaducten die de Rail Baltica-lijn zullen ondersteunen. En dat is het begin van een aantal baanbrekende ontwikkelingen.
De tweede grootste fase van Rail Baltica
In de toekomst zal het station via een voetgangersbrug verbonden zijn met de luchthaven, terwijl de spoorlijn richting Riga en Jaunmārupe op viaducten komt te liggen. De totale lengte van het viaduct in de richting van Jaunmārupe zal iets minder dan 800 meter zijn, terwijl het in de richting van Riga meer dan een kilometer lang zal zijn. En er is ruimte voor meer.
“De bouwwerkzaamheden en het contract zijn opgedeeld in verschillende fasen en vorderen afhankelijk van de beschikbare financiering,” legt Ēriks Diļevs, voorzitter van de raad van bestuur van Eiropas Dzelzceļa līnijas, uit. “De actieve bouwzone bij het vliegveld verschuift nu van het station naar de viaducten. Dit is de tweede grootste fase van het Rail Baltica infrastructuurproject, dat meer dan 4,5 kilometer hogesnelheidslijn omvat.”
De techniek stapelt zich op
B.S.L. Infra heeft al 96 funderingspalen in één richting geïnstalleerd, terwijl de reconstructie van bestaande nutsnetwerken en het brandstofstation en ketelhuis van de luchthaven geleidelijk vordert om ruimte te maken voor het toekomstige spoorviaduct. Sommige van de betonnen rasterstructuren voor het viaduct zijn al met succes gelegd.
Ondertussen is men in de richting van Riga begonnen met het plaatsen van de heipalen. De nieuwste infrastructuurtechnologie wordt duidelijk toegepast: er worden momenteel proefpalen geslagen om de gekozen technologie, het draagvermogen en de benodigde diepte om de dolomietlaag te bereiken die sterk genoeg zal zijn om het gewicht van de structuur te dragen, te verifiëren. Het team gebruikt boor- en betontechnologie, in de industrie bekend als de Kelly-techniek, in plaats van het traditionele heien van palen.
Beweging van beton
In totaal heeft de bouw van het Rail Baltica-station en het onafhankelijke viaductgedeelte een indrukwekkende hoeveelheid beton vereist – ongeveer 23.000 m³. Een deel daarvan is te wijten aan het feit dat de structuur bestand moet zijn tegen hoge dynamische belastingen, zoals wanneer treinen afremmen en optrekken met snelheden die kunnen oplopen tot 120 km/u. Al met al wordt er zo’n 4,5 kilometer aan hogesnelheidssporen aangelegd voor het luchthavenproject, inclusief een viaduct en een talud, evenals het meerlaagse hogesnelheidsstation.
.
En nu het Riga-project op weg is naar zijn tweede grootste fase, is de kwestie van de spoorwegtechnologie van het allergrootste belang. Rail Baltica loopt al voorop bij de uitbreiding van het Europese spoor en nu de bouw van veel van de belangrijkste projecten serieus begint, is het van vitaal belang voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van het Europese spoor om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Rail Baltica en IRS’24
Gelukkig zullen een heleboel experts uit de industrie die nauw betrokken zijn bij het project ons vergezellen op de Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn tussen 12 en 13 november om deze onderwerpen te bespreken. Van de CTO van de stuurgroep van Rail Baltica tot topambtenaren van de overheid en zelfs spoorbeïnvloeders, we zullen uitzoeken hoe we technologieën zoals AI, big data en machinaal leren kunnen integreren in de verreikende spoorwegsystemen.
Maar hoe moeten deze technologische ontwikkelingen, die nog in de kinderschoenen staan, precies worden gebruikt om het spoorvervoer en de efficiëntie echt te transformeren en tegelijkertijd de veiligheid te handhaven? En hoe kunnen we er met al deze toegenomen verwerkingskracht voor zorgen dat deze vooruitgang groen blijft en beveiligd tegen cyberbedreigingen? Dat is wat we gaan bespreken in Tallinn van 12-13 november. Het is tijd om je plaats te reserveren. Bekijk het spannende programma hier en schrijf je hier in.
Lees meer:
- Lijn Hamburg-Berlijn krijgt 5G te midden van enorme spoorrevisie
- DataHub Europa: DB onthult AI-platform dat spooroperaties moet stimuleren
- ERTMS: Wat een nieuwe aanbesteding onthult over de ‘herijkte’ uitrol in NL
- WEBINAR: Rail Baltica systeemchef legt uit hoe megaproject intelligent spoor transformeert