WATCH: testtrein rijdt op ‘veelbelovende’ Britse lijn die al bijna zes decennia stilligt

Network Rail test a train on the East West Railway project.

Network Rail en haar partners bij het East West Rail project hebben deze week een “enorme mijlpaal” bereikt in het project, met een testtrein die met succes zijn eerste rit tussen Oxford en Milton Keynes heeft voltooid. De test brengt de spoorlijn tussen de twee belangrijkste Londense forensensteden een stap dichter bij de heropening voor passagiers voor het eerst in bijna 60 jaar in een gebied dat door de Britse regering is aangewezen als een gebied met een “hoog groeipotentieel”.

Network Rail heeft samengewerkt met haar partners bij Chiltern Railways om de eerste trein te laten rijden over het nieuw herbouwde deel van de lijn tussen Bicester en Bletchley op maandag, als onderdeel van het testen van de route. De ontwikkeling is belangrijk omdat het de heropening van de lijn tussen Oxford en Milton Keynes – waarvan het traject Bicester-Bletchley een belangrijk onderdeel is – een stuk dichterbij brengt, na bijna zes decennia te zijn stilgelegd tijdens de grote inkrimping van het Britse spoorwegnet in de jaren 1960.

]

Een Chiltern Class 168 trein vertrok om 9:43 uur vanaf het station in Oxford en maakte een volledige reis over de lijn. De trein reed in 42 minuten van Bicester naar Milton Keynes en haalde snelheden van rond de 160 km/u op verschillende delen van de lijn.

Succesvolle test ‘een enorme mijlpaal

“Vandaag is een enorme mijlpaal voor het East West Rail project,” zei Christian Irwin, directeur Capital Delivery van Network Rail. “Ik ben ongelooflijk trots op de samenwerking tussen Network Rail, onze East West Rail Alliance ketenpartners, het DfT, EWR Company en Chiltern Railways, voor het succesvol afronden van de bouw en het begin van de ingebruikname van de nieuwe spoorlijn tussen Bicester en Bletchley.”

“Het rijden van onze eerste testtrein vandaag is een enorme prestatie en brengt ons een stap dichter bij het herstel van de treindiensten tussen Oxford en Milton Keynes voor passagiers,” voegde hij eraan toe. Ondertussen zei David Hughes, CEO van East West Railway Company, dat passagiersdiensten waarschijnlijk volgend jaar zullen beginnen, “om de verbeterde connectiviteit te leveren die deze regio zo hard nodig heeft.”

Gemeenschappen verbinden

Het evenement markeert niet alleen de eerste keer dat een trein gebruik maakt van dit deel van de nieuwe spoorlijn, maar vertegenwoordigt ook een belangrijke fase van het East West Rail project, dat van plan is om transportverbindingen te leveren voor gemeenschappen tussen Oxford en Cambridge.

Verbindingsfase één van het project omvat de introductie van diensten van Oxford naar Bletchley en Milton Keynes, met als doel de eerste passagiersdiensten te starten in 2025, met het idee om verschillende technologie- en onderzoeksknooppunten rond Londen beter te verbinden via het spoor.

Chiltern Railways ondersteunt zowel Network Rail als de East West Rail Alliance, een samenwerkingsverband tussen AtkinsRéalis, Laing O’Rourke, VolkerRail en Network Rail, door testtreinen te laten rijden als onderdeel van de technische voorbereidingen om de lijn te openen. De komende maanden zullen er tests en trainingen plaatsvinden en Network Rail zegt dat het project op schema blijft om in 2025 met passagiersvervoer te beginnen.

Oost-West Rail test vs HS2

Terwijl het East West Rail project op schema lijkt te liggen, hebben andere Britse spoorwegprojecten minder geluk. Het door de Britse overheid gesteunde hogesnelheidsspoorwegproject, HS2, gaat over van overheidstoezicht naar … overheidstoezicht. De onafhankelijke overheidsquango die is opgericht om de nieuwe lijn tussen Londen en Birmingham te leveren, heeft te horen gekregen dat de Britse regering het project onder controle zal krijgen in het licht van de stijgende kosten, vertragingen en controverses. Lees het volledige verslag van onze Britse correspondent Simon Walton hier.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com