PKP Intercity onthult grootste tender ooit voor dubbeldekkers

PKP Intercity is orders 42 double decker trains

Opnieuw een enorme investering voor de Poolse spoorwegmaatschappij. PKP Intercity heeft plannen aangekondigd voor zijn grootste treinbestelling ooit, met een aanbesteding ter waarde van meer dan 2,3 miljard euro voor 42 dubbeldekkers met elektrische meervoudige eenheid. Er is ook een mogelijkheid om de bestelling uit te breiden met nog eens 30 dubbeldekkers, allemaal onderdeel van plannen om het langeafstandsreizen in Polen te stimuleren en ter voorbereiding op de liberalisering van de Poolse spoorwegmarkt, die naar verwachting na 2030 serieus van start zal gaan.

PKP Intercity’s grootste order ooit, gezien het aantal gecombineerde treinen en de waarde van de aanbesteding van bijna PLN 10 miljard złotys (€ 2,3 miljard), is ontworpen om het bedrijf concurrerend te houden in de toekomst. Het bedrijf hoopt zich te kunnen weren tegen particuliere exploitanten die vanaf het begin van het volgende decennium op het spoor zullen komen en zegt dat het moet investeren in modern, snel rollend materieel dat plaats biedt aan veel passagiers en economisch efficiënt moet blijven om zijn marktpositie te behouden.

Als onderdeel van de aanbesteding is de Poolse maatschappij van plan om 42 dubbeldekkers aan te schaffen met een onderhoudsperiode van 30 jaar. Daarnaast voorziet het document in nog eens 30 mogelijke voertuigen. Ongeveer 55 procent van de 2,3 miljard euro gaat naar de voertuigen, met de optie voor meer treinen voor meer dan 3,9 miljard euro. Als alles goed gaat, verwacht PKP Intercity dat alle voertuigen binnen iets meer dan zes jaar na ondertekening van het contract arriveren.

Van alle gemakken voorzien

De voertuigen zijn bedoeld om populaire passagiersroutes in Polen te bedienen, waaronder die van Warschau naar Gdańsk, Łódź, Olsztyn, Wrocław, Kraków, Białystok en Terespol. PKP wil dat de treinen idealiter een minimumsnelheid van 200 km/u hebben, met twee voedingssystemen: 3 kV (gelijkstroom) en 25 kV (wisselstroom) en speciaal aangepast zijn aan langeafstandsreizen voor ongeveer 500 passagiers.

Het bedrijf wil ook dat de treinen van alle gemakken zijn voorzien, zoals persoonlijke stopcontacten en USB-opties, en dat ze voldoen aan de EU-normen, wat betekent dat ze zijn uitgerust met ETCS niveau 1 en 2 en zijn aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit.

PKP Intercity investeren

In 2024 heeft PKP Intercity een groot aantal grote materieelprojecten uitgevoerd. Aan het begin van het jaar tekende de vervoerder een contract met het Poolse bedrijf NEWAG voor de aankoop van 63 elektrische multisysteemlocomotieven, met een optie om er nog eens 32 bij te bestellen en een onderhoudsdienst voor 5 jaar te leveren. Tot aan de laatste aanbesteding was dit de grootste order ooit voor één serie voertuigen, met een waarde van iets meer dan een half miljard euro.

In het voorjaar tekende PKP Intercity nog een order voor multifunctionele COMBO-wagens. In het kader van de periodieke reparatie en modernisering zullen 50 wagens van het type 112A worden omgebouwd tot deze universele voertuigen, waarvoor H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych is gecontracteerd.

In juli tekende de vervoerder nog een overeenkomst met NEWAG voor de aankoop van 35 tractievoertuigen met dubbele aandrijving, met een onderhoudsperiode van 10 jaar. Die deal werd gewaardeerd op driekwart miljard euro. En alsof dat nog niet genoeg was, tekenden PKP en H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych in de zomer een contract voor de levering van 300 nieuwe treinstellen, met een optie voor nog eens 150 voertuigen, ter waarde van ongeveer 973 miljoen euro bruto. Ze zullen al in 2026 in dienst worden genomen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com