Eerste nieuwe testtrein Piccadilly Line arriveert in Londen en wordt binnen enkele uren beklad

The new Piccadilly line test train was vandalised before it even got to the London depo.

De eerste van de nieuwe treinen van de Londense Piccadilly Line is aangekomen in de Britse hoofdstad, in wat burgemeester Sadiq Khan “een spannend moment” voor de stad noemde. Niet alles is echter vlekkeloos verlopen. Een van de nieuwe treinen werd bedekt met graffiti op weg naar een depot, slechts enkele uren na aankomst in het Verenigd Koninkrijk vanuit Duitsland. In feite werd de trein informeel ingewijd in het Londense leven nog voordat hij zijn eerste testrit had gemaakt.

Transport for London (TfL) heeft de eerste van de nieuwe Piccadilly Line treinen verwelkomd in de hoofdstad, voorafgaand aan een programma van intensieve testen voordat de nieuwe treinen eind 2025 in dienst komen. De testtrein is de eerste van 94 nieuwe treinen die door Siemens Mobility voor TfL worden gebouwd om de bestaande vloot, die bijna 50 jaar oud is, te vervangen. Ze maken deel uit van een 2,9 miljard pond (€ 3,35 miljard) kostend moderniseringsprogramma van het Londense netwerk.

Ongeveer tachtig procent van de nieuwe treinen wordt gebouwd in de nieuwe fabriek van Siemens Mobility in Goole, East Yorkshire, die eerder deze maand officieel werd geopend. De testtrein die eerder deze week arriveerde werd echter gebouwd in de fabriek van Siemens Mobility in Wenen, Oostenrijk, en heeft het afgelopen jaar doorgebracht op de testbaan in Wildenrath in Duitsland.

Van daaruit heeft hij zijn reis van 400 mijl naar Londen gemaakt. Het zal nu een periode van inbedrijfstelling ondergaan voordat de integratietesten beginnen om er zeker van te zijn dat het compatibel is met de bestaande infrastructuur op de Piccadilly lijn. Testen zullen in eerste instantie ’s nachts plaatsvinden tijdens werktijden en enkele geplande sluitingen, waarbij testtreinen overdag zullen rijden in de gaten tussen de normale diensten naarmate de datum van hun introductie dichterbij komt.

Piccadilly lijn informeel in gebruik genomen

“Het is een spannend moment voor Londen nu het testen van de nieuwe treinen van de Piccadilly Line begint,” zei de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. “Deze ultramoderne treinen – waarvan de meeste hier in het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt – zullen ruimer zijn, uitgerust met CCTV-camera’s en, voor het eerst in een Deep Tube-trein, voorzien van airconditioning, om de reizen van iedereen comfortabeler te maken.

“Deze nieuwe treinen zijn slechts één voorbeeld van het werk dat we doen om het vervoersnetwerk van wereldklasse te blijven leveren dat Londenaren verdienen, en om een beter, groener Londen voor iedereen te bouwen.”

Het is echter niet allemaal van een leien dakje gegaan. Volgens de BBC werd de trein op weg naar een depot in West-Londen enkele uren na aankomst uit Duitsland op maandagochtend vernield. De trein werd vermoedelijk rond 06:45 BST gelabeld in de wijk Latchmere Junction in het zuidwesten van Londen. Hij is sindsdien schoongemaakt, vertelde TfL aan de Britse omroep.

Soepeler rijden maar meer vertragingen

De nieuwe Piccadilly Line treinen zullen waarschijnlijk de dagelijkse passagierservaring langs de lijn verbeteren. De treinen met negen rijtuigen zullen de capaciteit met ongeveer 10% verhogen en zijn voorzien van doorloopbare rijtuigen met airconditioning en bredere dubbele deuropeningen om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. De treinen zijn ook lichter dan de bestaande ontwerpen, wat betekent dat ze energiezuiniger zijn en soepeler rijden en twintig procent minder energie verbruiken.

Alle nieuwe treinen van de Piccadilly Line zullen naar verwachting eind 2027 in dienst zijn, wanneer de frequentie van de treinen zal toenemen van de huidige vierentwintig treinen per uur naar zevenentwintig treinen per uur. De omvang van de Piccadilly Line Upgrade, die plaatsvindt op een van de diepste metrolijnen van Londen met een aantal van de oudste spoor- en seininfrastructuren, betekent echter dat er een reeks afsluitingen aan de gang is.

Geplande sluitingen zijn 19-20 oktober, wanneer er geen Piccadilly lijndiensten rijden tussen Acton Town en Rayners Lane; 23-24 november, wanneer er geen treinen rijden tussen King’s Cross St Pancras en Hammersmith; 30 november tot 1 december, wanneer er geen treinen rijden tussen King’s Cross St Pancras en Cockfosters; en 7-8 december, wanneer de Piccadilly lijn niet rijdt tussen Acton Town en Rayners Lane.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com