Spanje in Frankrijk: Renfe lanceert lijn Barca-Toulouse in 2025

More Renfe high-speed AVE trains are coming to France.

Frankrijk opereert in Spanje; Spanje opereert in Frankrijk. De EU zet zich in voor de liberalisering van het Europese spoorvervoer en Renfe profiteert daarvan: vanaf volgend jaar wordt een internationale hogesnelheidsdienst tussen Barcelona en Toulouse, de op drie na dichtstbevolkte stad van Frankrijk, opnieuw gelanceerd. Dat betekent dat de Spaanse staatsspoorwegmaatschappij binnenkort naar elf Franse steden zal rijden.

Renfe heeft aangekondigd vanaf volgend jaar in Toulouse te gaan rijden. De Spaanse operator boekt gestage vooruitgang op het hogesnelheidsnetwerk in Frankrijk en is van plan om in het tweede kwartaal van 2025 diensten te starten op zijn derde route. De nieuwe route loopt tussen Barcelona en Toulouse, met haltes in Girona, Figueres, Perpignan en Carcassonne, en zou ook verbindingen kunnen bieden naar Madrid, Zaragoza, Tarragona, Valencia, Lleida en Castellón.

Renfe heeft steeds meer Franse bestemmingen op de kaart staan. Met Toulouse en Carcassonne hebben nu elf Franse steden toegang tot Spaanse hogesnelheidsdiensten. Zoals het geval was met de komst van de AVE-treinen naar Lyon en Marseille, zullen de nieuwe Renfe-wagons rechtstreekse treinverbindingen tussen Toulouse, Carcassonne en Spanje mogelijk maken. Het Spaanse bedrijf exploiteerde de route Barcelona-Toulouse samen met de SNCF tussen 2013 en 2019, maar de dienst werd stopgezet vanwege financiële problemen. Dat lijkt nu echter geen probleem meer te zijn.

Volgende stappen voor Renfe in Frankrijk

Renfe heeft de aanvraag voor de verlenging van het veiligheidscertificaat voor Toulouse al ingediend bij het Spoorwegbureau van de Europese Unie. Het bedrijfsplan omvat dagelijkse enkele reizen en retourdiensten met hogesnelheidstreinen van het type s-100 en een verzoek om dienstregelingen om deze dienst te verbinden met alle andere hogesnelheidstreinen in Spanje en Frankrijk om alle verbindingen optimaal te benutten.

Toulouse is set to be a new hub for Renfe in France.
Toulouse wordt een nieuw knooppunt voor Renfe in Frankrijk. Wikimedia Commons.
.

In eerste instantie zal deze trein seizoensgebonden rijden: van begin april tot half september, met de mogelijkheid om de activiteiten later uit te breiden, elk jaar, om ook tegemoet te komen aan de groeiende vraag van zakelijke passagiers. De verwachte reistijd tussen Barcelona en Toulouse is ongeveer 3 uur en 30 minuten. Momenteel rijden er geen rechtstreekse treinen tussen Barcelona en Toulouse. Nadat Renfe het veiligheidscertificaat heeft gekregen, zegt het bedrijf dat het onmiddellijk zal beginnen met het opleiden van zijn personeel en dat het de datum waarop de tickets beschikbaar zijn en de exacte start van de dienst zal aankondigen.

Spanje in Frankrijk, Frankrijk in Spanje

De nieuwe dienst versterkt de positie van Renfe als een van de toonaangevende hogesnelheidsoperators voor grensoverschrijdende verbindingen tussen Spanje en Frankrijk. Vanaf de lente zullen de Spanjaarden zes dagelijkse frequenties aanbieden (drie in elke richting) die zeventien steden in beide landen zullen verbinden met rechtstreekse treinreizen.

Ondertussen wordt Toulouse het nieuwe knooppunt van Renfe’s hogesnelheidsroutes die Marseille en Lyon verbinden, de drie meest bewoonde steden van Frankrijk, direct na Parijs, waar Renfe zegt te hopen zo snel mogelijk ook te kunnen rijden met zijn hogesnelheidstreinen S-106 met hoge capaciteit wanneer Talgo is gecertificeerd. Renfe wil een toonaangevende operator worden voor alleen Franse passagiers door in april de lijn naar Toulouse te openen, die elf bestemmingen in Frankrijk zal bedienen, op drie verschillende routes, met zes dagelijkse diensten met AVE-treinen (hogesnelheidstreinen).

Renfe rijdt pas een paar jaar zelfstandig in Frankrijk, een van de gevolgen van de recente liberalisering van de spoorwegen door de EU. Het bedrijf onderhield vroeger gezamenlijke diensten in Frankrijk met de SNCF, maar nu niet meer, omdat het zelf wil doorbreken in het buurland. Ondertussen lanceerde de SNCF in 2021 Ouigo España, haar goedkope hogesnelheidslijndienst binnen Spanje. Er rijden al treinen van Madrid naar Barcelona, met plannen voor verdere uitbreiding naar routes van Madrid naar Valencia en Alicante.

Waarom zou Renfe, of wie dan ook, naar het buitenland gaan?

Het lijkt misschien vreemd dat staatsbedrijven uitbreiden naar buurlanden, vooral omdat veel bedrijven zo vijandig lijken te staan tegenover meer concurrentie op hun eigen netwerken. RailTech kreeg echter te horen van Paul Salveson, een Britse topprofessor in transport die een MBE won voor zijn diensten aan de Britse spoorwegen, dat er een zekere financiële logica schuilt in expansie naar het buitenland.

“Het is een commerciële beslissing”, zegt hij. “Ze denken dat ze winst kunnen maken door franchisediensten in andere landen te exploiteren, waardoor ze hun financiële basis in eigen land kunnen beschermen.” Ironisch genoeg heeft de Franse publieke exploitant SNCF al 108 miljoen euro verlies geleden in zijn Spaanse missie en voorspelt hij een aanzienlijk tekort voor 2024.

Oog uit het zeil?

Ondertussen benadrukt Salveson dat de beslissing om naar het buitenland te gaan andere problemen met zich meebrengt, en die zijn vaak dichter bij huis. In sommige landen groeit de controverse – hij geeft Nederland als voorbeeld – over beschuldigingen dat door de staat gesteunde exploitanten “eigenlijk veel te veel managementtijd en geld besteden aan het bieden op franchises in andere Europese landen ten koste van hun eigen netwerk”.

“Of je nu kunt zeggen dat dit komt doordat het management zijn ogen van de bal heeft gehaald omdat ze kijken naar alle commerciële mogelijkheden elders, weet ik niet,” zegt hij. “Er is vast veel over gezegd, maar dat is moeilijk te bewijzen.” Renfe lijkt in dit geval het probleem niet te zien en de leiding van de EU is erg blij met de recente ontwikkelingen. Reizigers die hunkeren naar een rechtstreekse verbinding tussen Toulouse en Barcelona zullen de kwestie van liberalisering waarschijnlijk laten rusten op het station. Bon viaje!

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com