Intelligent Rail Summit ’24: Rail Baltica geeft 1 miljard euro uit aan contracten in 1 week

Big investments are coming for Rail Baltica, and that's big news for this year's Intelligent Rail Summit

Dat is het dan. Over minder dan een maand komen de beste spoorwegexperts van Europa samen in Tallinn voor RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24. En de timing kon niet beter zijn: De managers van Rail Baltica hebben de afgelopen weken meer dan een miljard euro aan contracten en aanbestedingen toegezegd om het megaproject vooruit te helpen. Enkele van de topmanagers spreken op onze komende top en de deelnemers zullen diepgaande inzichten krijgen in de real-time toepassing van de nieuwste technologie in een van de grootste spoorwegprogramma’s van Europa. Hier zijn enkele van de meest recente ontwikkelingen van Rail Baltica die IRS24 zal helpen uitpluizen in Estland…

Dit jaar is groot nieuws voor Rail Baltica groot nieuws voor de Intelligent Rail Summit. Dat geldt in het bijzonder voor Tallinn, omdat we daar in november onze conferentie houden. En gelukkig is Estland de afgelopen weken bijzonder actief geweest op dat front. Eerder deze maand lanceerde Rail Baltica Estonia een grootschalige infrastructuuraanbesteding ter waarde van maar liefst 932 miljoen euro voor de Rail Baltica hoofdlijn in Estland.

Naar schatting 394 miljoen euro gaat naar de aanleg van de spoorlijn tussen het Tallinnse district Ülemiste en de zuidwestelijke kuststad Pärnu. Het andere contract, ter waarde van 394 miljoen euro, betreft de sporen tussen Pärnu en de Letse grensstad Ikla. En alsof dat nog niet genoeg was, werd er nog een aanbesteding van 57 miljoen euro aangekondigd voor de bouw van de terminal van Ülemiste Linda. Dat is allemaal groot nieuws voor Estland en zijn toekomstige aannemers. Maar het brengt ook de hogesnelheidsverbinding van de drie Baltische staten en het bredere Europese netwerk een stuk dichterbij.

Anvar Salomets, CEO of Rail Baltic Estonia, Vladimir Svet, Minister of Infrastructure, and Janar Tükk, Delivery Manager at Rail Baltic Estonia announce the country's big tender.
Anvar Salomets, CEO van Rail Baltic Estonia, Vladimir Svet, Minister van Infrastructuur, en Janar Tükk, Delivery Manager bij Rail Baltic Estonia kondigen de grote aanbesteding van het land aan. Rail Baltica.
.

De som van alle onderdelen

Na voltooiing zal de hoofdlijn van Rail Baltica lopen van het noordelijke puntje van de Baltische staten in Tallinn via Letland en de hoofdstad Riga naar Vilnius in Litouwen en verder naar de Poolse grens. In wezen worden de mogelijkheden – en de fondsen – om de meest geavanceerde technologieën toe te passen op het grensoverschrijdende spoorwegproject zeer reëel en gaan ze razendsnel. In het geval van Estland – ooit “de meest geavanceerde digitale samenleving ter wereld” genoemd – is het nu alleen nog nodig om te beslissen hoe en door wie deze technologie zal worden toegepast, terwijl het zich probeert te positioneren als het land in Europa dat nieuwe normen voor spoorwegsystemen op het continent vaststelt.

Zoals Rail Baltica stelt, biedt de reikwijdte van het project “aanzienlijke kansen” voor wereldwijde bouwbedrijven, naast “spelers uit de spoorwegindustrie” die zich in de regio willen vestigen: “Door het creëren van een nieuwe waardeketen tijdens zowel de bouw- als de operationele fase, is Rail Baltica klaar om bedrijven aan te trekken die betrokken zijn bij spoorwegtechnologie, logistiek en productie.” Ze zouden het bijna over de Intelligent Rail Summit ’24 kunnen hebben…

Intelligente spoorwegtop: het perfecte forum

Émilien Dang, een van onze gewaardeerde gastsprekers op IRS24, vertelde RailTech dat onze conferentie volgende maand dient als “het perfecte forum voor specialisten uit de industrie om samen te werken, inzichten te delen en te onderzoeken hoe intelligente technologieën de toekomst van de Europese spoorwegsystemen veranderen.” Hij kan het weten. Als technisch directeur van RB Rail AS, de joint venture achter het hele Rail Baltica project, beheert hij alle technische aspecten van het programma.

“Aangezien Rail Baltica het meest ambitieuze infrastructuurproject in de Baltische staten blijft uitvoeren, is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste technologische innovaties om meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid te bereiken,” zei hij. “Intelligent Rail Summit ’24 biedt een waardevol platform om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van treinbewaking, asset management, predictief onderhoud, AI en cyberbeveiligingsinnovaties in de spoorwegsector te verkennen.”

En zoals Vladimir Svet, de Estse minister van Infrastructuur, verklaarde bij de aankondiging van de baanbrekende aanbesteding, gaat wat er in de Baltische staten gebeurt veel verder dan haar grenzen: “Rail Baltica is meer dan een regionaal project; het verbindt Estland en de Baltische staten met het uitgebreide spoorwegnet van Europa, creëert nieuwe kansen voor economische groei en verbetert de mobiliteit op het hele continent… De aankondiging van een uitgebreide aanbesteding voor de bouw van de hoofdlijn van Rail Baltica is een bewijs van onze inzet voor dit cruciale project dat Europa dichter bij elkaar brengt.” Een kleine kanttekening: het thema van de IRS van dit jaar is ‘Connecting Europe’.

Litouwen op schema

Maar niet alleen Estland zet vaart achter het grensoverschrijdende megaproject. De Litouwse regering startte oktober met een reeks nieuwe aankondigingen in verband met de voortgang van haar eigen Rail Baltica. Dit omvat de ondertekening van een contract ter waarde van 98 miljoen euro voor de bouw van een extra Rail Baltica traject van 17,1 km in het land.

Head of Eurovia CZ’s Lithuanian branch Julius-Simkevicius shakes hands with Vytis Zalimas, CEO of LTG Infra.
Hoofd van de Litouwse tak van Eurovia CZ Julius-Simkevicius schudt de hand van Vytis Zalimas, CEO van LTG Infra. Rail Baltica.
.

LTG Infra, de projectleider van Litouwen, kondigde vorige week aan dat het Eurovia CZ uit Tsjechië had gecontracteerd voor de bouw van het eerste deel van het traject Šėta-Ramygala. Het werk aan de eerste 17,1 km van het traject, dat van het noorden naar het midden van het land loopt, zal worden toegevoegd aan de 29 km lange bouwwerkzaamheden die al aan de gang zijn in de richting van Panevėžys in het noorden van Litouwen. Het project zal naar verwachting eind 2027 voltooid zijn. Loreta Maskaliovienė, de Litouwse onderminister van Transport, noemde de voortgang van de bouw van de lijn “zeer welkom en langverwacht nieuws”.

In totaal zal begin volgend jaar meer dan 65 km van Rail Baltica in Litouwen in aanbouw zijn, wat een grote vooruitgang is. “De aanbesteding voor de bouw van het 18,9 km lange traject bevindt zich ook in de eindfase en we zijn van plan om binnenkort de aanbesteding voor nog eens 12,1 km van start te laten gaan,” zei de CEO van LTG Infra, Vytis Žalimas. Ondertussen heeft de Litouwse regering vorige week een speciaal plan goedgekeurd voor de ontwikkeling van verschillende stations op het Rail Baltica-traject van Kaunas tot aan de Litouws-Letse grens. Deze stations bieden de mogelijkheid om de hoofdlijn van Rail Baltica te verbinden met de regio’s van Litouwen. Opnieuw zijn er mogelijkheden in overvloed. Maar met grote kansen komen ook grote vragen.

Toekomstdenken op Intelligent Rail Summit ’24

Als de omvang van de contracten en aanbestedingen van deze maand nog geen duidelijke aanwijzing was, zal Rail Baltica in de komende jaren in de voorhoede staan van de uitbreiding van het Europese spoor. Dit omvat de integratie van technologieën zoals AI, big data en machinaal leren in zijn wijdvertakte systemen. Het is een belangrijk onderdeel van het bouwproces en zal centraal staan in de activiteiten zodra de treinen op de rails rijden.

Maar hoe moeten deze technologische ontwikkelingen, die nog in de kinderschoenen staan, precies worden gebruikt om de efficiëntie van het spoorvervoer echt te veranderen en tegelijkertijd de veiligheid te handhaven? En hoe kunnen we er met al deze toegenomen verwerkingskracht voor zorgen dat deze vooruitgang groen blijft en beveiligd tegen cyberbedreigingen?

Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, topspoorwegspecialisten van Rail Baltica tot Royal HaskoningDHV zullen deze kwesties onderzoeken op RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn tussen 12 en 13 november 2024. Kortom, als je de toekomst van de Europese spoorwegindustrie wilt helpen vormgeven, dan is Tallinn de plek waar je in november moet zijn. Registreer je nu en lees hier meer over het boeiende programma.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com