AGS Holland: de nieuwe partner voor gecertificeerde ruitvervangingen in treinen

AGS Holland

Een nieuwe speler betreedt de spoormarkt – maar wel een met heel veel ervaring. AGS Holland – dat al jaren de vertrouwde partner is voor bussen, coaches en lightrail – is nu namelijk het eerste en vooralsnog enige glasbedrijf in de Benelux dat gecertificeerd is voor het plaatsen van glazen treinonderdelen. Het bedrijf is daarmee een serieus alternatief geworden in de Nederlandse en Belgische spoorsector.

Als een ruit van een bus, tram of metro in de Benelux beschadigd raakt, is de kans groot dat AGS Holland bijspringt om deze te repareren. “In het openbaar vervoer staan we bekend als de vaste en vertrouwde partij voor alles wat met glas te maken heeft”, typeert directeur en oprichter Gerard Vader zijn bedrijf. “Dit komt omdat we 24/7 klaar staan, door het hele land werken en gewaardeerd worden om onze service.”

AGS Holland is namelijk actief voor bijna alle grote stads- en streekvervoerders in Nederland, waarvoor het bedrijf niet alleen nieuwe ruiten plaatst, maar waar nodig ook meedenkt over technische zaken. Een gevestigde naam in het openbaar vervoer dus, maar nog een nieuwe speler in de heavy rail sector. Het bedrijf behaalde onlangs alle certificeringen (DIN6701/EN17460) om ook kritische veiligheidsonderdelen in treinen te verlijmen.

AGS Holland is daarmee een aantrekkelijk alternatief geworden voor de buitenlandse leveranciers en dienstverleners waar de  sector momenteel op vertrouwt: “We laten het aan klanten over om te beoordelen wat onze toegevoegde waarde is. Maar omdat we in Nederland gevestigd zijn, kunnen we ons voorstellen dat we voor hen aantrekkelijk zijn qua prijs, responstijd en service. Details bespreken we graag met ze.”

Kortere doorlooptijd

Alleen focussen op de voordelen van glashersteller zijn in de Benelux zou AGS echter tekort doen. Het bedrijf biedt namelijk ook op andere manieren toegevoegde waarde, bijvoorbeeld door de reparatietijd van voertuigen te verkorten. “De werkvoorschriften voor het lijmen van treindelen liggen vast, daar mogen wij niets aan veranderen”, zegt Vader. “Maar die zijn vaak helemaal gericht op doorlooptijden voor nieuwbouw.”

Volgens de directeur brengen deze voorschriften transporteurs soms in het nauw: “Bij nieuwbouw heb je de tijd om de lijm te laten drogen”, zegt hij. “Want het treinstel staat toch stil. Maar in de reparatiemarkt is dat natuurlijk niet het geval, daar wil je zo min mogelijk stilstand. Daarom wil je eigenlijk andere materialen gebruiken die sneller lijmen, maar daarvoor moet eerst een procedure worden geschreven en geautoriseerd.”

En dat is precies waar AGS Holland ondersteuning kan bieden. Het bedrijf heeft namelijk ruime ervaring opgedaan met het laten goedkeuren van alternatieve werkinstructies onder DIN6701 en EN17460 in de andere sectoren waarin het actief is, waaronder lightrail. Vader: “Zo zorgen we voor een volledig gecertificeerde verkorting van de doorlooptijd en kunnen onze klanten hun voertuigen eerder weer op de baan krijgen.”

Zo makkelijk als een muisklik

Ook het gemak waarmee medewerkers van een treinexploitant of onderhoudsbedrijf een schadegeval kunnen melden, onderscheidt AGS Holland volgens de oprichter. “In het klantenportaal hebben we alle voertuigen van de klant ondergebracht”, vertelt hij. “In deze gebruiksvriendelijke omgeving klik je op de ruit die wij in dat specifieke voertuig hebben getekend en dat genereert een order bij ons. Wij bellen dan binnen een uur om een afspraak te maken.”

Het is duidelijk wat het bedrijf wil overbrengen: wij zijn er om onze klanten te ontzorgen. “We zijn partners voor de lange termijn”, vat de directeur deze boodschap samen. “We leveren niet alleen vanuit ons DC in Hoogvliet en monteren door de hele Benelux via onze franchisenemers, maar we verzamelen ook data in onze platforms en adviseren over het verminderen van de schadelast. Net zo lang tot we onszelf vrijwel overbodig hebben gemaakt. Dat is ons doel en daar blijven we hard aan werken.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com