Het nieuwe station van Belfast gaat open en zal groots zijn als het klaar is

In tegenstelling tot wat je misschien van HS2 hebt gehoord, zal het grootste station dat dit decennium in het Verenigd Koninkrijk wordt voltooid niet in een industriegebied in West-Londen liggen. Het komt in het hart van een van de grootste en mogelijk meest over het hoofd geziene steden van het Verenigd Koninkrijk. Belfast staat aan de vooravond van een Ierse eenwording die niemand ooit voor mogelijk had gehouden. In de hoofdstad van het Noordereiland zullen voor het eerst in de geschiedenis de spoorwegdiensten onder één dak komen. En het begint allemaal deze zondag.

Een oranje orde marcheert snel door Belfast. Dit is echter geen sektarische viering van trouw aan koning William. De enige religieuze ijver die hier te zien is, is de toewijding aan de voltooiing van Belfast Grand Central. Er is een leger op de been, maar dit is een leger van aannemers, uitgedost in hun high-visibility jassen, waardoor ze de moderne navvies zijn voor dit zeer moderne eindstation.

Grand Central evenaart Grand Designs

Het station is meer dan alleen een eindstation voor Noord-Ierse treinen. Het is ook een vervoersknooppunt voor busdiensten. Het verbindt treinreizigers met andere delen van Ulster en Ierland in het algemeen. De balie van de klantendienst wordt bemand door vriendelijke beambten. Ze vragen je met trots om aan te geven voor welk van de twee luchthavens van Belfast je een ticket nodig hebt. Let op, bezoekers van buiten Ierland. Belfast City (ook vernoemd naar voetbalicoon George Best) is een korte wandeling door de stad en Belfast International (dat ooit Aldergrove heette) is een autorit van een uur. Plannen voor de lange termijn zouden beide wel eens op het spoornetwerk kunnen aansluiten.

Rust voor de storm. Belfast Grand Central stationshal zoals je die nooit meer zult zien

Er is een groot en luchtig, zij het enigszins verrassend sereen, plein dat de treinperrons met het busplatform verbindt. Op dat plein durfde een bron bij Belfast Tourism Information te beweren dat de eerste treinen over een maand zouden rijden. Translink maakte kort daarna bekend dat dit aanstaande zondag, 13 oktober, zou zijn. De staat van gereedheid suggereert echter dat het wel eens veel later zou kunnen worden voordat het station klaar is. Grand Central is net een aflevering van Grand Designs, waar de presentator langskomt bij een enthousiast stel, wiens droomhuis bijna klaar is voor de tv-camera’s.

Treinen rijden vanaf zondag

Vanaf komende zondag zullen de diensten Belfast – Dublin “Enterprise” en de binnenlandse diensten van NI Railways beginnen vanaf Belfast Grand Central Station. Dienstregelingen en online aankopen zijn beschikbaar gesteld door de gecombineerde weg- en spoorwegmaatschappij Translink. Het is het einde van de lijn Lanyon Place, een kleiner en verouderd station, dat het bestaande eindstation was voor de grensoverschrijdende dienst.

In afwachting van de eerste treinen, de perrons en sporen van Belfast Grand Central

Door de werkzaamheden aan Grand Central zijn de voorstadsstations Botanic en City Hospital tijdelijk gesloten. Deze zullen tegelijk met de opening van Grand Central heropend worden. “De Bangor-lijn [en Portadown-diensten zullen nu eindigen op Grand Central,” zegt een verklaring van NI Railways. “Alle voormalige doorgaande diensten moeten nu ook overstappen.” De opening van het nieuwe station bevestigt Belfast als het hart van het spoornetwerk in Noord-Ierland. Het ontwerp van het eindpunt van het station is zeker bedoeld als een samenvloeiing van alle reizen. Het is een grote eenwording in meer dan alleen de naam. De tijd zal leren hoe succesvol.

Het vertrekbord in Belfast Grand Central toont elk busvertrek en, oh, nog geen treinen…

De vraag is gesteld of er treinen naar Grand Central kunnen rijden. Het antwoord is bevestigend, ondanks het feit dat er nog meer dan een paar inrichtingsvoorstellen moeten worden afgerond. Eén innemend ontwerp dat in het nieuwe gebouw is opgenomen, zal misschien wel het hardste gejuich oproepen. De hal is gelukkig vrij van de plaag van het moderne reizen per trein. Belfast Grand Central is een stil station. Er worden geen omroepberichten omgeroepen. Zelfs niet met een aandoenlijk accent uit Belfast.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com