Het tijdelijke eindpunt van Portadown’s Enterprise is zondag klaar

De prestigieuze grensoverschrijdende spoorverbinding van Ierland, de Enterprise, verbindt de hoofdstad van de Ierse Republiek, Dublin, met de even dichtbevolkte hoofdstad van Noord-Ierland, Belfast. Behalve de afgelopen paar maanden. Werkzaamheden aan het nieuwe station in Belfast Grand Central hebben uitgebreide spoorwerkzaamheden met zich meegebracht. Dat betekende een sluiting en een vervangende bus, helemaal vanuit Belfast, 56 km naar het volgende geschikte station. Het bescheiden, indrukwekkende treinstation Portadown is nu een tijdelijk eindstation.

De langverwachte opening van Belfast Grand Central betekent meer dan alleen de verplaatsing van diensten naar het indrukwekkende nieuwe gebouw in de grootste stad van Noord-Ierland. Het betekent ook het einde van de tijdelijke terminustaken voor een druk station 35 mijl zuidelijker, in Portadown. Het station bedient normaal gesproken de kleine stad en een groot deel van County Armagh. Het personeel heeft echter de handen uit de mouwen gestoken. Ze fungeren als noordelijk eindpunt voor de Enterprise-dienst van Ierland. Aan de tijdelijk verhoogde status van Portadown komt dit weekend een einde, maar het station staat nog steeds aan het begin van een heropleving van fortuinen op de langere termijn.

Grootse plannen voor Ierse spoorwegen

Het vernieuwde station Portadown wordt geleid door stationsmanager Martin, een inwoner van Noord-Schotland. Terwijl Belfast Grand Central wordt voorbereid als het nieuwe hart van de activiteiten in Noord-Ierland, heeft Martin de leiding gekregen over het meest noordelijke station op de lijn, dat Enterprise-formaties aankan. Er zijn ook enkele historische spoorwegovereenkomsten tussen de stations in Portadown en in Martins woonplaats Nairn, ten oosten van Inverness. Beide waren historisch gezien knooppunten voor meerdere hoofdlijnen, met bloeiend goederenverkeer. Beide zijn nu omgebouwd tot eenvoudige doorgaande stations. Portadown heeft echter het potentieel om veel van zijn vroegere status terug te krijgen.

Een warm welkom voor RailTech.com in Portadown, Noord-Ierland

Het neogotische portiekgebouw van het oorspronkelijke station van Portadown is al lang verdwenen. Het moderne gebouw, dat in 2012 ingrijpend werd gerenoveerd, dient het doel van de hedendaagse spoorwegen. In de uitgebreide studie die iets meer dan een jaar geleden werd gepubliceerd, de “All Island Rail Review“, zou Portadown echter weer een belangrijk knooppunt kunnen worden, met nieuwe lijnen naar het noordwesten (richting Londonderry) en naar het westen en zuiden via Armagh.

Enterprise gaat naar uurfrequentie

Het herbouwde station van Portadown bevindt zich op de oorspronkelijke stationslocatie en hoewel er parkeergelegenheid is gebouwd op een deel van de spoorwegsolum, direct ten zuiden van het station, zou het herstel van de spoorlijnen praktisch zijn. Er bestaat een pressiegroep, onafhankelijk van het onderzoek, die streeft naar herstel van de relatief korte lijn (tien mijl – 16 km) van Portadown naar Armagh. Martin op het station van Portadown is ervan overtuigd dat zijn station het extra verkeer aankan. Tijdens de renovatie van het station werden beide doorgaande sporen in Portadown aangepast voor tweerichtingsverkeer. Een derde perron ligt in de richting van Belfast voor lokaal stopverkeer.

Toe aan een wasbeurt voor zondag. Een Enterprise service maakt zich klaar voor vertrek uit Portadown naar Dublin.
.

De licht beladen Enterprise dienst vertrekt uit Portadown met een handvol passagiers. De meeste reizigers tussen de twee steden geven momenteel de voorkeur aan de rechtstreekse express busdienst. Dat zal echter snel veranderen. Later deze maand krijgt het nieuwste aspect van de ontwikkeling van de spoorwegen in Ierland vorm. De Enterprise dienst, die dit weekend wordt hersteld naar Belfast, wordt verdubbeld in frequentie. Vanaf 27 oktober rijden er elk uur treinen tussen Belfast en Dublin Connolly station. Het aantal passagiers in Portadown zal hierdoor toenemen. Martin en zijn collega’s zullen druk bezig zijn om ze allemaal te verwelkomen met een mix van Schotse en Ierse gastvrijheid.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com